Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatski drvoprerađivači na sajmu namještaja u Beogradu

S obzirom na kvalitetu sirovine, tradiciju u preradi te trend povećanja uporabe drva kao ekološkog i obnovljivog materijala, realno je očekivati daljnje povećanje proizvodnje i prihoda hrvatske drvne industrije, kazao je R. Ružička iz HGK.
15. studenoga 2010. u 14:19 1 komentara 21 prikaza
UFI
Foto: Arhiva Vl-a

Srbiju treba shvatiti kao jednu od strateških točaka izvoza jer postoji mnogo prostora za povećanje plasmana hrvatskih drvnih proizvoda na to tržište. Oni su tu već niz godina prisutni i potrošači ih prihvaćaju, tako da je sudjelovanje na sajmu u organizaciji HGK samo polazišna točka za hrvatske drvoproizvođače kako bi u potpunosti iskoristili potencijale srpskog tržišta  - kazao je Rajko Ružička, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK na 48. međunarodnom sajmu namještaja, opreme i unutarnje dekoracije (UFI) u Beogradu.

Do 21. studenog na zajedničkom štandu sajma površine 500 četvornih metara svoje proizvode predstavlja dvanaest hrvatskih tvrtki: Spin Valis, PPS Galeković, Drvoproizvod, Spačva, Bernarda, Masivni namještaj, A.G. Dinas, Lupino, Marin BFD, Proizvodnja Javor, Kordun alati. i Fendi interijeri.

- Proizvodi hrvatskih drvoprerađivača i proizvođača namještaja danas konkuriraju na sve zahtjevnijim tržištima Europe i svijeta upravo zbog neprestanog unapređivanja standarda kvalitete. Domaća proizvodnja temelji se na domaćoj drvnoj sirovini koja je iznimno kvalitetna, a dodatnu konkurentnost drvoprerađivači postižu usvajanjem novih znanja i tehnologija te praćenjem trendova - naglasio je Ružička. Hrvatski štand na sajmu, na kojemu su nastup drvoprerađivača organizirali HGK te ministarstva šumarstva i gospodarstva, posjetio je i Slobodan Milosavljević, srbijanski ministar trgovine i usluga, koji je pohvalio njihov nastup te izrazio želju za što boljom suradnjom tvrtki iz obiju zemalja na ovoj i sličnim manifestacijama.

Ružička kaže kako je, s obzirom na kvalitetu sirovinskog potencijala, tradiciju u preradi te izraženi trend povećanja uporabe drva kao ekološkog i obnovljivog materijala, realno očekivati povećanje proizvodnje i ukupnih prihoda hrvatske drvne industrije. HGK u tom kontinuitetu potiče i pokreće niz projekata kojima je cilj u što kraćem roku stvoriti pretpostavke za rast i razvoj drvoprerađivačkog sektora, poput akcije "Drvo je prvo", kojom se ističe vrijednost drveta u proizvodnji i upotrebi proizvoda od drveta u svakodnevnom životu te pomaže drvoprerađivačkim tvrtkama u povećanju prodaje svojih proizvoda.

Ukupna robna razmjena RH sa Srbijom u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 205,9 mil. USD.  Uvezeno je 130,5 mil. USD, čime je ostvaren suficit od 75 mil. USD. U robnoj razmjeni drvnih proizvoda i namještaja za prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 8,8 mil. USD, a uvezla 8,6 mil. USD.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Avatar atrpimir
    atrpimir:

    \"Hrvatski štand na sajmu, na kojemu su nastup drvoprerađivača organizirali HGK te ministarstva šumarstva i gospodarstva\" - pogledajte tko plaća privatni sektor u RH. Javni sektor, svi mi i to vam je tzv. natjecateljsko tržište u Hrvata. Veliki dio daš ... prikaži još!š strancima jer ti stave lovu u džep a ostalo nadzireš i tako stvaraš tromi socijalistički sustav planske trgovine u kojemu potičeš korupciju i raspodjelu bogatstva po ključu STRANAČKOG I POLITIČKOG PRIVREĐIVANJA\". Vjerujem da su mnogi već primijetili kako hrvatska ekonomsko-politička elita stasala iz komunizma sve više upotrebljava termin \"privreda i privređivanje\" zbog osljepljenosti kineskim komunističkim izvoznim usjehom i ekonomskim rastom kao i ruskim, koji naravno Kinezi mogu zahvaliti upravo recesiji i u Hrvatskoj.