Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oznaka izvornosti

Istarski pršut registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu

Istarski pršut
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
14.10.2015.
u 13:47

– Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena i Ličkog krumpira još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu – priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Istarski pršut/Istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, javlja Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o prvoj hrvatsko-slovenskoj registraciji zaštićene oznake izvornosti.

– U Službenom listu Europske unije, L 267/1 od 14. listopada 2015. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2015/1840 od 07. listopada 2015.  o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla („Istarski pršut“ /“Istrski pršut“ (ZOI)).

Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena i Ličkog krumpira još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Proces zaštite naziva „Istarski pršut“ (ZOI) započeo je u prosincu 2008. godine, kada je Udruga proizvođača „Istarskog pršuta“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva „Istarski pršut“. Ministarstvo poljoprivrede je nakon rješavanja uloženog prigovora na nacionalnoj razini u veljači 2011. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv „Istarski pršut“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U listopadu 2012. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Istarski pršut“ na razini Europske unije. Europska komisija nakon rješavanja prigovora na europskoj razini i postignutim dogovorom s Republikom Slovenijom, objavom navedene Uredbe naziv „Istarski pršut„/“Istrski pršut“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla – navodi Ministarstvo. 

Zaštitu izvornosti Istarskog pršuta/Istrskog pršuta komentirao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

- Ove je zaista veliki uspjeh i čestitam svima onima koji su zadnjih godina radili na tome da Istarski pršut/Istrski pršut ovdje u Bruxellesu dobije EU potvrdu izvornosti kao hrvatsko-slovenski proizvod. To je odličan put i njime moramo  nastaviti kako bismo zaštitili niz autohtonih proizvoda koji imaju prekogranični  karakter. I hrvatski i slovenski proizvođači pršuta mogu biti iznimno zadovoljni  tom odlukom EK-a. Vjerujem da takvim pristupom možemo pronaći rješenje za  niz problema i dilema koje opterećuju naše bilateralne odnose- izjavio je Jakovčić.

>> Ličkom krumpiru priznato porijeklo u EU 

>> Tihomir Jakovina: Ogulinsko zelje slijedi još 14 proizvoda

Komentara 3

ST
Stipan
12:55 14.10.2015.

Gdje se hrane te svinje u Istri?

MA
MarkoKosmicki
18:08 14.10.2015.

gledam u istri sve svinjac do svinjca ravno dva austrijski imadjarski butovi istarski zrak:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

CV
cvijece
18:10 14.10.2015.

Tovi se tek pokoja svinja za vlastiti pršut i takav u prodaji ne postoji.Osim za prezentacije,degustacije i za odabrane.Većina "uživa" u pajcekima uvezenim iz Rumunjske i šire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije