Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online kupnja

Kupujete preko Amazona ili eBaya? Europski sud donio važnu odluku!

internet kupovina
Foto: Thinkstock
06.12.2017.
u 13:09

Vlasnici luksuznih brendova već dugo vode bitku protiv trgovaca koji se pokušavaju izboriti za svoj dio kolača u prodaji njihovih ekskluzivnih i brendiranih proizvoda

Skupina vlasnika luksuznih marki postigla je važnu sudsku pobjedu nakon što je Europski sud pravde (ECJ) u srijedu podupro njihov zahtjev da se zabrani njihova prodaja putem internetskih platformi poput Amazona i eBaya radi očuvanja imidža.

To je važna tema za Europu, čije kompanije generiraju 70 posto svjetskog prometa u segmentu luksuznih proizvoda.

Vlasnici luksuznih brendova već dugo vode bitku protiv trgovaca koji se pokušavaju izboriti za svoj dio kolača u prodaji njihovih ekskluzivnih i brendiranih proizvoda.

Online platforme poput Amazona i eBaya smatraju pak da su ograničenja internetske prodaje protivna principu ravnopravnog tržišnog natjecanja i da štete malim tvrtkama.

Europski sud presudio je danas u predmetu vezanom za njemačku podružnicu američkog proizvođača kozmetike Coty i za njemačku maloprodajnu tvrtku Parfumerie Akzente, koja protivno želji američke kompanije prodaje njezine proizvode na internetskim stranicama poput Amazona.

Njemački sud zatražio je od ECJ-a smjernice ograničava li se zabranom prodaje na internetskim stranicama treće strane ravnopravno tržišno natjecanje.

"Dobavljač luksuzne robe može ovlaštenim distributerima zabraniti prodaju tih proizvoda na internetskoj platformi treće strane kao što je Amazon", presudio je ECJ, dodajući da je "takva zabrana prikladna i u načelu ne prekoračuje granice nužnog očuvanja imidža luksuzne robe".

Nakon intenzivnog lobiranja LVMH-a i Richemonta (CFR.S) te ostalih vlasnika luksuznih brendova, regulatori EU su 2010. godine propisali da vlasnici robnih marki s manje od 30 posto tržišnog udjela mogu blokirati distribuciju svojih proizvoda internetskim trgovcima bez fizičkih prodavaonica.

Pitanje je podijelilo članice EU, pri čemu se Njemačka istaknula većom željom za promocijom internetske trgovine. U dva predmeta u proteklim godinama njemački je regulator tražio od Adidasa i Asicsa da odustanu od takvih zabrana, obrazlažući da su online platforme ključne za male i srednje tvrtke, kao i za potrošače.

Pogledajte i galeriju: Sitnice koje svi mogu učiniti, a znatno će vam smanjiti račun za grijanje

internet kupovina
1/7

Komentara 15

ST
stefj
14:29 06.12.2017.

I onda kakti nema utjecaja politike na pravosuđe... EU pokušava održati razinu profita koja se drastično smanjuje uslijed visokih poreza i visokih prava radne snage, te time pokušava zaštititi visoki standard... No, to će dovesti do toga da EU postane izolirana od svijeta, da u njoj vrijede druga pravila, dok će se svijet dalje normalno razvijati. To će vrlo lako završiti da postanemo kao Jugoslavija ili Istočni blok... Već sada imamo napade na "porezne oaze", gdje je zapravo sve legalno, ali po tumačenju EU-a nemoralno. Već sada se Kina, Japan, Amerika okreću drugim tržištima radi lakšeg poslovanja... Kada je neka tvrtka iz EU-a narasla na području nove tehnologije i uhvatila veći dio tržišta? Google, Facebook, Tesla (i ostalo), pa i Microsoft, Apple itd. Kada je zapravo EU uopće imala zadnji proboj tehnologije?... A i te stvari se jako lijepo vide na demografskoj slici. Ako maknemo Aziju i sl. najveći rast stanovništva imaju SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i EU crna ovca - Irska. Sve države gdje vlada tržište, gdje se znanje i sposobnost nagrađuju... Ovo što EU (a Hrvatska u tome jako prednjači) pokušava uvesti - primanja prema potrebama, a ne prema znanju, sposobnosti i radu, zapravo vodi u uranilovku, stvaranje sve više potrebitih, te odlazak visokoobrazovanih i stručnih ljudi... Žalosno je da da gore navedene zemlje više ne zahvaljuju svoj demografski bum Kinezima, Južnoamerikancima i sličnima, već mogu zahvaliti i visokoobrazovanim građanima EU-a...

DU
Deleted user
13:50 06.12.2017.

znači EU je obična koruptivna oragnizacija !

ZA
zagabria1
15:36 06.12.2017.

EU po pravilu radi budalaštine i uvodi nove i nove slojeve prepreka i administracije. Pokušavaju zaustaviti napredak a završit će na začelju modernog doba. Trgovci trebaju registrirati firme u Americi i prodavati dalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije