Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DR. PROPAST'

Stručnjak koji je predvidio recesiju 2008. sada ima još gore predviđanje za jesen: Ovo još nismo imali...

U Hrvatskoj hrana u samo mjesec dana poskupila za 10 posto
Davor Puklavec/PIXSELL
23.06.2022.
u 10:55

Ekonomist Nouriel Roubini, poznat po svojim pesimističnim prognozama, predviđa da će američko gospodarstvo do kraja ove godine ući u recesiju.

Rubini je dobio nadimak "Doctor Doom" (eng. doktor propast) jer je uspješno predviđao velike krize, poput one iz 2008. godine. Kada je nekoliko godina prije te krize iznio svoj scenarij za budućnost, mnogi su mislili da pretjeruje, no pokazalo se da je bio u pravu, prenosi portal Posao i financije.

Ovoga puta predviđa veliko usporavanje američkog gospodarstva, zbog nekoliko čimbenika, uključujući pandemiju koronavirusa koja je još uvijek prisutna, rat u Ukrajini, kinesku politiku protiv COVID-19, koji uzrokuju nestašice diljem svijeta itd.

– Još nismo u recesiji, ali smo joj jako blizu. Svi važni ekonomski pokazatelji su u padu, od povjerenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti do prodaje nekretnina – govori Rubini.

Ova situacija, kaže, mogla bi dovesti do stagflacije kao što je viđeno 1970-ih u Sjedinjenim Državama. U to je vrijeme ekonomija rasla vrlo sporo, za razliku od inflacije koja je bila visoka.

– Otegotna okolnost u odnosu na krizu sedamdesetih jest to što sada imamo spiralu duga –  tvrdi Rubini.

Ovo je novi teren za središnje banke, jer još nisu bile u takvoj situaciji, zaključuje.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Sidewinder
Sidewinder
16:36 24.06.2022.

Ruski trolovi se iz fotelje raduju krizi i ratovanju... kad Putinu nebudete korisni poslat ću vas u rovove na Ukrajinu.

XA
xaron
22:41 23.06.2022.

Kad pogledaš likove na čelu država, sve je jasno. Drugačije se i nemože završiti.

WW
walter wolf
12:05 23.06.2022.

naredna dva tjedna su ključna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije