Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fitch snizio kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj

Rejtinzi su sniženi na BB, odnosno BB+
08. kolovoza 2014. u 23:24 23 komentara 3308 prikaza
vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Fitch je snizio kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, i to s BB+ na BB za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti te s BBB- na BB+ u domaćoj, prenosi Reuters. Izgledi su stabilni.

Kao razloge za snižavanje rejtinga Fitch navodi sumnju u mogućnost Hrvatske da u srednjem roku stabilizira udjel javnog duga u BDP-u te očekivanje da će se dugogodišnja recesija nastaviti.

Iz kreditne agencije navode kako se činilo da je rebalans proračuna za ovu godinu u travnju uputio zemlju prema smanjenju deficita na 3,8 posto u ovoj godini, u skladu s preporukama Europske komisije. Međutim, dodaje se, Vlada je nedavno javno priznala da su šanse za dosezanje ovog cilja u 2014. godini slabe. Fitch prognozira deficit od 4,5 posto u ovoj te 3,8 posto u idućoj godini.

Fitch također napominje da je Hrvatska suočena već šestu godinu zaredom prolazi kroz recesiju, iako je stopa gospodarskog pada od 0,5 posto manja od one u 2013. godini, koja je iznosila 1 posto. Dugogodišnja recesija i dalje smanjuje mogućnosti za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, navodi Fitch.

>> Fitch potvrdio kreditni rejting MOL-a, ali uz negativnu prognozu

>> Sa Slovenijom, najgora smo članica EU, Talijani, Grci i Španjolci napreduju

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • than:

    I tko se ovome uopce cudi ?!?! Mogu nas lagati o rastu turizma, smanjenju nezaposlenosti i ostalome, ali cinjenice su tu... Pada broj zaposlenih, ne puni se proracun, pada BDP. Zdravstvo napravilo novih milijardu i pol kuna duga. Nema reformi... ... prikaži još! To sto raste izvoz vise u postocima, to ne znaci nista, jer u apsolutnim brojkama daleko vise raste uvoz.

  • barbaizamerike:

    svaki kredit je los pogotovu onaj sa velikim kamatama

  • SAKALAB:

    Nema veze. Cijela vlada je na odmoru... Dok saznaju to ce biti stara vijest.