Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordna kazna bankama

JP Morgan Chase, sukrivac za krizu, platit će 13 milijardi dolara

JP Morgan Chase
Foto: Reuters (Ilustracija)
20.11.2013.
u 10:08

Američka banka, prema presudi, dužna je obeštetiti štediše koje su zaveli hipotekarnim kreditima, te smanjiti kamatne stope na postojeće kredite. Banka je namjerno prodavala loše hipotekarne vrijednosnice, čime je uzrokovala i svjetsku financijsku krizu

Mjesecima su se natezali u pregovorima, ali je ishod bio neizbježan - američka banka JP Morgan Chase, označena kao jedan od krivaca za svjetsku gospodarsku krizu, mora platiti odštetu od 13 milijardi dolara, obavještava Washington Post.

Objašnjenje iz presude - svjesno su prodavali loše hipotekarne vrijednosnice. Za svoje su mešetarenje sankcionirani najvećom kaznom ikad izrečenom nekoj kompaniji, što je velika pobjeda američke Vlade, koja je godinama trpjela kritike zbog svoje mlake borbe s moćnicima s Wall Streeta, odgovornima za krizu.

Za JP Morgan Chase, koja je tvrdila da je najveća američka financijska institucija koja je isplivala iz krize, to je velika pljuska.

Iako presuda stavlja u mirovanje mnoge državne istrage u vezi načinja na koji je banka prodavala hipoteke, to JP Morgan ne oslobađa od rizika da će biti kažnjeni za prijevaru.

Banka je, objašnjeno je, baš poput drugih sebi sličnih, pretvarala stotine stambenih kredita u hipotekarne i prodavala ih kao investicije, kojima se moglo trgovati kao dionicama. Kad vlasnici stanova nisu uspjeli prodati takve hipoteke, vrijednost je pala i suočili su se s ogromnim gubicima. Tek naknadno država je pokrenula istrage, ispitujući jesu li banke namjerno investitore obmanule u vezi rizičnosti takvih vrijednosnica.
-Bez sumnje, ovakvo je ponašanje posijalo sjeme hipotekarne i kreditne krize, rekao je odvjetnik Eric Holder i dodao: -JPMorgan nije bila jedina financijska institucija koja je tada svjesno davala "otrovne" kredite, ali to nije nikakva isprika.

Od cijelog iznosa kazne JP Morgan morat će 4 milijarde dolare dati kao pomoć pogođenim vlasnicima stanova i kuće, polovica ide za građanske tužbe koje su štediše pokrenule, a dio i na ulaganje u niže kamatne stope na postojeće kredite.

Komentara 3

JO
josko
11:06 20.11.2013.

Ovo je već ozbiljna kazna (zaslužena), jer oni su jedni od glavnih sukrivaca krize od 2006 nadalje. Članak površno i netočno objašnjava bit i začetak krize. Radi se o milijunima (ne stotinama kako piše u članku) hipotekarnih kredita koji su u stvari bili dani olako i u stvari neopravdano. Onda su tisuće i tisuće tih kredita bili grupirani u "pakete" i prodavane kao dionice. I onda su i gramzive Europske banke to pokupovale u nadi enormnih profita. I onda je balon pukao i i kriza se prenijela i u Europu. I to je bit cijele krize. A sve je počelo još 1996 godine kad je pres. Clinton uz podršku Kongresa izglasao nove zakone stimuliranje hipotekarnih kredita.... ali to je duga priča.

Avatar airbizz
airbizz
15:11 20.11.2013.

2008 godine su američke banke dobile od poreznih obveznika 750 milijardi dolara za sanaciju banaka.ništa od dobivenog novca nisu morali pravdati.ova kazna je mala naspram štete koju su učinili.

Avatar whitesox
whitesox
13:52 20.11.2013.

Da nam je Američki sud za naše banke!bilo bi im i gore nego JPMorganu:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije