Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ikea srezala ulaganje u Hrvatsku sa 250 na 100 milijuna eura

Ikea zasad odustaje od trgovačkog centra u Zagrebu, ali i Beogradu zbog neizvjesnih uvjeta za poslovanje
21. ožujka 2012. u 08:00 60 komentara 1 prikaza
\'ikea_nnn_unu_29112011\'
Foto: VL

Ikeina investicija u Hrvatskoj sa 250 milijuna eura pala je na 100 milijuna eura jer je švedska kompanija za bar tri godine odgodila izgradnju trgovačkog centra koji je planiran uz Ikeinu robnu kuću u Rugvici. Od trgovačkog centra u Zagrebu, ali i Beogradu, Ikea zasad odustaje zbog neizvjesnih uvjeta za poslovanje trgovačkih centara u Hrvatskoj i Srbiji.

Planovi za robnu kuću u Rugvici, međutim, ne mijenjaju se - dovršetak i otvorenje robne kuće Ikea planira realizirati do kraja 2013. godine, objavila je Ikea Grupa u utorak. U objavi koja je pristigla ni tjedan dana nakon sastanka Ikeinih čelnika s premijerom Zoranom Milanovićem koji je projektu dao podršku, navodi se da je Inter Ikea Centar Grupa odlučila odgoditi daljnji razvoj trgovačkih centara u Hrvatskoj i Srbiji do 2015. godine, jer je zaključila da su tržišni uvjeti za poslovanje trgovačkih centara u Hrvatskoj i Srbiji i dalje izuzetno neizvjesni.

U objavi se neizravno navodi da bi se u Hrvatskoj vjerojatno provela cijela planirana investicija da administracija nije otegla projekt.

– Unatoč najvećim naporima projektnog tima, napredovanje zagrebačkog projekta bilo je značajno usporeno. Tijekom tog razdoblja, koje je bilo znatno duže od očekivanog, tržišni uvjeti za poslovanje trgovačkih centara postojano su se pogoršavali – pojašnjavaju u Ikei.

Igor Štefanac, Ikein PR menadžer za Hrvatsku, pojašnjava da tvrtka neće mijenjati svoje planove vezane uz izgradnju robnih kuća u Hrvatskoj i Srbiji.

– I dalje je na snazi plan izgradnje tri robne kuće u Hrvatskoj, u Zagrebu, Splitu i Rijeci, te pet robnih kuća u Srbiji. To je dio već poznate strategije ulaganja Ikee u regiji koju smo zacrtali s obzirom na veličinu tržišta. U Rugvici očekujemo završetak robne kuće do kraja 2013. godine – pojašnjava Štefanac te navodi da će se odluka o nastavku projekta donijeti nakon procjene tržišta 2015. godine.

Drugim riječima, sve do 2015. godine zapravo nije izvjesno hoće li se projekt trgovačkih centara ikad realizirati, ako Ikea slučajno procijeni da se ulaganje ne isplati. S obzirom na to da je Ikea u Srbiji u fazi otkupa zemljišta, zasad nije poznato koliko će iznositi ukupna investicija za pet robnih kuća. Svojedobno se procjenjivalo da će investicija Ikee u Srbiji biti teška milijardu eura, što je sad ‘olakšalo’ za bar stotinu milijuna.

Od namještaja ne odustaju: Kika n

Od namještaja ne odustaju: Kika na Žitnjaku

Za razliku od otvaranja šoping-centara, trgovina namještajem očito nema straha od budućnosti. Lesnina je nedavno otvorila Möbelix, a na Žitnjaku se sprema nova Kika, što su nam potvrdili u toj austrijskoj tvrtki, ali zasad ne žele iznositi detalje projekta.

Elipso

  • cvijece:

    Zaredala uspoređivanja u svemu i svačemu sa istokom.Što ne uzmete za primjer neke druge:Austriju,Njemačku,Italiju...?

  • BRANITELJ-MUP:

    Bravo admine al brže čitam od tebe. Moraš biti stoga malo tolerantniji jer reagiraš na moje postove...ha...ha...ha

  • Karika Tura:

    Trgovačke lance i sve investitore treba početi bojkotirati. Tako da skupe prnje i otpratiti ih zajedno s bankama - u miru.