Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski apsurd

Izvezemo trupce 
jeftino, a potom ih uvozimo kao namještaj?

drvo, trupci
Foto: Thinkstock
11.01.2016.
u 23:15

Čak je i Albanija u sljedećih deset godina zakonom zabranila izvoz trupaca, kažu u udruzi drvoprerađivača ukazujući na pogubnu praksu

Iz Udruženja drvnoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori najavili su kako će od buduće Vlade tražiti zakonsku zabranu izvoza trupaca, osobito visokokvalitetnog slavonskog hrasta i bukve. Tvrde kako će se orijentacijom na izvoz isključivo finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti broj zaposlenih u tom sektoru povećati za sedam do deset puta.

Politika svih vlada

Pritom je manje bitno hoće li se na europsko tržište plasirati namještaj, parket, građevinska stolarija, vrata, prozori, impregnirani pragovi ili mrtvački sanduci. – Odnos dodane vrijednosti između ispiljenih dasaka i primjerice police ili stola jest jedan prema osam. Iz toga je vidljivo da izvoz finalnih proizvoda automatski znači novo zapošljavanje. Prema mome mišljenju, to mora biti politika svih vlada i opcija – kaže predsjednik udruženja Zdravko Jelčić, koji je ujedno i predsjednik uprave požeškog Spin Valisa. Upravo je ova tvrtka uspješno prekinula lošu hrvatsku praksu izvoza drvne sirovine, pokazavši tako smjer kojim trebaju ići ostali drvoprerađivači.

Strateški interes

Mala slavonskobrodska tvrtka Mobilar sa 65 zaposlenih, jedna je od onih koje su slijedile taj smjer. U Europu izvozi 90 posto svojih, isključivo finalnih proizvoda, poput kauča i garnitura za dnevne boravke. U ovom uspješnom drvnoprerađivačkom pogonu kažu kako je ideja o zabrani izvoza trupaca za svaku pohvalu i dodaju kako ne bismo trebali prodavati ni piljenice nego samo namještaj. Ne vide nikakvog razloga za čekanje s realizacijom, jer s porastom broja zaposlenih i država će biti na dobitku. Pri tom upozoravaju na poražavajuću i apsurdnu činjenicu da su oni sami prisiljeni uvoziti drvene konstrukcije iz Slovenije jer u Hrvatskoj nema proizvođača.

– Hrvatska godišnje uveze 200 milijuna dolara namještaja, i to od iste one hrastovine koju smo prije toga izvezli u trupcima i od koje su onda u njemačkim tvornicama napravili namještaj. Žalosno je što i dalje rasprodajemo nacionalno bogatstvo iako imamo sve potrebne resurse i znanje za preradu drveta – kaže vlasnik Mobilara Mijo Mitrić. Iz udruženja drvoprerađivača upozoravaju kako je čak i u Albaniji država u sljedećih deset godina zakonom zabranila izvoz trupaca, upućujući time na nužnost da i Hrvatska mora krenuti tim putem. Riječ je, kažu, o strateškom nacionalnom interesu.

– Dosadašnjom pogubnom praksom omogućavali smo drugima da se bogate na našoj neprerađenoj sirovini. Vrijeme da je da počnemo raditi dobro za sebe, ističu u Udruženju drvoprerađivača. 

>> Drvna industrija najveći gubitnik rebelansa proračuna 

>> Tuđe je bolje ili loše poslujemo? Uvozimo čak i hostije i lišće

Komentara 34

CT
ctx
01:36 12.01.2016.

Taj apsurd u HR traje desetljećima.

Avatar plejer_as
plejer_as
04:19 12.01.2016.

napredovalo se, imamo pilane - sad izvozimo rezano i složeno drvo tako da piljevina ostaje nama. Inače su nam uvaljivali namještaj od piljevine, u boji hrasta, oraha ....

CR
crocro
07:14 12.01.2016.

Prije 50-60 godina su se sjekle slavonske hrastove šume, talijani su dolazi šleperima u kolonama i odvozili hrastove trupce u Italiju. A ondašnja juga uvozila je namještaj. I svake godine se vrti ista priča, izvozimo sirovinu a uvozimo gotove proizvode. Odu trupci a vrate se ormari, naravno po astronomskim cijenama. A gdje je naša drvna industrija i gdje su naši finalni proizvodi. I tko je tu kriv i da li je ikada itko odgovarao za ovakvu gospodarsku politiku? Zar će u medijima za 40-50 godina biti naslovi: Izvozimo trupce jeftino a uvozimo gotovi namještaj? I na kraju pitanje, tko će tome stati na kraj i da li će ikada netko takvoj gospodarskoj politici stati na kraj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije