Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki interes

Investitori su rezervirali tri milijarde eura za Hrvatsku

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
21.03.2018.
u 20:12

Koliko će se novca u iduće tri godine uložiti ovisi o ponudi. Prepreke za realizaciju su neriješena imovinsko-pravna pitanja, katastar i administracija, upozoravaju konzultanti Colliersa.

Investitori iz svijeta za Hrvatsku su u iduće tri godine rezervirali sredstva veća od tri milijarde eura, ali koliko će se tog rezerviranog novca pretočiti u projekte ovisi o tome kako ćemo se postaviti.

Po iskustvima stručnjaka iz Colliers Hrvatska, koji konzultiraju ozbiljne investitore, naše je tržište jako zanimljivo ulagačima, prednost je i u tome da novca za ulaganja ima napretek i to uz nisku cijenu, ali prepreku do realizacije čine neriješena imovinsko-pravna pitanja, katastar, administracija što sužava prostor za plasman kapitala. Od više od pedeset projekata koji bi mogli biti zanimljivi, tako nakon analize Colliers ističe da tek desetak njih spreman za novog ulagača.

– Hrvatska će biti zanimljiva još dvije do tri godine. Ako propustimo priliku kapital će otići na druge destinacije – upozorava Vedrana Likan, direktorica Colliersa.

Hrvatska se percipira kao sigurna zemlja, visokog turističkog potencijala, ali njezin razvoj koči loša poslovna klima, brojnost loših investicijskih priča, animozitet prema stranim investitorima, nepredvidivost projekata zbog prepreka u sustavu...To je tek dio razloga zašto nas polako prestižu čak i zemlje bivše članice Jugoslavije. Crna Gora tako je u privlačenju ulagača u elitni turizam definitivno pobijedila Hrvatsku, Srbija privlači industrije uz pomoć poticaja i jeftine radne snage, a Albanija se otvara kao tržište za razvoj logistike. Dok konkurencija radi Hrvatska kaska jer ne provodi strategiju investicija, a zakone o strateškim ulaganjima ne provodi. Stoga u Colliersu drže da je ključno da se Vlada pozabavi investicijama kako bi se iskoristio potencijal kojeg imamo. Lani smo imali 320 milijuna eura transakcija u poslovnim nekretninama, a najveći ulagači bile su tvrtke s domaćeg terena.

Tekuću godinu očekuje se i veći volumen transakcija, ali je upitno hoće li se premašiti aktivnost iz 2017. Poznato je da će na tržište doći dvije velike investicije u hotelskom biznisu- Hotel Park u kojem je Adris Grupa plasirala 80 milijuna eura te novi hotel u Splitu, vjerojatno Hilton, u sklopu projekta Westgate. Na tržište će doći i novih pedesetak tisuća četvornih metara uredskih prostora što sugerira aktivnost na gospodarskoj sceni.

Ipak, novi kvadrati se pune preseljenjem tvrtki pa ono što su bile uredske zgrade A kategorije prije nekoliko godina postaju solidna B kategorija koja se danas iznajmljuje za prosječnih osam do deset eura po kvadratu. Novih trgovačkih centara neće biti osim u manjim gradovima, poput Pule, Trogira ili Velike Gorice, a postojeći kapaciteti su toliko puni da za neke od najpopularnijih shopping centara postoji i lista čekanja zakupaca. Zanimljivo, high street tržište nije toliko popularno među ozbiljnim brendovima jer na tržištu nema dovoljno velikih prostora. 

 

Komentara 1

FR
franjo
21:18 21.03.2018.

Smanjite porez, uništite korupciju, asmanjite birokraciju. Bez toga nema ulaganja u hrvatsku .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije