Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Državni dugovi izazvat će novu ekonomsku krizu

Ivan Šuker
Robert Anić/Pixsell
03.02.2010.
u 19:30

Visoki proračunski deficiti postaju nova opasnost za svjetsku ekonomiju, a eurozonu čeka 7,5 posto deficita. Hrvatska kontrolira svoj budžetski deficit, ali ne i vanjski dug

Nastave li europske vlade trošiti istom brzinom kao 2009. godine, Grčka neće biti nikakva iznimka sa 13 posto proračunskog deficita. Siječanj 2010. donio je rekordno izdanje državnih vrijednosnih papira, a samo su vlade eurozone prodale obveznice za 100 milijardi eura.

Agencije za rejting procjenjuju da će se države eurozone ove godine zadužiti 2200 milijardi eura kako bi pokrile povećane financijske potrebe i sve veći deficit. Sve do 2008. godine samo se nekoliko europskih država borilo s deficitom većim od poželjnih tri posto, a sada je to boljka svih. Čak će i oprezna Njemačka, koja je prije izbijanja globalne krize bila u suficitu, ove godine imati proračunski deficit od 5 posto BDP-a, EU 27 čak 7,5 posto, a Grčka ili Velika Britanija u debelom su minusu većem od 12 posto. Grčka bi, na primjer, ove godine morala prodati državne obveznice za 53 milijarde eura, da izađe na kraj s obvezama, a upitno je tko će ih i dalje kreditirati. Upravo ta činjenica u središtu je interesa vodećih ekonomista i medija koji se boje da bi nakon globalne krize mogla nastupiti velika kriza državnih dugova, pa i novi baloni na tržištu koji će proizvesti nove gubitke.

Sve dok centralne banke drže kamatne stope blizu nule, države iz povlaštenog kruga relativno povoljno dolazit će do kapitala (problematična Grčka u siječnju se zadužila uz 6 posto, a Hrvatska je u prosincu za američke obveznice ponudila 6,75 posto), ali sve više je upozorenja da izvlačenje svjetske ekonomije iz jedne krize stvara temelje za drugu. The Economist tako procjenjuje da su samo na američkom tržištu nekretnine dostigle fer vrijednost, odnosno dovoljno pale, dok su cijene nekretnina još uvijek precijenjene 30 posto u Velikoj Britaniji ili 50 posto u Australiji, Hong Kongu i Španjolskoj. Slično je i s tržištem dionica, koje je gledajući godinu u cjelini 2009. ponovno razveselilo ulagače, jer su cijene dionica na američkom tržištu tek 25 posto ispod razine na kojoj su bile 2007. Ako se gledaju dugogodišnje relacije, The Economist je uvjeren da su američke dionice još uvijek precijenjene 50 posto te na primjeru Japana podsjećaju koliko pad može biti dubok. Japansko je tržište još uvijek na četvrtini vrijednosti rekorda koji je postignut prije 20 godina, dok se NASDAQ nalazi na polovici razine koja je dostignuta u vrijeme dot.com manije.

Tranzicijske zemlje također plaćaju visoku cijenu krize, bez obzira na to je li se njihova ekonomija razvijala na izvozu kao u Sloveniji ili Češkoj ili pak na uvozu kapitala, gdje se smješta i Hrvatska. Opće je uvjerenje da će se izvozne ekonomije ipak lakše i brže oporaviti jer je prošlo vrijeme jeftinog kapitala kojim se pumpala domaća potrošnja. Odatle i pritisci na Jadranku Kosor da učini neizbježno i napokon izađe s planom znatnog smanjenja proračunskih rashoda.

Komentara 13

UK
Ugo Kajvez
20:19 03.02.2010.

To sve kao šuki nije znao da dolazi na naplatu ..... haha .... jaki min. fin. ..... ali zaboli me, najurit će ga ulica pa ćemu biti veselo .....

DU
Deleted user
20:41 03.02.2010.

Ma Šuki nije znao, sve mu je to nametnuto i montirano, on stvarno nije imao pojma ... Mislim sranje do sranja. Koga vraga čekaju s mjerama za riješavanje UNUTARNJE NELIKVIDNOSTI. Plaćanje svih faktura za sve sudionike u financijskim transakcijama u roku 30 dana i šlus! Zašto to Šukerčina izbjegava, zato jer je država dužna mnogim poduzećima koja su morala platiti porez i pdv na usluge državnim poduzećima koji su i otišli u stečaj zato jer im država nije platila. Cijela poljoprivredna proizvodnja nam ide u vražju mater zato jer država ne plaća svoja dugovanja, zato što poduzeća ne plaćaju svoja dugovanja.... Dalje TO tolerirati je stvarno odlazak u BANKROT!!!

OB
-obrisani-
02:25 04.02.2010.

Ma sve je to Obmana( we need change,ha,ha)!!! A sto da vam kazem ???Citgo, the U.S. podruznica Petroleos de Venezuela SA, pmaze siromasnima Amerike ( pa nece valjda cionisti) Preko 200,000 siromasnih americkih domacinstava dobiva BESPLATNO lozivo ulje svake zime.Poklonklon od Chaveza kojeg americki i izraelski neocons ne mogu podnijeti. Ovo Venecuela cini vec godinama ( nevjerovatna sramota za USA).Kalifornija(4-tvrta najveca svijetska privreda) je u minusu od 42 bilijuna a i ove drzave su pred bankrotom Arizona, Florida, Illinois, Michigan, Nevada, New Jersey, Oregon, Rhode Island i Wisconsin,a to je 1/3 nase populacije.Sole nam pamet kako je nezaposlenost samo 10.2 %(U-3) ali ona sirija koja ukljucuje SVE NEZAPOSLENE ( U-6) je 19.6 % ,dok ekonomist John Williams tvrdi cak 22.1%. Ovo je najgora recesija ( a vjerovatno i depresija) od 1930-ih.48 od 50 saveznih drzava je u deficitu.Ako se uzme u obzir svi deficiti( savezni vanjski je preko 13 trilijuna dok je unutrasnji presao 70 trilijuna,prema nekom ekspertima $99 trilijuna) i smanjivanje federalne pomoci tada je osigledno da mora doci do veceg oporezivanja.Pocetkom veljace nadolazi novi val bankrota kucevlasnika. Prisjetite se sub-prime zajmova koji su posluzili kao detonator za ovu privrednu krizu.Imali su vrijednost od $1 trilijun.Sada nadolaze Option Arm zajmovi u vrijedosti od preko $ 1.5 tritlijuna. Porezni poticaj za prvu kupovinu kuce prestaje u travnju.To ce jos vise pogorsati situaciju.Posao ce izgubiti barem jos milijun ljudi.A od onih koji rade mnogo je njih( 9.3 milijuna) sa djelomicnim zaposlenjem ( part time),znaci jedan od pet radno sposobnih Amerikanaca ne radi ili ima djelomicno zaposljenje.Kod nas se 4 % nezaposlenih smatra punim zaposlenjem.A koliko vremena ce uzeti da sidjemo sa 20 % na 4 %. A Amerika je stroj koji pokrece cijeli svijet.Mi smo prvi usli u krizu i prvi cemo izici a kod vas su tvrdili kako krize neme .......ha,ha,ha ,You ain\'t seen nothing yet!!! DRUGI VAL privredne krize tek nadolazi... ( drugdje sam upotrijebio “tsunami” umjesto “val”)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije