Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ovo je jedna od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj

Gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja, koje novim zapošljavanjem i novim projektima stvara perspektivu budućega razvoja
31. listopada 2016. u 15:12 23 komentara 23202 prikaza
luka ploče
Foto: VTTI i ENNA
Pogledajte galeriju 1/11

Energia naturalis (ENNA), regionalna energetska kompanija u privatnom hrvatskom vlasništvu, i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče

Radi se o jednoj od najvećih privatnih investicija u Republici Hrvatskoj čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol.

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno pridonijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe. 

Ploče LUKA PLOČE Terminal će biti gotov do lipnja 2016., a imat će 85.000 m3 kapaciteta za tekuće terete Luka Ploče Jedan od najvećih kompleksa na Mediteranu ‘Mega suhi vez u Luci Ploče’ otvorio bi 300 novih radnih mjesta Podravka Ulaganja i prinosi Fondovi ulažu u luke, Končar, Podravku...

Dolazak partnera kao što je VTTI u Hrvatsku jasan je znak najvećim svjetskim investitorima da u Hrvatskoj mogu naći ozbiljne partnere te ući u veliki projekt. Gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja, koje novim zapošljavanjem i novim projektima stvara perspektivu budućega razvoja.

Prva faza ATT-a već je dovršena: u rujnu 2016., dovršena je izgradnja 50.000 m3 kapaciteta za bijele derivate.  Druga faza osigurat će preko 200.000 m3 naftnog skladišnog kapaciteta, kao i 60.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina. To je najveći novi projekt za skladištenje ukapljenog naftnog plina u srcu Jadrana. U budućnosti bi dodatni prostor omogućio treću fazu projekta, čime bi se dobio dodatni skladišni kapacitet od najmanje 100.000 m3 za naftne proizvode.

Dobre vijesti za regiju

Ovaj će rastući terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, nadopunjavat će primarnu lokaciju i područje dubokog gaza Luke Ploče, sa značajnim dodatnim skladišnim kapacitetima za bijele derivate i ukapljeni naftni plin.

Terminal će ispunjavati najviše sigurnosne standarde i koristiti protupožarne tehnologije i tehnologije za obradu para ugljikovodika, koji su u skladu s najnovijom svjetskom i europskom regulativom u području sigurnosti i zaštite okoliša. 

plutalo rijekom
Lađar o pronalasku tijela: Vidjeli smo nešto u daljini. Kada smo prišli, vidjeli smo tijelo
Renault Captur
DUGI PUT DOLE
Preko Dubrovnika do Osijeka bez bračnih problema
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • aristip:

  Nakon, za RH štetnih, ugovora o izgradnji vjetroelektrana sve ovo treba nova Vlada temeljito provjeriti kako opet ne bi RH i građani Hrvatske to skupo platili.

 • Avatar Dork
  Dork:

  Drago mi je da se realizira ovaj poduhvat, no evidentno je da ovdje nedostaje izravna željeznička veza Ploče-Knin (Split)-Zagreb. Uz pomoć europskih fondova država bi trebala ispraviti taj nedostatak.

 • Avatar TvojUjko
  TvojUjko:

  Blago nama , ako nam je ovo najveća investicija u povijesti! Gdje nam je kraj!