Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krah

Deutsche Bank otpušta svakog petog radnika – njih čak 18 tisuća

Deutsche Bank
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.07.2019.
u 16:12

Najviše otkaza bit će u Londonu, koji je jedno od najvećih središta burzovnog poslovanja u svijetu. Tamo će Deutsche Bank otpustiti osam tisuća ljudi

Vrtlog nevolja za najveću njemačku banku ne prestaje – Deutsche Bank objavila je planove za najveće restrukturiranje posljednjih desetljeća. U tom će preslagivanju nestati 18.000 radnih mjesta, odnosno svako peto, te će Deutsche Bank praktično izaći iz investicijskog bankarstva ostavljajući britanski Barclay’s Bank kao jedini globalno važan europski entitet u tom poslovanju.

Propalo spajanje

Sve ostalo u investicijskom bankarstvu ostaje američkim bankama poput Morgan Stanleyja, JP Morgan Chasea te Goldman Sachsa.

– Danas smo objelodanili najtemeljitiju reorganizaciju banke posljednjih desetljeća – rekao je izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing dodajući kako se radi gotovo o ponovnom pokretanju za Deutsche Bank, nekada najveće banke na svijetu.

– Ponovno ćemo banku usredotočiti na klijente, vraćamo se svojim korijenima, onome što nas je jednom učinilo vodećom svjetskom bankom – rekao je Sewing. Od navedenih 18.000 otkaza najviše će ih biti u Londonu, koji je jedno od najvećih središta burzovnog poslovanja u svijetu. Tamo će Deutsche Bank otpustiti osam tisuća ljudi. Samo je restrukturiranje uvjetovano i najavljenim gubitkom od 2,8 milijardi eura u drugom kvartalu, a trajat će do 2022. godine. Do tada bi broj zaposlenih u toj banci trebao pasti s 92.000 na 74.000, no to će stajati oko 7,4 milijarde eura. Dio tog iznosa već je ukalkuliran u spomenuti gubitak. Sve to dolazi nakon propalog plana da se Deutsche Bank spoji s Commerzbankom, što je snažno podržavala njemačka vlada nadajući se kako će time biti stvoren bankarski prvak koji će biti snažnim čimbenikom na svjetskom tržištu.

Niz skandala

Deutsche Bank nije se još izvukla ni iz političkog skandala s Donaldom Trumpom i njegovim zetom Jaredom Kushnerom. Nije se još stišala bura zbog navoda iz The New York Timesa gdje se tvrdi kako su stručnjaci za pranje novca označili potrebnim da se više transakcija pošalje na dodatnu istragu saveznim istražiteljima novčanog poslovanja. Među tim je transakcijama i nekoliko onih koji su se odvijali između Deutsche Banka i entiteta koje kontroliraju Donald Trump i Jared Kushner.

Nije to jedino. Deutsche Bank kažnjen je 2017. s 553,5 milijuna eura zbog dokaza američkih i britanskih istražitelja da se kroz njezine poslovnice prao ruski novac. Dvije godine prije banka je kažnjena i zbog kršenja sankcija prema Iranu, Siriji, Libiji i Sudanu. Radilo se ukupno o 10,9 milijardi dolara, a banka se nagodila platiti kaznu od 258 milijuna. Pikantna je priča kako je Deutsche Bank 2009. unajmio privatne istražitelje kako bi uhodili kritičare banke. Nagodba od čak 7,2 milijarde dolara postignuta je nakon optužbi kako je banka uoči financijske krize plasirala toksične kredite.

– Deutsche Bank ne samo da je namjerno obmanula investitore nego je time i doprinijela svjetskoj financijskoj krizi – rekla je nakon nagodbe američka državna odvjetnica Loretta Lynch. Na sve to treba dodati i muljanje s kamatama, za što je u Londonu optuženo 29 njezinih djelatnika, pri čemu su britanski i američki regulatori naložili da banka odmah otpusti sedmoricu.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mioslavzubanovic
18:08 09.07.2019.

Zato se Angela trese

ZB
Zoki-Bijela
19:56 09.07.2019.

Ta banka je prije 20g.propala..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije