Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naslijedili dugove: Cijela Koprivnica morat će plaćati kredit pokojnog sugrađanina!

Djeca i rođaci odriču se nasljedstva pa dugovi prelaze gradovima i općinama koji se, za razliku od rodbine, minusa pokojnika ne mogu odreći
28. studenoga 2018. u 21:25 53 komentara 33726 prikaza
Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Porezni obveznici s područja Grada Koprivnice mogli bi vratiti kredit koji je podigao njihov sugrađanin. Proizlazi to iz nepravomoćne presude Općinskog suda u Koprivnici koji je ovih dana naložio Gradu Koprivnici da banci iz Zagreba uplati oko 80.000 kuna, uvećano za zakonsku zateznu kamatu.

Nejednak tretman Novi Zakon o nasljeđivanju i dalje ne spominje životne partnere

Banka je u siječnju podigla tužbu protiv Grada koji je naslijedio imovinu pokojnog Mladena J., a s njom i ugovor o nenamjenskom kreditu.

Jamac mu je bila supruga, a kad je i ona preminula, sva je imovina prešla u vlasništvo Grada jer nemaju zakonske nasljednike ili su se oni, što je čest slučaj, nasljedstva odrekli.

Grad je tako naslijedio osobni automobil Kia Shuma star 17 godina, Fiat 126 star 37 godina, traktor IMT iz 1969., polovicu suvlasničkog dijela kuće, dvorišne zgrade i dvora ukupne površine 745 četvornih metara. I dugove jer, prema Zakonu o nasljeđivanju, nasljednik odgovara i za dugove ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Nasljedstva se, za razliku od djece i ostale rodbine, gradovi i općine ne mogu odreći. U Gradu Koprivnici, koji je pokušao osporiti tužbu, ističu da nisu preuzeli nikakvu imovinu jer je više – nema.

Rijeci minus s kartice

Automobili su odjavljeni i u Gradu ne znaju gdje su. Osim toga, imovina navedena u rješenju o nasljeđivanju ne bi ni bila dostatna za podmirenje duga. No, kako je vrijednost polovice nekretnine procijenjena na 227.000 kuna, sud je ocijenio da je ostavinska imovina pokojnika veća od dugova pa ih Grad i može podmiriti. Čija je druga polovica kuće i dvorišta, nije poznato. Takvi slučajevi s tzv. ošasnom imovinom u Hrvatskoj i nisu toliko rijetki.

osobni bankrot Fina: Osobni stečaj zatražilo 1.212 građana i tri obrtnika

U Pakracu ih imaju u prosjeku od četiri do pet godišnje. Vjerovnici podižu tužbe, a jedinice lokalne samouprave se brane.

Križevci su tako jednom naslijedili imovinu i 42.000 kuna duga za kredit u jednoj banci koja je podigla tužbu.

No, Općinski sud donio je odluku da Grad toj banci mora platiti samo oko 600 kuna jer se pokazalo da je Grad naslijedio tek dio šume vrijedne oko 600 kuna, dok je vredniju kuću pokojnik prije smrti prenio na drugu osobu.

Banka je čak pokušala utjerati dug na ime pokojnikova grobnog mjesta, no neuspješno. Rijeka je u jednom slučaju morala podmiriti oko 68.000 kuna duga koje je sugrađanin ostavio na American Express karticama. Novac je banci isplaćen sa žiro računa Grada.

Čemincu dugovi načelnika

U Općini Čeminac prije nekoliko godina suočili su se s dugovima koje je ostavio – bivši načelnik. Rodbina se odrekla nasljedstva pa je njegova imovina pripala Općini.

Gradska skupština Skupštinari odlučili Otpisuju dugove – na listi 17.594 blokirane osobe

U gradovima i općinama žale se da se i djeca često odriču nasljedstva svojih roditelja jer znaju da su im ostavili i dugove, a da su kuće i druge nekretnine opterećene hipotekama.

Izmjenom zakona prije pet godina propisano je da vjerovnici svoja potraživanja naplaćuju samo iz te ošasne imovine, a ne iz proračuna.

No, gradovi i općine moraju podmiriti troškove postupaka, javnog bilježnika i drugo, a i upitno je hoće li, i kada, uspjeti prodati nekretnine, pogotovo one s više suvlasničkih udjela.

>> Prva hrvatska sačuvana reklama "Novi život kuharice"

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • neboiznadzagreba:

    Zakoni su zato tako i pisani, lihvari se uvijek namire, a ovcama iscijedi i posljednja kap krvi. Netko se pametan sjetio da je dug vjenčan, a mrtve ipak ne možeš natjerati da plešu kako gospoda sviraju! No, ovo s pokušajem ... prikaži još!m ovrhe grobnog mjesta je vrhunac bolesti ovog trulog društva!

  • Deleted user:

    Cijela Hrvatska, pa cak i oni koji jos njisu rodeni, ce morati otplacivati dug koji su im HDZ i SDP napravili. I to jos desetljecima.

  • wwwcroxx:

    Sve banke kojima su vlasnici bili hrvatski građani (sve su bile d.d ), je država (korumpirani političari) prodala za 1 ( jednu) kn. Banke treba vratiti nazad u vlasništvo građana po istoj cijeni...