Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaliteta obrazovanja

Dobar matematičar može ekonomiju naučiti za pola godine

matematika
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
10.06.2016.
u 18:46

U financijskoj industriji, kojom su donedavno vladali ekonomisti, raste interes za zapošljavanje matematičara, istaknuto je na PMF-u

Koja je veza briškule i visine budućih mirovina? Iako se čini da je odgovor – puka sreća, dalmatinskoj kartaškoj igri i umirovljeničkim danima zajednička je – matematika.

Dvoje studenata 4. godine PMF-a, Mirjana Jukić-Bračulj i Ivan Laković, svojim su modelom pokazali da će u nadmetanju kopa, baštona, špada i dinara računalo u 80 posto slučajeva pobijediti čovjeka. Za to su dobili prvu nagradu među studentskim radovima iz primijenjene matematike.

Bez matematičara nezamisliva je moderna financijska industrija (banke, osiguravatelje i mirovinske fondove). O važnosti matematike i primjeni stečenih znanja s fakulteta u poslu razgovaralo se na okruglom stolu Matematika u upravljanju imovinom fondova u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i Udruge mirovinskih fondova (UMFO). Dok su još prije pet godina financijskom industrijom dominirali ekonomisti, danas su “vladari” matematičari. U Raiffeisenovu mirovinskom osiguravajućem društvu od devet zaposlenih takvih je troje.

– To dovoljno govori koliko je važna matematika u ovom poslu – kaže čelnica tvrtke Biserka Žalac, pravnica po struci, ističući da kolege matematičari njezine riječi preoblikuju u formule. Domaći matematičari iznimno su cijenjeni u financijskoj industriji i izvan granica Hrvatske.

– Kvaliteta obrazovanja je neupitna, no sve ovisi o interesima pojedinca, naginje li više matematici ili ekonomiji – kaže Ivan Augustin iz Erste Plavog mirovinskog fonda. Praksa je pokazala da matematičarima treba od pola godine pa naviše da nauče ekonomiju, a ekonomista za obrnuti proces treba i pet godina.

– Interes za studente financijskog smjera jako raste. Prošlu godinu nismo ni završili, a već je pola studenata ‘zakapareno’ iz industrije – potvrdio je Darko Brborović, predsjednik uprave OTP Investa i vanjski predavač na PMF-u.     

Komentara 1

MA
matan91
09:58 12.06.2016.

Nemojte takve članke pisati, pobunit će se neradnici sa Filozofskog jer ovo predstavlja i u dar na njih i njihove splačine od studija. A onda slijede i pravnici....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije