Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajmovi

Hrvatski drvoprerađivači na sajmu namještaja u Beogradu

UFI
Arhiva Vl-a
15.11.2010.
u 14:19

S obzirom na kvalitetu sirovine, tradiciju u preradi te trend povećanja uporabe drva kao ekološkog i obnovljivog materijala, realno je očekivati daljnje povećanje proizvodnje i prihoda hrvatske drvne industrije, kazao je R. Ružička iz HGK.

Srbiju treba shvatiti kao jednu od strateških točaka izvoza jer postoji mnogo prostora za povećanje plasmana hrvatskih drvnih proizvoda na to tržište. Oni su tu već niz godina prisutni i potrošači ih prihvaćaju, tako da je sudjelovanje na sajmu u organizaciji HGK samo polazišna točka za hrvatske drvoproizvođače kako bi u potpunosti iskoristili potencijale srpskog tržišta  - kazao je Rajko Ružička, pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK na 48. međunarodnom sajmu namještaja, opreme i unutarnje dekoracije (UFI) u Beogradu.

Do 21. studenog na zajedničkom štandu sajma površine 500 četvornih metara svoje proizvode predstavlja dvanaest hrvatskih tvrtki: Spin Valis, PPS Galeković, Drvoproizvod, Spačva, Bernarda, Masivni namještaj, A.G. Dinas, Lupino, Marin BFD, Proizvodnja Javor, Kordun alati. i Fendi interijeri.

- Proizvodi hrvatskih drvoprerađivača i proizvođača namještaja danas konkuriraju na sve zahtjevnijim tržištima Europe i svijeta upravo zbog neprestanog unapređivanja standarda kvalitete. Domaća proizvodnja temelji se na domaćoj drvnoj sirovini koja je iznimno kvalitetna, a dodatnu konkurentnost drvoprerađivači postižu usvajanjem novih znanja i tehnologija te praćenjem trendova - naglasio je Ružička. Hrvatski štand na sajmu, na kojemu su nastup drvoprerađivača organizirali HGK te ministarstva šumarstva i gospodarstva, posjetio je i Slobodan Milosavljević, srbijanski ministar trgovine i usluga, koji je pohvalio njihov nastup te izrazio želju za što boljom suradnjom tvrtki iz obiju zemalja na ovoj i sličnim manifestacijama.

Ružička kaže kako je, s obzirom na kvalitetu sirovinskog potencijala, tradiciju u preradi te izraženi trend povećanja uporabe drva kao ekološkog i obnovljivog materijala, realno očekivati povećanje proizvodnje i ukupnih prihoda hrvatske drvne industrije. HGK u tom kontinuitetu potiče i pokreće niz projekata kojima je cilj u što kraćem roku stvoriti pretpostavke za rast i razvoj drvoprerađivačkog sektora, poput akcije "Drvo je prvo", kojom se ističe vrijednost drveta u proizvodnji i upotrebi proizvoda od drveta u svakodnevnom životu te pomaže drvoprerađivačkim tvrtkama u povećanju prodaje svojih proizvoda.

Ukupna robna razmjena RH sa Srbijom u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 205,9 mil. USD.  Uvezeno je 130,5 mil. USD, čime je ostvaren suficit od 75 mil. USD. U robnoj razmjeni drvnih proizvoda i namještaja za prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 8,8 mil. USD, a uvezla 8,6 mil. USD.

Komentara 1

Avatar atrpimir
atrpimir
12:00 08.12.2010.

\"Hrvatski štand na sajmu, na kojemu su nastup drvoprerađivača organizirali HGK te ministarstva šumarstva i gospodarstva\" - pogledajte tko plaća privatni sektor u RH. Javni sektor, svi mi i to vam je tzv. natjecateljsko tržište u Hrvata. Veliki dio dašš strancima jer ti stave lovu u džep a ostalo nadzireš i tako stvaraš tromi socijalistički sustav planske trgovine u kojemu potičeš korupciju i raspodjelu bogatstva po ključu STRANAČKOG I POLITIČKOG PRIVREĐIVANJA\". Vjerujem da su mnogi već primijetili kako hrvatska ekonomsko-politička elita stasala iz komunizma sve više upotrebljava termin \"privreda i privređivanje\" zbog osljepljenosti kineskim komunističkim izvoznim usjehom i ekonomskim rastom kao i ruskim, koji naravno Kinezi mogu zahvaliti upravo recesiji i u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije