Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje tarifnih stavki

HGK traži proširenje paketa mjera na velike tvrtke

Poskupljuje struja
Foto: PIXSELL
1/3
22.02.2022.
u 15:15

Kao primjere kvalitetnih mjera ističu Belgiju i Italiju

Hrvatska gospodarska komora (HGK) smatra da se paket vladinih mjera pomoći vrijedan gotovo pet milijardi kuna treba proširiti i mora obuhvatiti i velike tvrtke koje imaju visoki udio u broju zaposlenih, izvozu i prihodima. U suprotnom, tvrde u komori, te tvrtke s industrijskim postrojenjima s velikom potrošnjom energije teško će moći samostalno prebroditi udar poskupljenja koje ih je zahvatilo.

Mjerama je za mikro, male i srednje tvrtke. predviđeno subvencioniranje s po 15 lipa po kWh za one koji imaju potrošnju do 10 GWh, a predviđeno je da za vaučere iz te mjere do kraja ožujka iduće godine bude na raspolaganju 600 milijuna kuna.

Kao primjere kvalitetnih mjera u HGK ističu Belgiju, gdje je uvedena zabrana jednostrane izmjene ugovora kojima bi distributeri i opskrbljivači energije mogu samostalno povećavati cijene u ugovorima s fiksnim cijenama, te Italiju, koja je ukinula naknadu za mrežu u prvom kvartalu 2022., uključujući srednji i visoki napon. Italija je posegnula i za smanjenjem porezne obveze svojim velikim potrošačima u visini 20 posto za energiju kupljenu i potrošenu u prvom tromjesečju.

Na tragu tih mjera i članice HGK predložile su ukidanje ili smanjenje tarifnih stavki tamo gdje je moguće, odnosno da ih se barem zadrži na istoj razini sve dok se tržište ne stabilizira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije