Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Investitori su rezervirali tri milijarde eura za Hrvatsku

Koliko će se novca u iduće tri godine uložiti ovisi o ponudi. Prepreke za realizaciju su neriješena imovinsko-pravna pitanja, katastar i administracija, upozoravaju konzultanti Colliersa.
21. ožujka 2018. u 20:12 1 komentara 1390 prikaza
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Investitori iz svijeta za Hrvatsku su u iduće tri godine rezervirali sredstva veća od tri milijarde eura, ali koliko će se tog rezerviranog novca pretočiti u projekte ovisi o tome kako ćemo se postaviti.

Shopping park SUPERNOVA ogromna investicija Supernova grupa širi poslovanje u Hrvatskoj, evo koje su trgovačke objekte preuzeli

Po iskustvima stručnjaka iz Colliers Hrvatska, koji konzultiraju ozbiljne investitore, naše je tržište jako zanimljivo ulagačima, prednost je i u tome da novca za ulaganja ima napretek i to uz nisku cijenu, ali prepreku do realizacije čine neriješena imovinsko-pravna pitanja, katastar, administracija što sužava prostor za plasman kapitala. Od više od pedeset projekata koji bi mogli biti zanimljivi, tako nakon analize Colliers ističe da tek desetak njih spreman za novog ulagača.

– Hrvatska će biti zanimljiva još dvije do tri godine. Ako propustimo priliku kapital će otići na druge destinacije – upozorava Vedrana Likan, direktorica Colliersa.

Hrvatska se percipira kao sigurna zemlja, visokog turističkog potencijala, ali njezin razvoj koči loša poslovna klima, brojnost loših investicijskih priča, animozitet prema stranim investitorima, nepredvidivost projekata zbog prepreka u sustavu...To je tek dio razloga zašto nas polako prestižu čak i zemlje bivše članice Jugoslavije. Crna Gora tako je u privlačenju ulagača u elitni turizam definitivno pobijedila Hrvatsku, Srbija privlači industrije uz pomoć poticaja i jeftine radne snage, a Albanija se otvara kao tržište za razvoj logistike. Dok konkurencija radi Hrvatska kaska jer ne provodi strategiju investicija, a zakone o strateškim ulaganjima ne provodi. Stoga u Colliersu drže da je ključno da se Vlada pozabavi investicijama kako bi se iskoristio potencijal kojeg imamo. Lani smo imali 320 milijuna eura transakcija u poslovnim nekretninama, a najveći ulagači bile su tvrtke s domaćeg terena.

Tekuću godinu očekuje se i veći volumen transakcija, ali je upitno hoće li se premašiti aktivnost iz 2017. Poznato je da će na tržište doći dvije velike investicije u hotelskom biznisu- Hotel Park u kojem je Adris Grupa plasirala 80 milijuna eura te novi hotel u Splitu, vjerojatno Hilton, u sklopu projekta Westgate. Na tržište će doći i novih pedesetak tisuća četvornih metara uredskih prostora što sugerira aktivnost na gospodarskoj sceni.

Ipak, novi kvadrati se pune preseljenjem tvrtki pa ono što su bile uredske zgrade A kategorije prije nekoliko godina postaju solidna B kategorija koja se danas iznajmljuje za prosječnih osam do deset eura po kvadratu. Novih trgovačkih centara neće biti osim u manjim gradovima, poput Pule, Trogira ili Velike Gorice, a postojeći kapaciteti su toliko puni da za neke od najpopularnijih shopping centara postoji i lista čekanja zakupaca. Zanimljivo, high street tržište nije toliko popularno među ozbiljnim brendovima jer na tržištu nema dovoljno velikih prostora. 

Goran Pauk VELIK RIZIK Bez državnog fonda upitni vodni projekti za 8 mlrd. kuna Vlada SLABA ULAGANJA Razvoj bez investicija, koji drži samo turizam, Hrvatsku neće odvesti nikamo Osobna iskaznica nešto ne funkcionira Birokratski apsurd: Obavezno ovo morate znati ako mijenjate osobnu iskaznicu!

 

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • franjo:

    Smanjite porez, uništite korupciju, asmanjite birokraciju. Bez toga nema ulaganja u hrvatsku .