Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Do kraja 2018. osobni stečaj zatražilo 1.250 građana i 3 obrtnika

Njihova ukupna dugovanja iznose 934,6 milijuna kuna.
03. siječnja 2019. u 07:47 0 komentara 273 prikaza
osobni bankrot
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Od siječnja 2016. godine u Hrvatskoj je pokrenuto 1.253 postupaka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a njih 917 ili 73,2 posto, završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.

Boris Vujčić PROGNOZE ZA 2019. U znaku eura kamate i dugovi, a Hrvatska hoće u eurozonu

Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine, od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 31. prosinca prošle godine pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 1.250 građana i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 934,6 milijuna kuna

Video - Hrvatska će uvesti 65 tisuća radnika, najviše u ovim sektorima

Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.574 vjerovnika.

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54,3 posto, a slijede Osijek s 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 61, te Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza, 460,8 milijuna kuna ili 49,3 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Koprivnica DOBILI PRASTARE AUTE Naslijedili dugove: Cijela Koprivnica morat će plaćati kredit pokojnog sugrađanina!

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno 119,8 milijuna kuna ili 12,8 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza. 

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 62,9 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno 49,9 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine. 

U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 439 od ukupno 917 u svim savjetovalištima.

Blokirani Pucanj u prazno Vlada mjerama za blokirane najviše pomogla onima s prosječnim dugom od 15 milijuna

Dosad je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma pred savjetovalištima, pri čemu Fina napominje da se, osim u jednom slučaju, radi o sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika.

U slučajevima kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum potrošaču se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvasudskog sporazuma, napominje Fina.    

Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.