Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na korak do fijaska

Hrvatski konzorcij očajnički traži nova jamstva za posao u Crnoj Gori

radic
Pixsell
25.02.2010.
u 11:35

Iz IGH poručuju kako je prema njihovim saznanjima voditelj konzorcija KONSTRUKTOR-INŽENJERING i dalje u postupku pregovaranja oko dovršetka ishođenja cjelokupne financijske dokumentacije.

Posao izgradnje autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori, koji je na međunarodnom natječaju dobio hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika, proglašavan i poslom stoljeća, doveden je u pitanje nakon što je na vidjelo izašao podatak kako Unicredit grupa nije dala potrebna financijska jamstva. Iako je Željko Žderić, čelni čovjek konzorcija i splitskog Konstruktora, prije dva tjedna tvrdio kako su sva potrebna jamstva predana vladi Crne Gore, iz Unicredita su nam potvrdili kako nisu dali nikakva jamstva bilo kojoj strani involviranoj u nastojanjima da se realiziraju uvjeti za zatvaranje financijske konstrukcije za realizaciju projekta izgradnje autoceste Bar - Boljare.

Nedostatak jamstava

Zagrebačka banka i Grupa Unicredit nastojali su podržati hrvatski Konzorcij u njihovu naporu u realiziranju projekta, međutim, dosad se nisu stekli uvjeti u kojima bi banka ili grupa mogla ući u postupak orijentiran na preuzimanje obveza s obzirom na financiranje projekta, poručili su nam iz Zagrebačke banke. Isto su na zahtjev Hanfe objavili i druga dva člana konzorcija IGH i Tehnika, potvrđujući time zapravo kako je posao stoljeća pred gubitkom. Odmah nakon objave na Zagrebačkoj burzi vrijednost dionice IGH pala je više od 3, a Tehnike više od 6 posto. Neslužbeno smo doznali kako je Željko Žderić cijeli dan proveo u Europskoj investicijskoj banci u nastojanjima da od njih dobije potrebna jamstva, iako su se pojavile i spekulacije kako će se sredstva tražiti od Erste banke. Iz Erste banke ta su nagađanja demantirali naglasivši kako njihova banka nije uključena u bilo kakve razgovore na temu eventualne dodjele jamstva vezano uz projekt Bar-Boljare te da nisu prisustvovali nikakvim sastancima na tu temu. Iz izvora bliskih crnogorskoj vladi doznali smo kako konkretna odluka još uvijek nije donesena te kako se čeka sjednica Savjeta za autoputeve, koja bi se mogla održati početkom idućeg tjedna.

Odluka idućeg tjedna

Crnogorska vlada počela je istodobno pregovore i s drugoplasiranima na natječaju, izraelsko-grčkim konzorcijem Aktor-HCH, čija je ponuda milijardu eura skuplja od hrvatske ponude, a vlasti u Podgorici pokušat će je sniziti i preko posrednika u pregovorima Dragana Perovića, predstavnika izraelsko-grčkog konzorcija koji je prema navodima crnogorskih medija blizak prijatelj premijera Mile Đukanovića.

Komentara 72

GA
gala
14:31 25.02.2010.

iako je mnogo onih koji s podsmjehom prate hoće li naš kozorcij dobiti ovaj posao i zapravo se nadaju da neće, ja se nadam da hoće. ipak se radi o tvrtkama koje pridonose bdp-u hrvatske i pune naš proračun porezom.

VI
Vinko37
12:38 25.02.2010.

Moravka Vlajis., bas mi izgleda lepo izbrijan, jos lepse nasmijan. Jedino mu nije lepo sto sa odbeglim Crnogorcima pravi neku saradnju.

NE
NenadK
12:07 25.02.2010.

Pred neki dan je bilo obrazloženje banaka da je projekat financijski neodrživ. Mislio Jure dobiti posao ko za Maslenički most. Ipak se u bijelom svijetu drugačije radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije