Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETI KVARTAL ZAREDOM

Dobre vijesti: Drugi kvartal donio rekordnih 7,7 posto rasta BDP-a

Dubrovnik: Veliki broj turista unutar povijesne jezgre grada
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
26.08.2022.
u 11:20

Najbliže nama bili su turistički Portugal s 6,9 posto rasta u drugom kvartalu te  Španjolska s 6,3 posto

Drugo ovogodišnje tromjesečje donijelo je rekordan rast od 7,7 posto na godišnjoj razini, čak i nešto veći od  sedampostotnog rasta u prvom kvartalu.

U odnosu na prvo tromjesečje ekonomija je ubrzala  dva posto, što bi, prema dosad objavljenim podacima Eurostata, mogao biti najveći rast u drugom kvartalu u nekoj od članica EU. Najbliže nama bili su turistički Portugal s 6,9 posto rasta u drugom kvartalu te  Španjolska s 6,3 posto.

Italija i Španjolska su prema prvom kvartalu imali ubrzanje od jedan posto, a Hrvatska čak 2 posto. Struktura hrvatskog BDP upućuje na snažan rast turizma, odnosno  izvoza usluga od 65 posto, izvoz roba porasta  je 26 posto, dok je potrošnja stanovništva bila u plusu 7,7 posto. Usporile su međutim i investicije na 5 posto.

Državna je potrošnja smanjena 2,2 posto. Do kraja godine očekuje se usporavanje, ali je malo vjerojatno da će ono uz dobru  ljetnu sezonu biti tako jako da može jače pokvariti ostvarenja u prvom dijelu godine. 

>> VIDEO Natočio gorivo u Orebiću pa ostao šokiran: 'Jedna topla ljudska priča o lokalnom baji koji suprotno odluci Vlade RH pljačka ljude'

Ključne riječi

Komentara 6

TO
tow
12:32 26.08.2022.

Najvažnija vijest je da je unatoč rastu, državna potrošnja smanjena 2,2 posto. To je ok

Sve će biti dobro
11:37 26.08.2022.

Nije bitno ja uvijek tocim za 100kn.

Avatar Manolique
Manolique
11:33 26.08.2022.

Super, bit će za struju i plin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije