Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ACM ICPC FINALE

Zagrebački brucoši u gornjem domu najboljih programera

zagrebački brucoši
Foto: Danijel Lijović
1/2
18.05.2016.
u 23:59

Naš je tim uspješno riješio 7 od 13 zadataka u kodiranju algoritama koji rješavaju kompleksne probleme svijeta, poput ovisnosti ekonomije o nafti, teorije struna, proučavanja anketa političkih kampanja, balansiranja prehrane

Studenti sa Sveučilišta u Zagrebu Tonko Sabolčec (19, FER), Mihael Liskij (19, FER) i Ivan Lazarić (20, PMF) nastupili su na najuglednijoj svjetskoj informatičkoj olimpijadi. U finalu ACM Svjetskog sveučilišnog natjecanja u programiranju na Tajlandu osvojili su 28. mjesto među 128 timova.

Naš je tim uspješno riješio 7 od 13 zadataka. To je sjajan uspjeh s obzirom na to da su naši studenti neočekivano kao brucoši upali u finale u selekcijskim turnirima koje prolazi 40.000 studenata s 2700 sveučilišta te iza sebe ostavili renomirana imena poput Stanforda, Utrechta, Virginia Techa i mnogih drugih. U finalu prvih 12 timova osvaja medalje (po četiri zlata, srebra i bronce).

Nijedan tim nije riješio sve zadatke, a pobijedilo je Sveučilište St. Petersburg iz Rusije s 11 točnih rješenja. Drugo mjesto pripalo je Sveučilištu Jiao Tong iz Šangaja, a treće mjesto prestižnom Harvardu. Upravo Rusi, Kinezi i Amerikanci većinom i jesu favoriti u ovoj vrsti natjecanja. Ovdje možete pogledati sve detalje rezultata finala.

– Ponosan sam na dečke i jako zadovoljan onime što su pokazali. S obzirom na to da su brucoši, ovo je bila godina za učenje i nadam se da ćemo se vratiti i kandidirati za jednu od medalja u sljedećim godinama – rekao je jedan od trenera tima Ante Đerek.

Svako finale ICPC-a izuzetno je teško sa zahtjevnim zadacima, a traje čak pet sati bez prekida.

Natjecatelji su u zadacima morali kodirati funkcionalne algoritme koji rješavaju kompleksne probleme današnjice. Poput ovisnosti svjetske ekonomije o nafti i novim načinima eksploatacije nafte, poboljšanja dostave organa za transplantaciju, proučavanja anketa u političkim kampanjama, teorije struna, optimiziranja diskova za pohranu podataka pa do balansiranja prehrane i kako se osjećati mlađe.

Najteži zadatak bio je pisanje programa koji bi sastavio jedan neobičan drveni puzzle koji ima neravne, različito obojene dijelove. Naime, taj zadatak nitko od timova nije riješio. Samo je jedan tim ponudio rješenje (Utah), koje nije bilo točno.

Foto: Danijel Lijović

Naš je tim u 11. minuti riješio prvi zadatak, a nakon 69 minuta bili su na visokom 5. mjestu. No, usporili su ih kasniji teži zadaci.

– Zadovoljni smo, bilo je bolje od očekivanoga, ipak nam je nedostajalo i znanja i vježbanja za više – poručili su Mihael, Tonko i Ivan.

Na zadatku pronalaženje relevantnijih pitanja u političkim anketama Mihael, Tonko i Ivan dvaput su nudili rješenje, no oba puta nisu ga točno napisali.

Prvo smo riješili lakše zadatke. Zadatak "J" o anketama bio je jednostavan za osmišljavanje, ali zahtijeva implementaciju pa nije bilo jednostavno – objašnjavao nam je Tonko.

Natjecanje je izgledalo poput vrhunskog velikog sportskog natjecanja. Kamere su prenosile uživo događaj iz sportske dvorane, gdje su u istom prostoru bile smještene sve ekipe, a kako bi neki tim riješio zadatak, tako bi na njihovu stolu osvanuo balon u boji tog zadatka. Što je bio i dodatni pritisak, no organizatori iz IBM-a i ICPC-a ističu da i u stvarnom životu i u poslovnom svijetu također se radi pod pritiskom i rokovima te da je važno simulirati i te uvjete.

– Nisu nas smetali baloni, nisam vidio ni balone ni druge timove nakon što sam sjeo za stol – iskreno je zaključio Tonko.

Njih trojicu sada čeka nadoknađivanje gradiva na FER-u i PMF-u, no vrlo brzo će se natjecati na jednom drugom regionalnom natjecanju, a na povratak na ACM ICPC olimpijadu u sponzorstvu pod IBM-om ipak će pričekati koju godinu. Naime, prema pravilima samo dva puta smije isti student nastupiti u finalu.

– Ovi studenti budući su lideri u našoj industriji i predani smo njihovu razvoju u ključnim tehnologijama na njihovu putu prema profesionalnom poslu. Cijenimo priliku da okupimo najbistrije studente na svijetu i dijelimo s njima tehnološke trendove koji mijenjaju svijet – izjavio je Gerald Lane iz IBM-a, koji svake godine mnogim studentima ponudi i posao ili pripravničko mjesto.

– Ovo natjecanje mijenja studentima živote. Ovo im je izuzetna prilika i uzbuđeno iščekujem vidjeti kako će ovi studenti s nevjerojatnim sposobnostima za rješavanje problema, kakve su pokazali na ovom finalu, proći u svojim akademskim i profesionalnim izazovima – poručio je izvršni direktor natjecanja Bill Poucher.

U cijelom svijetu vlada velika potražnja za najboljim programerima pa nije čudno da najveće tehnološke tvrtke često regrutiraju upravo bivše natjecatelje.

>> Brucoši iz Hrvatske u finalu najvećeg svjetskog sveučilišnog natjecanju u programiranju

Komentara 3

MI
minimini
19:59 19.05.2016.

Iskrene čestitke dečkima!

TH
than
01:09 20.05.2016.

7 od 13 (28 od 128). Jedva prebacili 50%... Sto govori o tome kako se kod nas radi. Nije da omalovazavam njihov rezultat, ali jednostavno su drugi daleko bolji...

Avatar istovari
istovari
20:09 19.05.2016.

Karamarko je ipak bolji,,,bolje se oženio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije