Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pucanj u prazno

Vlada mjerama za blokirane najviše pomogla onima s prosječnim dugom od 15 milijuna

Blokirani
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
06.11.2018.
u 18:19

Iz blokade je izašlo samo 16 posto ovršenih, ali statistika je privremeno uspješna: s 43 milijarde dug je pao na 18 milijardi kuna

Vladine mjere za pomoć blokiranima najviše su pogodovale malobrojnim velikim dužnicima, čiji je prosječan iznos duga – 15 milijuna kuna. Ukupna vrijednost ovrha smanjena je gotovo 60 posto, što je statistički uspjeh; nemamo više 43 milijarde kuna blokada, nego 18.

Ali uglavnom se to odnosi na velike dužnike koji nisu socijalno ugroženi; interveniralo se u odnose u koje se nije trebalo intervenirati, sumirao je na predstavljanju analize rezultata Vladinih mjera Velimir Šonje, ekonomski analitičar Hrvatske udruge banaka, koji se žali da su mjere provedene na teret banaka i ostalih velikih vjerovnika koji će, doduše, ponovno pokrenuti privremeno obustavljene ovršne postupke, no ovaj put uz plaćanje skupog predujma za koji je neizvjesna naplata.

– Kod velikih dužnika nije došlo do otpisa duga, nego do odgode. Sad avans mora ponovo dati vjerovnik, a pitanje je tko će u državi od toga imati koristi, Fina ili neka druga institucija – problematizira Šonje, a nove ovršne postupke koji će dugove ponovo vratiti u statistiku najavljuje i direktor HUB-a Zdenko Adrović.

– Dugovi ne nestaju, oni samo nestaju iz statistike – problem nismo riješili, nego retuširali: izgledamo kao ljudi bez bora, a one su ostale – slikovito se izrazio čelnik HUB-a. Bankari ističu da je samo 16 posto ovršenih izašlo iz blokade, a ovrhe se još uvijek vode nad više od 270 tisuća dužnika čiji bi problem, smatraju, trebala rješavati socijalna politika socijalnim transferima i raznim drugim vrstama pomoći, kao i visok udio troška kod manjih dugovanja.

– Kod malih dugova čak je došlo do laganog povećanja blokada, oni zapravo stagniraju – kaže Šonje navodeći da dvije trećine duga drži 10 tisuća najvećih dužnika te se važnost banaka kao vjerovnika u ukupnim ovrhama smanjila s 21,1 posto u lipnju 2014. na 14 posto u lipnju 2018., dok raste udio agencija koje su otkupile dug, države, osiguranja, dobavljača električne energije i komunalnih usluga.

Bankari tvrde i da se trošak neravnoteže vjerovnika i dužnika koji je, smatraju oni, nepovoljan za vjerovnika, ugrađuje u cijenu kamata za buduće dužnike. Činjenicu da su na nastanak neravnoteža koje su dovele do brojnih ovrha utjecali sami, nepoštenim ugovornim odredbama koje potvrđuju brojne presude, Adrović negira. Takvih je sudskih presuda, kaže, tek stotinjak.

Ključne riječi

Komentara 5

VK
VKSS
18:24 06.11.2018.

Ili su glupavi ili namjerno glupavi

GR
grebza
23:03 06.11.2018.

Osim u šupljim obećanjima, izlizanim populističkim pričama i besmislenim samohvalisanjem nitko nije napravio apsolutno ništa konkretno. Ovi stvarno misle da su svi glasačke ovce.

AR
Armagedon
18:33 06.11.2018.

znači ništa neće otpisati Kerumu.... jadan čovjek....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije