Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 1,5 posto

Hrvatska bogatija za 4 mlrd. kuna. Šverc i prostitucija dižu BDP

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.09.2014.
u 12:41

U javni dug ubacit će se i obveze HAC i ARZ-a pa će skočiti na gotovo 90 posto

Hrvatska je bogatija za približno četiri milijarde kuna nego što se dosad mislilo, ali i uz to ostaje rijetka članica EU koja iza sebe ima šest godina recesije. Europska je komisija odlučila da se od rujna ove godine prihodi od droge, prostitucije i šverca uračunavaju u BDP pa se i hrvatski BDP povećava za procijenjeni prihod od nelegalnih djelatnosti. Državni zavod za statistiku danas će objaviti točnu brojku, a ekonomisti procjenjuju da bi se zbog nelegalnih aktivnosti hrvatski BDP mogao podebljati više od dvije milijarde kuna. Veće povećanje dolazi zbog šverca cigareta i novca koji se vrti u prodaji droga nego zbog prostitucije.

Lani je BDP bio 326 milijardi kuna, a zbog promjena u metodi izračuna, neslužbeno doznajemo, skače na približno 330 milijardi. Englezi su na početku mjeseca objavili da se u Velikoj Britaniji na prostituciji obrne oko pet milijardi funta prihoda, a do podatka su došli koristeći policijske podatke o broju osoba koje se bave prostitucijom i prosječnom zaradom po klijentu. Promjena metodologije povećava BDP u EU za 2,5 posto, manje zbog uključivanja prostitucije, a više zbog ulaganja u istraživanje i razvoj. Novac usmjeren u istraživanja, prema izmijenjenoj ESA 2010 metodologiji, tretira se kao investicija, a ne trošak, što znatno diže BDP onih zemalja koje ulažu u razvoj. Siromašnom jugu BDP će pak podebljati ilegalne aktivnosti. Hrvatska je već jednom povećavala svoj BDP za udio sive ekonomije (15%).

DZS je po novoj metodi uskladio podatke za razdoblje od 1995. godine. Ulaganja u vojnu opremu također dobivaju status investicije, a ne troška. Ni šverc i prostitucija nisu pomogli Hrvatskoj da smanji zaostatak za razvijenim dijelom Europe jer premalo dajemo za istraživanje i razvoj. Metodologija neće utjecati na stope promjena godišnjeg BDP-a koje su negativne posljednjih šest godina. Za mjesec dana slijedi još jedno metodološko usklađenje, puno neugodnije od današnjeg jer se mijenja način izračuna javnog duga. U postojeći dug države ubacit će se i obaveze Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb pa se procjenjuje da će javni dug dogurati na gotovo 90%.

>>Rasterećivat ćemo rad, ali u krizi sve što se može treba prebaciti na tržište

>>Drugo tromjesečje: BDP u području EU28 veći za 0,2 posto

Komentara 17

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:38 10.09.2014.

Hm, moja suseda Micika veli da od toga ne bu niš, jer se ona ne bu više prostituirala cijeli dan, a da joj makro i sad još i država uzimaju sav novac. Ide se zaposliti u državnu službu, pa nek j.be ko koga hoće.

ZO
zoom
13:51 10.09.2014.

tragikomična EU izmišljotina! pa što ne bi onda uračunali i isplate za naručena ubojstva, reketarenje itd?!?

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:21 10.09.2014.

Vi mora da se šalite?! Ovo je tragično!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije