Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nebojša Kereš

Direktor Knaufa za Hrvatsku i BiH: Nema nezaposlenih montera suhe gradnje

Knauf
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
16.03.2019.
u 23:30

"Moramo se pohvaliti izvrsnim rezultatima. Prihodi su u prošloj godini porasli za 17% dok je neto dobit porasla za 16%. U 2018. broj zaposlenih porastao je za 19%, čime je ukupan broj dosegao 117"

Građevinski sektor se, prvenstveno zahvaljujući velikim investicijama u turizmu, oporavio od višegodišnje krize. No, kada su napokon krenule investicije, sektor se suočio s nedostatkom radne snage. Zbog toga se mnogi investitori okreću jednostavnijoj i brzoj gradnji primjenom gipsanih tehnologija, a lider u tom segmentu tvrtka je Knauf. Kakva im je pozicija na tržištu, kakvi trendovi su u građevini te što očekivati u narednom razdoblju, govori nam Nebojša Kereš, direktor Knaufa za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Statistički građevinski se sektor u Hrvatskoj oporavlja. Kako vi ocjenjujete stanje?

Građevinski sektor dio je gospodarstva koji je bio prilično pogođen višegodišnjom gospodarskom krizom u Hrvatskoj. Sredinom 2016. godine pojavile su se naznake oporavka građevinskog sektora, a aktivnosti su bile povezane s pozitivnim kretanjima u turizmu, obnovom i gradnjom turističkih kapaciteta i industriji, aktivnostima na infrastrukturnim projektima. Nastavak oporavka i pozitivnih kretanja vidljiv je ne samo po porastu cijena nekretnina, već i najavljenim velikim infrastrukturnim projektima poput LNG terminala na Krku i Pelješkog mosta. Također, oporavku građevinskog sektora u Hrvatskoj svakako će pridonijeti zdravo mikroekonomsko okruženje u Europi, kao i rekordno niske kamatne stope. Tržište suhe gradnje u kojem je Knauf predvodnik ostvarilo je blagi rast što nas izrazito veseli.

Koliko su se trendovi u građevini promijenili u proteklih 10 godina?

Kao predvodnik u inovacijama na svjetskom tržištu građevinskih materijala, Knauf je posljednjih desetljeća uvelike pridonio razvoju suhe gradnje na temelju gipsanih ploča u Hrvatskoj i Europi te su njegova rješenja prepoznata kao garancija visoke kvalitete i učinkovitosti. To nam je omogućilo stjecanje vodeće pozicije na tržištu suhe gradnje u Hrvatskoj i u regiji.
Dokazane prednosti suhe gradnje vidljive iz unaprijeđene zvučne izolacije, zaštite od požara kao i sigurnost u svakodnevnoj uporabi doprinijele su da suha gradnja postane sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetnu gradnju. Knauf je prepoznat ne samo kao proizvođač građevinskih materijala, već kao i pružatelj usluga savjetovanja tijekom faze projektiranja i izvođenja.

Imate li vlastite projekte obrazovanja ‘knauf majstora’?

U suradnji sa strukovnim školama imali smo ključnu ulogu u pokretanju prvih odjela i kod izrade nastavnih planova za prve generacije učenika. Smatramo da je potrebno više raditi na popularizaciji ovog zanimanja kako bi se povećao broj upisanih učenika u strukovne škole. Zanimanje je i dalje vrlo traženo i prema našim saznanjima nema nezaposlenih montera suhe gradnje. Sponzori smo Hrvatskoj udruzi montera suhe gradnje i aktivno sudjelujemo u njenom radu kroz edukacije te držimo specijalističke seminare u Knauf tvornici u Kninu i na gradilištima.


Kako posluje Knauf u Hrvatskoj i kakvi su vam planovi?

Moramo se pohvaliti izvrsnim rezultatima. Prihodi su u prošloj godini porasli za 17% dok je neto dobit porasla za 16%. U 2018. broj zaposlenih porastao je za 19%, čime je ukupan broj dosegao 117. Imamo ambiciozne planove za ovu godinu, rast prihoda oko 7% i neto dobiti za oko 9%, što će sigurno rezultirati i dodatnim povećanjem tima.

VIDEO Plaće u Zagrebu:

Ključne riječi

Komentara 7

OB
Oblivion
09:56 17.03.2019.

Reklamiraju se gipsane ploče, a na slici radnik drži paket kamene vune

Avatar Ledeni
Ledeni
08:39 17.03.2019.

Nema nezaposlenih to je OK, ali zašto ako je zaposlen dolazi k meni posuditi novce?

HR
Hrabraja
00:04 17.03.2019.

Knauf ploče su preteške i pucaju, Siniat je puno bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije