Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Jamčili Agrokoru u iznosu od 18,9 mlrd. kn: Vrijednost Leda je 0 kuna

S takvim obvezama vrijednost Leda je nula. No rano je o tome govoriti, jer nije proglašen stečaj, pa tek treba pričekati proces restrukturiranja i završetak nagodbe.
26. svibnja 2017. u 20:25 32 komentara 26071 prikaza
Ledo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ledo je objavio da njegovi dugovi na temelju izdanih jamstava Agrokoru zaključno s krajem prošle godine iznose 18,9 milijardi kuna! Sredstva su odobrena na temelju zadužnica i mjenica. S takvim obvezama vrijednost Leda je nula. No rano je o tome govoriti, jer nije proglašen stečaj, pa tek treba pričekati proces restrukturiranja i završetak nagodbe. Prije krize tržišna vrijednost te kompanije bila je oko 3,1 milijardu kuna, a nakon krize, računa li se posljednja cijena dionice, vrijednost je bila oko milijardu kuna. 

Agrokor AGROKOR Trećinu robe dobavljači plasiraju u Konzum, mogu li preživjeti njegov slom

Kredit uz roll up uvjet 

Kako god, obveze su nekoliko puta veće od vrijednosti. Zna li se da su po istom principu radile i ostale Agrokorove tvrtke, financijska bi slika koncerna mogla biti još pogubnija. Već se ranije pisalo kako su garancije koje su davale Agrokorove tvrtke Agrokoru ili međusobno visoke i da je u tome velika odgovornost nadzornih odbora. 

Prije krize su se, inače, intenzivno prodavale dionice Leda, zbog čega sada Hanfa navodno istražuje jesu li postojale povlaštene informacije. Dionicama Leda, kao i ostalim tvrtkama unutar Agrokora, već se neko vrijeme ne trguje na Zagrebačkoj burzi  i neće dok se ne izrade ispravljena financijska izvješća. 

Nakon objavljenih obveza Agrokora, koji će se još korigirati, do srpnja bi se trebalo znati i stanje imovine. Zbog toga se niti banke nemaju čime osigurati za novi kredit. Prije mjesec dana Večernji list je objavio kako su zapadni fondovi spremni dati 400 milijuna eura, ali uz roll up uvjet. Tada je to izvanrednoj upravi u Agrokoru bilo neprihvatljivo, no sada, prema saznanjima Bloomberga će se vrlo vjerojatno pristati na taj uvjet za kredit kojeg bi dale zajedno banke i fondovi. 

German Gref Oštra poruka Sberbank Vladi: Ako ste preuzeli odgovornost za Agrokor, preuzmite i dugove

Roll up znači da će vjerovnici imati prioritet naplate i starih dugova u vrijednosti odobrenog novog kredita. Sve je pak izglednije da u tom aranžmanu neće sudjelovat Sberbank. Čelni čovjek te banke German Gref u Moskvi je izjavio da novac neće dati dok se ne usuglase s hrvatskom Vladom s kojom do sada suradnja nije bila jednostavna. Predstavnici te banke trebali bi se u ponedjeljak naći s hrvatskim premijerom. Izrazio je i nezadovoljstvo donesenim zakonom zbog zamrznutih potraživanja.

Bilateralni ugovori 

Dobavljači pak dogovaraju s bankama i faktoring društvima kako riješiti dug po regresnim mjenicama, a na današnjem sastanku zaključeno je da dobavljači do 31. svibnja bilateralno urede svoje odnose s kreditnim institucijama i faktorinzima kako bi se riješila prijava tražbine i namirila nepodmirena potraživanja koja su ostala zbog otvaranja postupka izvanredne uprave. 

Herman Gref, direktor Sberbanka - Rusi su otvoreni za dogovor, ali će tražiti čvršća jamstva za naplatu duga Naplata dugova U slučaju da se ne uspiju naplatiti iz Agrokora, vjerovnici će krenuti na plan B Izvanredni povjerenik Ante Ramljak i prokuristica Kraša Marica Vidaković BANKE I FONDOVI PRED ODLUKOM Dogovor o kreditu od 220 milijuna eura sljedeći tjedan Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor Agrokor Ramljak: Razmatramo ponovno uvođenje Mercatora u BiH

Naglasniji dobavljači s financijskim mjenicama

Oko 5000 dobavljača ukupno ima Agrokor, no u pregovorima su najglasniji oni koji imaju dug po mjenicama

168 dobavljača ima dug po regresnim mjenicama. Dug je nastao po pravu regresa, u trenutku kada se banke i faktoring društva nisu mogli naplatiti od Agrokora. Ti su se dobavljači naplaćivali od Agrokora putem mjenica kako bi brže dobili novac. No ima i onih koji su putem mjenica kreditirali Agrokor. Ostali su čekali rokove i do pola godine da se naplate.

Financijske mjenice ima 24 dobavljača od njih 168, koliko ih je poslovalo s mjenicama

Oko 22 kombinacije postoje na temelju kojih su se zasnivali poslovni odnosi Agrokora i njihovih dobavljača. Osim mjenica, tu su i poslovi kroz zalog ili cesije

Od 20 najvećih dobavljača s mjenicama samo njih šest nema financijske mjenice, što znači da je to bila uhodana praksa.

SWEDEN-STOCKHOLM-ATTACK-SUSPECT-ADMIT CRIME
u lošem stanju
Majka držala sina zatočenog gotovo 30 godina: Pronađen je ozlijeđen, izgubio je gotovo sve zube
re
SPOJ TRENDOVA I TRADICIJE
Isprobaj pet outfita koji su inspirirani kućnim glamurom
  • antonelić:

    danas sam dobio pismo od republike hrvatske , min. fin.-porezna uprava u kojem piše da je dana 22.05.2017. utvrđeno da dugujem . . . . , . . kn . i još kaže da u roku osam dana pokreću postupak ... prikaži još!ak ovrhe ... pitanje br.1 : koliko je ledo uplatio poreza na dodanu vrijednost u zadnjih 60 dana ? ... pitanje br. 2 : dali im je ministar marić pokrenuo ovrhu ? ...

  • Deleted user:

    E sada treba vidjeti tko su bili ljudi u nadzornim odborima pojedinih tvrtki koncerna Agrokor koji su dopustili da se tvrtke zaduže za iznose višestruko veće od vrijednosti samih tvrtki a onda je potrebno pokrenuti kaznene progone protiv tih "genijalaca" ... prikaži još!" za primjer svima koji misle da je sjediti u odborima izvrsna prilika za izvrsnu zaradu a bez mozga i odgovornosti. Potrebna je radikalna promjena obrazaca ponašanja a to se može postići samo vrlo snažnim primjerima sa drakonskim kaznama koje će ostati u memoriji naroda kao trag o kojemu će se pisati godinama iza.

  • mycropht:

    Dakle, firma vrijedna 3 milijarde kuna može dati garanciju od 18 milijardi kuna. I nikoga tu ne treba strpati u zatvor. Ni čelnike Agrokora, ni čelnike Leda niti bankare koji su prihvatili te garancije.