Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Birokratski apsurd: Obavezno ovo morate znati ako mijenjate osobnu iskaznicu!

U problemu se našao mladić koji živi i radi u Irskoj, a zahtjev za novu osobnu iskaznicu tražio je po žurnom postupku u roku od deset dana, za što je platio cijenu od 200 kuna
11. ožujka 2018. u 12:38 143 komentara 167702 prikaza
Osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U osječkoj policiji napominju kako,još uvijek nije dovoljno da građanin osobnu iskaznicu samo zamijeni i da evidencijom tog postupka u računalnom sustavu stara postane nevažeća.

Lovro Kuščević MINISTAR UPRAVE Kuščević je spreman na ostavku ako izvješće o javnoj upravi za 2018. ne pokaže bitan napredak

Naime, stara se osobna iskaznica mora i fizički poništiti!

Novu osobnu nije moguće podići na šalteru Policijske uprave sve dok ne predate stari dokument. Tako poništena, stara će vam osobna iskaznica odmah biti vraćena nakon što se na njoj napravi - rupica.

Sve to ne bi bilo problem da u današnje vrijeme velik broj hrvatskih građana nije na boravku i radu u inozemstvu pa ishođenje osobnih dokumenata povjerava rodbini uz pomoć ovjerene punomoći. Mogućnost ishođenja dokumenata uz punomoć osmišljena je kako bi se građanima olakšalo ishođenje novih dokumenta.

Tako se u problemu našao mladić koji živi i radi u Irskoj, a zahtjev za novu osobnu iskaznicu tražio je po žurnom postupku u roku od deset dana, za što je platio cijenu od 200 kuna. I kada je otac već sve potpisao i trebao preuzeti novu osobnu iskaznicu za sina, koju bi mu poštom poslao u Irsku, službenica je zatražila mladićevu staru osobnu iskaznicu. Otac je objasnio da je mladić u Irskoj i kako nije mogao ostaviti staru osobnu iskaznicu u Hrvatskoj jer mu je trebala za ulazak u stranu državu. No, službenica mu je odbila izdati novi dokument sve dok ga mladić ne pošalje iz Irske. Ta će iskaznica, kada bude stigla u PU, biti probušena i vraćena ocu, piše Glas Slavonije.

Istodobno, u policiji nitko nije postavio pitanje kako će mladić ostati u Irskoj bez dokumenta (u slučaju da nema putovnicu, a čini se da je tako jer je osobnu koristio na granici, nap. a.). U toj priči svakako u vodu pada i žurni postupak od deset dana, jer će se sada ishođenje osobne iskaznice produžiti na još najmanje deset dana.

Na upit je li moguće da stara osobna iskazanima u računalnom sustavu ne postaje automatski nevažeća samim činom izdavanja nove iskaznice, iz policije odgovaraju: “Zakon o osobnoj iskaznici (Narodne novine 62/15) od 6. lipnja 2015. navodi člankom 14. stavkom 4. da je Policijska uprava, odnosno policijska postaja dužna prije izdanu osobnu iskaznicu poništiti te podnijeti zahtjev za opoziv certifikata pri uručenju nove osobne iskaznice ili prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje nove osobne iskaznice. To znači da nije dovoljno da građanin osobnu iskaznicu samo promijeni da bude nevažeća, nego mora biti i fizički poništena.".

O javnoj upravi Kuščević: Uhljeba nema nigdje, to je neprimjereno. Bonacci: Ja sam neklasični uhljeb Policija upozorava na sigurnost djece Apel policije: 'Roditelji, pripazite na djecu, ovakvo ponašanje može imati kobne posljedice' Ilustracija Slavonski Brod Nagovorio drugoga da se prijavi kao pijani vozač koji je izazvao nesreću
Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • DOBARDAN:

    Dakle u ovoj iseljeničkoj pričici dotični bi neko vrijeme imao dvije važeće osobne iskaznice. Da li svi koji traže na uvid osobnu imaju pristup provjeri važenja osobne. Ne vidim u čemu je tu problem. To mu ne bi tolerirali ni u toj Irskoj.

  • Spezispezi:

    Ja sam za gradnju manje kuće oko 15o m2 davno prešišao 2o kg dokumenata i još nije kraj

  • Maksima:

    U Nizozemskoj isti zakon. Da bi ti predali novu, potrebno je dati staru. Razlika je uz to da ti ne vrate uništenu staru iskaznicu i nitko drugi nego samo ti možeš dignuti.