Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Europska unija bori se s visokom inflacijom, na pragu i recesija?

Iz udruženja prehrambene industrije pozivaju na ublažavanje strogih pravila u označavanju hrane i smanjivanje službenih kontrola diljem EU, kako bi se tvrtkama pomoglo u suočavanju s brzom promjenom dostupnosti sastojaka.
28. lipnja 2022. u 16:30 0 komentara 806 prikaza
Povećana prodaja suncokretovog ulja
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako su građani Hrvatske pa i EU sve zabrinutiji kako će uz galopirajuću inflaciju namaknuti novac za sve skuplju hranu i energiju, većina europskih gospodarstava zasad ne bilježi dva uzastopna kvartala negativnog rasta što bi značilo ulazak u recesiju. Ipak, svi trenutačni pokazatelji i trendovi upućuju na značajno umanjenje gospodarskih aktivnosti koje stvaraju veliki rizik od recesije od početka iduće godine te daljnji rast cijena hrane - kaže se u najnovijoj analizi konzultantske kuće Smarter, specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Ublažavanje pravila?

Unatoč takvim okolnostima stabilna opskrba hranom, tvrde, u EU još nije ugrožena, ali je rizik da će visoki ulazni troškovi proizvođača dodatno podići cijene hrane, toliko da će ona postati nedostupne najsiromašnijima u EU.

FoodDrinkEurope, udruženje prehrambene industrije, upozorilo je da su zalihe nekih kritičnih sirovina već pri kraju, a cijene naglo rastu. Pozivaju na ublažavanje strogih pravila u označavanju hrane i smanjivanje službenih kontrola diljem EU, kako bi se tvrtkama pomoglo u suočavanju s brzom promjenom dostupnosti sastojaka. Smatraju da europskim tvrtkama za hranu i piće treba staviti na raspolaganje i dovoljno energije po pristupačnim cijenama u slučaju nestašice te promijeniti carinski sustav za neke sirovine kako bi se nadomjestile one koje nedostaju (suncokretovo ulje zamijenilo s palminim, kokosovim...)

- Upotreba alternativnih sirovina znači promjenu popisa sastojaka na pakiranju, no vrijeme čekanja na novi materijal za pakiranje je nekoliko mjeseci. Promjena i testiranje novog recepta obično traje godinu dana, a sada to mora biti učinjeno u vrlo kratkom vremenu, u nekoliko tjedana. Preformulacija proizvoda i prilagodba oznake sastojaka povećat će troškove, koji će se vjerojatno prenijeti na potrošače - ističu iz Smartera. Službenih podataka o proizvodnji, prodaji i narudžbama u sektoru poljoprivrede i hrane u zadnja tri mjeseca još nema dovoljno, pa je za sada teško govoriti o padu narudžbi. Uz redovnu opskrbu stanovništva, treba osigurati hranu i za nekoliko milijuna izbjeglica iz Ukrajine te humanitarnu pomoć koja se šalje u ratom zahvaćena područja.

- Od poljoprivrede i prehrambene industrije se traži da proizvede hrane što je više moguće, kako bi se nadomjestile isporuke iz Ukrajine i Rusije. Pokušava se uključiti što više zemljišta u proizvodnju, zamijeniti usjeve koji su bili namijenjeni ishrani stoke usjevima za ljudsku prehranu, što bi imalo direktan utjecaj na stočarski sektor i industriju mesa. Stalni su pritisci da se provedba dijela zelenih politika, koji se odnose na proizvodnju hrane, odgodi dok traju ove okolnosti - objašnjavaju iz Smartera.

Upitna jesenska sjetva

EK je krajem svibnja usvojila paket potpore od 500 milijuna eura kako bi se europskim poljoprivrednicima omogućilo da nastave s proizvodnjom, unatoč enormnom rastu ulaznih troškova. Povećanje cijena energije, gnojiva, hrane za životinje, ambalaže i plaća radnika utječu na gubitke, velike probleme s likvidnošću i novčanim tokovima te posebno pogađaju mala i srednja poduzeća u poljoprivredi i preradi hrane. Ovaj paket pomoći temelji se na mogućnosti da države članice preusmjere 5% svog proračuna za ruralni razvoj za razdoblje od 2021. do 2022. za izravnu potporu dohotku poljoprivrednika. Odabrani poljoprivrednici (OPG-i, mala i srednja poduzeća) koji su najviše pogođeni krizom mogli bi dobiti 15.000 eura, a poduzeća u preradi hrane do 100.000 eura. Uplate se trebaju izvršiti najkasnije do 15. listopada 2023., a države članice moraju donijeti izmjene i dopune svog Programa ruralnog razvoja.

- Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede od početka COVID-19 krize je odobravalo iz državnog proračuna i sredstava ZPP-a razne pakete pomoći gotovo svim poljoprivrednim sektorima. Sad je u najavi i novi paket pomoći sektoru stočarstva s 80 milijuna kuna. Vjerujemo da će se što prije, sukladno paketu pomoći EK, pripremiti izvanredna potpora za poljoprivrednike i prerađivače koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja. O tome koliko će biti brzi i efikasni ti paketi sada ovisi i jesenska sjetva ozimih kultura, ali i zaustavljanje negativnih trendova u stočarstvu - zaključili su iz Smartera.

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv region MISLAV ŠIMATOVIĆ Jesu li Europljani zbog Ukrajine spremni na odricanje? Karti?no pla?anje istraživanje nakon izbijanja rata Što čeka Hrvatsku u bankarskom sektoru? Građani i male tvrtke teže će otplaćivati kredite U Hrvatskoj hrana u samo mjesec dana poskupila za 10 posto 'DR. PROPAST' Stručnjak koji je predvidio recesiju 2008. sada ima još gore predviđanje za jesen: Ovo još nismo imali...
MOGUĆ RAZVOJ SREDOZEMNIH 'URAGANA'
AccuWeather objavio vremensku prognozu za jesen u Europi: Ovo bi mogla biti najgora suša u desetljećima
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.