Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt od 128 milijuna kuna

Jakovina u Brodu otvorio kogeneracijsko postrojenje na biomasu

tihomir jakovina, slavonski brod, slavonija di
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/5
23.10.2015.
u 17:23

Riječ je o pogonu za koji je kamen temeljac postavljen prije dvije godine, a i izgradila ga je tvornica furnira i parketa Slavonija DI, čiji će biootpad sada biti iskorišten na najbolji mogući način

Premda je ono u funkciji već dva mjeseca, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Slavonskom Brodu i službeno otvorio novo, 128 milijuna kuna vrijedno kogeneracijsko postrojenje na biomasu tvrtke Slavonija OIE (Obnovljivi izvori energije). Riječ je o pogonu za koji je kamen temeljac postavljen prije dvije godine, a i izgradila ga je tvornica furnira i parketa Slavonija DI, čiji će biootpad sada biti iskorišten na najbolji mogući način.

– I u teškim uvjetima krize, drvoprerađivački je sektor pokazivao znanje i sposobnost prilagodbe. Kao Brođanin, sretan sam i ponosan zbog ove velike investicije Slavonije DI. Ova tvrtka ima dugu tradiciju. Drago mi je što je u postrojenje ugrađeno 90 posto domaćeg znanja – rekao je Jakovina. Struju proizvedenu u postrojenju snage 4,6 MW Brođani prodaju HROTE-u, dok 8 megavata toplinske energije koriste za vlastite potrebe, kuhanje trupaca u parnim jamama, za sušare i grijanje prostora.

– Uspješna materijalizacija ideje našeg prvog postrojenja u Strizivojni i prvog takvog projekta uopće u Hrvatskoj dala nam je poticaj za novi poslovni izazov na koji smo odgovorili znanjem, hrabrošću i upornošću. Novo postrojenje donijet će nam energetske uštede i zaradu, njime smo zatvorili čitav proces od trupaca do struje – kazala je direktorica Slavonije DI Martina Ravlić Janković. Ovo je drugi projekt kogeneracijskog postrojenja unutar grupe poduzeća istog vlasnika. Slavonija DI zapošljava 400 djelatnika. Više od  90 posto svog prihoda ostvaruje iz izvoza, a prihod za prošlu godinu iznosio je oko 100 milijuna kuna. Proizvode elemente, parket, ljušteni furnir, otpreske, rezani furnir te namještaj.

Komentara 5

MA
malaplava
19:29 23.10.2015.

to što će nekoliko robova raditi za malu plaću je slaba utjeha,dotični kr.iminalac gonič robova sav uloženi novac je izvukao od fondova i ministarstava:znači platio narod a on je zašestario koliko je mogao,iz čega se da zaključiti da njega i takve koji su došli do toga šta imaju na način na koji jesu je naj isplativije umlatit,kremirat i prah bacit na gnoj da ih više nema. i još se pomokriti na njih

MA
malaplava
19:32 23.10.2015.

o pa guzla nacrtanih obrva je čak i smršavila,sigurno je ne praši onaj blještavih cipela

IV
ivomarjanovic28
17:38 23.10.2015.

sta je radio 4 godine= nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije