Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel poduzetnika

HUP: Ukinite doprinos za šume, ostale namete režite

25.11.2011., Hotel WestIn, Zagreb - Dodjela nagrada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
21.04.2016.
u 08:25

Među bizarnim nametima su i naknada za provjeru dostavljene dokumentacije i naknada prijevoznicima za promjenu voznog reda

Uz poreze i doprinose poslovanje tvrtki opterećeno je s više od 200 različitih nameta koji ukupno pojedu oko osam milijardi kuna gospodarstvu. Mnogi od njih izmišljeni su kako bi se pomoglo poslovanju nekih državnih tvrtki, a ono što onima koji ih plaćaju, a to su uglavnom poduzetnici, najviše smeta je činjenica da se novac troši netransparentno i najčešće nenamjenski. Jedna tvrtka s 90 milijuna prihoda i 55 zaposlenika lani je platila oko 450 tisuća kuna samo za parafiskalne namete.

– Ti se nameti razrezuju po prihodima i plaćaju se prije negoli se plati radnike ili materijal potreban za rad. Nitko vas ne pita jeste li profitabilni ili niste, namet morate platiti – upozorio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Za HTZ plaćaju i knjigovođe

HUP je stoga proveo anketu među 925 tvrtki kako bi detektirao koji parafiskalni nameti stvaraju najveće opterećenje. Naknada za uređenje voda je na prvome mjestu, a u HUP-u upozoravaju da tvrtke plaćaju desetak različitih nameta za vodu. Iako će naknada za Hrvatsku turističku zajednicu ove godine biti smanjena za 15 posto, i dalje je nejasno zašto naknadu plaćaju i tvrtke koje proizvode tekstil ili pak nude knjigovodstvene usluge. Na trećem mjestu nameta je Hrvatska gospodarska komora koju po novim pravilima moraju plaćati i ljekarnici i odvjetnici kojima je HGK odlučio naplatiti obvezno članstvo putem poreznih kartica, iako imaju svoje komore koje imaju sve ovlasti davanja dozvola za rad i reguliraju struku. Spomenička renta stari je problem i iako je četiri puta mijenjan zakon još nije došlo do njezina stvarnog smanjenja. Za namet koji se službeno zove općekorisna funkcija šuma plaća se 172 milijuna kuna i HUP traži da se taj namet ukine jer služi financijskom održanju Hrvatskih šuma koje bi profitabilnijim poslovanjem mogle namaknuti potrebna sredstva.

Sporna komunalna naknada

Za komunalnu naknadu prikupi se više od dvije milijarde kuna, a kazne za nenamjensko trošenje naknade su preniske odnosno do 10.000 kuna. Zato se može dogoditi da tvrtka plati komunalnu naknadu za investiciju, ali ne može dobiti uporabnu dozvolu za objekt jer od te komunalne naknade nikad nisu sagradili pristupnu cestu, iako tome taj novac služi, upozorila je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Niz je i bizarnih naknada poput naknade za provjeru dokumentacije ili naknade koju prijevoznici plaćaju za promjenu voznog reda. Prijevoznici isto tako uplaćuju i RTV pristojbu iako 80 posto vremena voze po inozemnim cestama.

>> Država iznenadno raskida ugovore s domaćim farmaceutima, ali im istodobno plaća s godinom dana zakašnjenja 

>> HUP želi moratorij na zakon o razminiranju do 2017.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
mark13
15:50 23.04.2016.

Previše uzimaju od svih, za plaćanje goleme birokracije, npr honorarci: raznositelj reklama ako teško zaradi 1000kn od toga 50% ide državi a radniku 500kn a još od toga trošak banke. Mirovinski staž mu se NE PRIZNAJE a ostala prava su u 0%.

CH
chupakabra
19:25 21.04.2016.

Savjet za HUP: tretirajte svoje zaposlenike sa plaćama da dostojanstveno žive, onda tražite nešto. složni ste samo kad treba plakati al kad trebate povećavati plaće onda ništa. :-)

Avatar delminium
delminium
19:29 21.04.2016.

Niej pitanje trebaju li nameti jer jasno da trebaju, drzava od necega mora financirati ovo i ono. Problem je pitanje zasto i na sto se trosi. gledam Austriju i Njemacku nigdje nema toliko trosenja love na kosidbu kanala. Valjda smo bogatiji od njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije