Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HBOR u hrvatsko gospodarstvo 'upumpao' 74 milijarde kuna kredita

- Samo u posljednje dvije godine izdano je približno 4 milijarde kuna garancija izvoznicima, kako bi nesmetano mogli konkurirati na međunarodnim natječajima ili otvoriti neko novo tržište - rekao je Tomašević
22. studenoga 2016. u 14:33 2 komentara 190 prikaza
HBOR
Foto: Anto Magzan/Pixsell

U zadnjih petnaest godina Hrvatska  banka za obnovu i razvitak (HBOR) u gospodarstvo  je  upumpala 74 milijarde kuna kredita, pri čemu stalno raste kreditiranje domaćih izvoznika što će i u budućnosti biti jedan od stupova politike  razvojne banke, poručeno je s 15. konferencije o poticanju izvoza koja  je  u  Zagrebu okupila više od 350 gospodarstvenika  iz zemlje i inozemstva.        

Ističući važnost  HBOR-a  za razvoj ekonomije, predsjednik Uprave Dušan Tomašević istaknuo je da je do kraja rujna ove godine banka odobrila više od  2000  kredita vrijednih 6,3 milijarde kuna, što je 11 posto više nego u istom razdoblju lani.

"HBOR je uvijek poticao izvozne poslove gospodarstvenika"

- Kao izvozna agencija Hrvatske, HBOR je uvijek poticao izvozne poslove gospodarstvenika, posebice na rizičnijim tržištima i posebno poslove manjih poduzetnika. Samo u posljednje dvije godine izdano je približno 4 milijarde kuna garancija izvoznicima, kako bi nesmetano mogli konkurirati na međunarodnim  natječajima ili otvoriti neko novo tržište -  rekao je Tomašević. Podsjetio je na nedavno donesenu odluku o nižim kamatnim stopama po programima ‘Nova proizvodnja’ te ‘Gospodarstvo’, za koji je ujedno omogućeno izravno kreditiranje.        

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da se ovogodišnja konferencija konačno održala u relativno povoljnim gospodarskim okolnostima kada  se rast procjenjuje na 2,5 posto ili više što je dobro iz perspektive šestogodišnje  recesije i kumulativnog pada BDP-a više od 12 posto, no nije zadovoljavajući  rast.  - Hrvatski je  financijski sustav i nakon godina recesije i globalne financijske krize i dalje stabilan i visoko likvidan, ali  nije  onoliko aktivan koliko bi svi željeli i upravo tu vidim buduću ulogu  HBOR-a,  u  aktivaciji  cijelog  tog  sektora -  poručio je ministar financija.       

Na  konferenciji  o  poticanju  izvoza spomenuo se i ugovor koji je razvojna banka  potpisala  s  EIB-om  o  50  milijuna  eura  vrijednoj garanciji za financiranje projekata  srednji  tvrtki  i  drugih prioriteta u Hrvatskoj. - Razvoj takvih inovativnih rješenja za financiranje domaćih poduzetnika treba  biti  jedan od triju stupova  budućeg  poslovanja HBOR-a, uz rast podrške izvoznicima i sufinanciranje nacionalne komponente projekata financiranih iz EU fondova - zaključio je Marić.

>>HBOR snižavanjem kamatnih stopa želi potaknuti zapošljavanje mladih

>>Petrokemiji od HBOR-a 200 milijuna kuna pomoći

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti