Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin: Doznajte koje su dvije najvažnije odluke kojima utječete na visinu svoje mirovine

15.05.2021.
u 15:35

Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu!

Imovina koju građani drže u obveznim mirovinskim fondovima na kraju prošle godine premašila je ukupno 119 milijardi kuna. Ako ste među zaposlenima, honorarcima, slobodnim zanimanjima, obrtnicima ili poljoprivrednicima koji svaki mjesec uplaćuju obvezne mirovinske doprinose u drugi stup, riječ je i o vašoj mirovinskoj štednji. Prema izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, mirovinski su fondovi 2020. godinu unatoč koronakrizi završili s pozitivnim godišnjim Mirexom za sve tri kategorije fonda. Od početka rada obveznih mirovinskih fondova prosječan prinos u kategoriji A iznosi 6,91 posto, u kategoriji B 5,41 posto, a u kategoriji C 5,13 posto.

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, podsjeća da svi koji uplaćuju obvezni mirovinski doprinos, osim mirovinskog fonda, sami mogu odabrati između A, B i C kategorije fonda.

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KOJIM SVE ODLUKAMA UTJEČETE NA SVOJU MIROVINU

Fond kategorije A namijenjen je mlađim osiguranicima. Mogu ga odabrati svi kojima je do starosne mirovine ostalo deset ili više godina. Uz najliberalnije ulaganje očekuju se i potencijalno najveći prinosi, dakle zarada za članove. Fond kategorije B mogu odabrati osiguranici kojima je do starosne mirovine ostalo pet ili više godina. Umjerena strategija ulaganja nosi isto takav rizik i potencijale prinose. Fond kategorije C mogu odabrati osiguranici kojima je do starosne mirovine ostalo manje od pet godina. To je fond s najmanjim rizikom i potencijalnim prinosima u godinama pred mirovinu. U trenutku kada je osiguraniku do stjecanja prava na mirovinu ostalo manje od pet godina, automatski se prebacuje u fond kategorije C.

Redovito pratite prinose mirovinskih fondova jer o tome ovise vaša mirovinska štednja i mirovina. Mirovinska društva koja upravljaju imovinom obveznih mirovinskih fondova investitori su na tržištima kapitala. Investiraju u dionice, obveznice i druge vrijednosne papire s ciljem ostvarivanja prinosa, odnosno zarade koju ostvaruju za svoje članove. No, treba znati da prinos može biti pozitivan ili negativan, pri čemu su mirovinski fondovi dugoročni ulagači.

Kako biste se što bolje informirali o mirovinskoj štednji u drugom i trećem stupu te napravili dobar plan za mirovinu, pratite najdetaljniji specijal o mirovinama u Hrvatskoj na YouTube kanalu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Na digitalnoj platformi umfo.hr pratite i analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka uz pomoć kojih ćete dobiti relevantna objašnjenja o mirovinama. Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi UMFO.

(Izvor: HANFA, siječanj 2021.)

 

 

Gospodin Fin: Važno je zapamtiti!

1. Osim obveznog mirovinskog fonda, birate još i A, B ili C kategoriju fonda.

2. Svaka kategorija fonda razlikuje se po investicijskoj strategiji i ograničenjima članstva prema dobi.

3. Kategoriju fonda možete besplatno promijeniti jednom godišnje u mjesecu svojeg rođenja.

Investitori u startup tvrtke

Jeste li znali da su obvezni mirovinski fondovi investitori u startup tvrtke mala i srednja poduzeća? U takve kompanije mirovinski fondovi A-kategorije smiju investirati najviše 0,2 posto neto vrijednosti imovine. Kod mirovinskih fondova B-kategorije dozvoljeno je ulaganje do 0,1 posto neto vrijednosti fonda.

Napravite dobar plan za svoju mirovinu

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom i na Viberu te saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te kako štedjeti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije