Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže se kupci

Država od prodaje HBP-a i CO-a očekuje barem 3 milijarde kn

starlčević i maletić
Žarko Bašić/Pixsell
19.07.2013.
u 13:56

Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje bit će prodani do kraja godine i Vlada ozbiljno računa s barem tri milijarde kuna za udjele u tim tvrtkama.

Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje bit će prodani do kraja godine i Vlada ozbiljno računa s barem tri milijarde kuna za udjele u tim tvrtkama. Prema mišljenju sudionika tržišta kapitala, za te tvrtke moglo bi se dobiti i do 4 milijarde kuna. U ovom trenutku zanimljiviji je HPB jer je, kako ističu u Ministarstvu financija, za tu banku nastao velik interes među manjim bankama koje već posluju u Hrvatskoj.

Dobro stanje HPB-a

U Ministarstvu potvrđuju da je za HPB najviše zapela OTP banka, a iako se spekuliralo da bi u utrku mogao ući i Sberbank, njega navodno ne zanimaju akvizicije banaka oslonjenih na poslovanje s građanima nego traže neku banku usmjereniju na poslovni sektor. U igri je i belgijska KBC banka, koja je lani prodala udio u Novoj ljubljanskoj banci slovenskoj državi. S obzirom na to da je donesena odluka da se prodaje 99,13 posto Hrvatske poštanske banke, na tržištu se očekuje da će cijena biti 1,5 do dva puta veća od knjigovodstvene cijene, koja u ovom trenutku iznosi minimalno 1600 kuna po dionici – ukupno oko 1,4 milijarde kuna. U Ministarstvu financija kažu da je velika prednost banke što je očišćena od problematičnih plasmana, a nema ni potencijalni rizik velike izloženosti švicarskom franku. HPB je od 2010. do 2013. imao oko 250 milijuna kuna neto dobiti, podignuo imovinu na 17,5 milijardi kuna, ali i izdvojio znatne iznose u rezervacije.

I dok se potencijalni kupci HPB-a drže samozatajno, Adris Grupa otvoreno govori o interesu za preuzimanje državnog dijela CO-a.

– Natjecat ćemo se! Želimo taj posao i možemo mu dodati vrijednost. Bilo bi nam teško prihvatiti činjenicu da CO nestane iz Hrvatske. U tom smislu, sigurni smo da dijelimo raspoloženje golemog dijela hrvatske javnosti – poruka je iz Adris Grupe, ali u Ministarstvu financija kažu da Adrisu neće biti lako jer će imati ozbiljnu konkurenciju.

Uspješna dokapitalizacija

– Prodat ćemo oko 42% CO-a jer je to tvrtka koja može pojačati udio na tržištu i proširiti se na regionalno, ali za to nema kapitala. Taj će kapital dobiti dokapitalizacijom od nekoliko stotina milijuna kuna nakon koje će država zadržati oko 28 posto temeljnog kapitala tvrtke – poručio je ministar financija Slavko Linić objasnivši da država neće dopustiti da joj udio u vlasništvu CO-a padne ispod 25 posto plus jedne dionice te da namjerava zadržati i posebna prava u upravljanju na temelju kontrolnog paketa. U Ministarstvu financija nisu željeli govoriti koliko novca očekuju za osiguravateljsku kuću, najvažnije je da se tvrtka uspješno dokapitalizira.

>>Linić: Imamo najniže trošarine u EU, zato idu gore

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije