Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.02.2022. u 12:14

Državna će intervencija presjeći i psihološka očekivanja rasta cijena jer su se mnogi požurili s poskupljenjima koristili oni plin u svom radu ili ne

Slično kao što je prije dvije godine ugodno iznenadila i poduzetnike i javnost potporama za čuvanje radnih mjesta, Plenkovićeva Vlada učinila je slično i s protuinflacijskim paketom teškim gotovo pet milijardi kuna. Premijer se u ovom paketu odlučio na ozbiljan i široko postavljen krug potpora u koje će biti uključeni građani i poduzetnici, kao da smo u nekom predizbornom razdoblju.

Među građanima posebno se vodilo računa o najranjivijim dijelovima populacije kao što su umirovljenici te socijalno ugrožene kategorije kućanstava, koji će dobiti direktne novčane subvencije te indirektnu pomoć smanjenjem PDV-a. Prvo pitanje koje se nameće jest odakle će to država platiti?

VIDEO: Ovo su mjere koje je Plenković predstavio: Smanjuje se PDV na plin, hranu, uloške...

 

Ministar financija uvjerava nas da zbog protuinflacijskog paketa neće morati ići u rebalans proračuna, što je više nego logično jer će prihode koje će izgubiti zbog smanjenja PDV-a nadomjestiti ni manje ni više nego inflacija protiv koje se ovim paketom Vlada bori. Više cijene pogurale su proračunske prihode i prošle, a tako će biti i ove godine, kada se očekuje da će PDV i trošarine donijeti u proračun gotovo 80 milijardi kuna. Tu su još i razne energetske naknade, prodaja emisija stakleničkih plinova, a zanimljivo je da se Vlada nije dotaknula trošarina koje ostaju stabilan izvor prihoda. Otprije znamo da smanjenje PDV-a u pravilu ne dovodi do smanjenja maloprodajnih cijena, osim kad je riječ o proizvodima kao što su struja i plin koji su pod izravnom kontrolom države.

Blago povećanje cijene plina i struje, u odnosu na rast kakav bi imala da nije bilo vladine intervencije, sasvim sigurno usporit će inflacijsku spiralu, pogotovo u travnju i svibnju kada je na dnevnom redu objava izvještaja o zadovoljavanju kriterija za euro. Plin će se ljeti manje koristiti u kućanstvima, tako da je do iduće jeseni problem riješen. Državna će intervencija presjeći i nezgodna psihološka očekivanja rasta cijena jer proteklih dana mnogi su se požurili s poskupljenjima neovisno o tome koriste li plin u svom radu ili ne koriste.

Dakle, taj će argument sad pasti u vodu, a ne bi bilo loše da proradi i potrošački inat te da ljudi doista počnu bojkotirati one koji poskupljuju. Vlada se stoga nakon ovog paketa može posvetiti procesu uvođenja eura i problemu nekorektnog zaokruživanja cijena.

Ključne riječi

Komentara 3

ST
sttipe
20:46 17.02.2022.

Njemački trgovački lanac dampinške cjene prikaže kao gubitak u poslovanju, i odbije to od poreza u Njemačkoj...

ST
sttipe
20:43 17.02.2022.

Ako trgovci propadaju, SVI, koji nemaju snage pratit damping velikih, više je nego očito da ih država namjerno ubija. I nepoštena konkurencija. Ne bi bio problem da tako na policama ne nestaje mjesta za domaće proizvode, i da isti u startu karcinomu od države ne moraju istrest dooobar postotak cjene svog proizvoda... Građanima je ostalo kupovat šećernu tablu umisto čokolade, i tako sa svim šta kupuju. Izbjegavanje trgovaca koje novinar crni, je pilanje grane na kojpj sjede, i događa se i bez zazivanja novinara. Uskoro će novinarski stanovi na bubnju vraćat vanjski dug, jer privrede neće biti.

ST
stefj
17:09 17.02.2022.

Hm, kako Zagrepčani mogu bojkotirati Čistoču ili Gradsku plinaru? Odseliti se?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije