Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatski dres je brand

Uz brazilski kockasti dres vatrenih je najtraženija roba na prvenstvima
import
13.03.2008.
u 13:43

Gotovo da i nema ljubitelja sporta na svijetu koji ne zna kome pripada dres s crvenim kockicama. I u najsiromašnijim zemljama Afrike djeca nose hrvatske dresove.
Na Mundijalu u Njemačkoj 2006. kockasti dres vatrenih bio je, uz brazilski, najtraženija roba među neutralnim navijačima.

Po omjeru prodanih dresova nogometne reprezentacije i ukupnog broja stanovništva Hrvatska je treća zemlja u svijetu. Dres nacionalne vrste postao je brand u svijetu i nema sumnje da će Nike i ove godine dobro zaraditi na njegovoj prodaji tijekom EURO-a 2008. Nike je 2006. prodao 110 tisuća dijelova nogometne opreme, od čega 90 tisuća dresova, zaradivši 2,4 milijuna dolara.
Osim Nikea, velik profit od nogometa očekuje i pivarska industrija jer su hrvatski navijači poznati pivopije.

Za svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj sedam hrvatskih pivovara proizvelo je 40 tisuća hektolitara piva više nego u lipnju 2005. godine. Ukupan prihod pivarske industrije iznosio je 425 milijuna kuna, deset posto više nego godinu dana prije, kada nije bilo sportskog spektakla. Računa se da će Hrvatski nogometni savez od prvenstva zaraditi od sedam do 10 milijuna eura.

Ove godine prihodi u gospodarstvu zbog sporta će biti još veći jer nedugo nakon Europskog prvenstva u nogometu počinje uvjerljivo najmasovniji sportski događaj – Ljetne olimpijske igre u Pekingu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije