Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolji od lani, ali...

Evo kako ove godine Hrvatska stoji po Indeksu ekonomskih sloboda

slobode
Foto: http://www.heritage.org/
27.01.2015.
u 10:47

Na vrhu ljestvice nalazi se Hong Kong sa 89,6 bodova, a na začelju Sjeverna Koreja s 1,3 boda

Indeks ekonomskih sloboda kojeg na godišnjoj razini objavljuju Fondacija Heritage i Wall Street Journal pokazuje kako se u 2015.  Hrvatska nalazi na 81. mjestu na svijetu te 35. mjestu u regiji (Europi).

Indeks analizira sve vrste ekonomija uzimajući u obzir veličinu vlade, otvorenost tržišta, učinkovitost regulatornih mehanizama i vladavinu prava. Potvrđuje i povezanost ekonomskih sloboda i napretka u pojedinim zemljama.  

Države kojima je dodijeljeno više od 80 bodova smatraju se ekonomski slobodnima, a one sa 70 do 80 bodova uglavnom su ekonomski slobodne. Slijede ekonomski umjereno slobodne zemlje sa 60 do 70 bodova, uglavnom ekonomski neslobodne sa 50 do 60 bodova te na kraju ekonomski represivne zemlje s manje od 50 bodova.

Na vrhu ljestvice nalazi se Hong Kong sa 89,6 bodova, a na začelju Sjeverna Koreja s 1,3 boda. 

Hrvatska se smjestila na 81. (od ukupno 178) mjestu s 61,5 bodova. Time smo se našli ispred Slovenije s 60,3 boda (88. mjesto),  Srbije s 60 bodova (90.mjesto) i Bosne i Hercegovine s 59 bodova (97. mjesto).

U Indeksu se navodi kako je Hrvatska ostvarila rezultat od 61,5 bodova na indeksu ekonomskih sloboda, što je za 1,1 bod bolje od prošlogodišnjeg rezultata. Taj rezultat smješta je u kategoriju "ekonomski umjereno slobodnih" zemalja.

Cjelokupno izvješće pročitajte ovdje.

>> Obama zatražio pošteniju podjelu bogatstva u SAD-u!

Komentara 7

Avatar TvojUjko
TvojUjko
11:26 27.01.2015.

Podbacili smo ove godine, ali naš Zoki je čuvao municiju 3 godine i za njih..pokazat će im on ove godine gdje je Hrvatska

MA
marsovac
11:25 27.01.2015.

a ha, hm,hm, !!!!!!!!! ????????? kukuriku, kukuriku ili jos bolje iii..aaa, iii..aaa, iii..aaa...........hebala vas regija.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:36 27.01.2015.

Večernjem listu je najvažnije obavijestiti čitatelje kako stoji "region". Možda društvo u Večernjem još ne zna - no sada smo članica Europske unije, a bivša država se raspala prije više od 20 godina. Molim da vijesti na taj način koncipirate. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije