Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kada će stabilizacija?

Cijene stanova i dalje vrtoglavo rastu. Pogledajte gdje je najskuplje

stanovi u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
11.10.2019.
u 15:39

U narednom razdoblju očekujemo stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje, poručuju iz HGK

U drugom kvartalu ove godine cijene stambenih objekata u Hrvatskoj povećane su za 2,6% u odnosu na prethodni kvartal te za visokih 10,4% u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Riječ je o kontinuitetu od četiri razdoblja uzastopnog rasta na kvartalnoj razini te o devet razdoblja kontinuiranog rasta na godišnjoj razini.

Štoviše, ostvaren porast od 10,4% na godišnjoj razini najviši je od trećeg kvartala 2007. godine. Međugodišnji rast cijena u Hrvatskoj prisutan je od prvog kvartala 2016. godine (s izuzetkom u prvom kvartalu 2017.) pri čemu je od četvrtog kvartala 2017. godine (s izuzetkom drugog kvartala 2018.) on kontinuirano viši od prosječnog rasta u EU. U drugom kvartalu ove godine u Hrvatskoj je na godišnjoj razini zabilježen viši rast cijena postojećih stambenih objekata (10,7%) u odnosu na nove stambene objekte (8,2%), pri čemu cijene postojećih objekata u pravilu bilježe dulji i dinamičniji rast. To upućuje na sve veću važnost lokacije u formiranju cijena nekretnina, kažu iz Hrvatske gospodarske komore.

Rast najveći u Zagrebu i na Jadranu

Regionalno, cijene stambenih objekata u Hrvatskoj snažno rastu u Gradu Zagrebu (u drugom kvartalu ove godine 14,5% na godišnjoj razini) i na Jadranu (9,1%), dok je rast na ostalim područjima i dalje skromniji (3,3%). Riječ je o koncentraciji potražnje prema objektima u gospodarskom, kulturnom i obrazovnom središtu zemlje te o povećanom interesu za primorske lokacije pri kontinuiranom rastu turističke aktivnosti.

Jačanje potražnje za stambenim objektima, a time i porast njihove cijene rezultat je niza čimbenika povezanih sa stabiliziranjem gospodarskog rasta. Uz aktivaciju potencijalne potražnje iz kriznih godina, kada se stanovništvo u neizvjesnim okolnostima i visokoj zaduženosti suzdržavalo od investiranja, sada pri povoljnijoj situaciji na tržištu rada, rastu plaća, jeftinim i dostupnim kreditima te poticajnim državnim mjerama za rješavanje stambenog pitanja raste interes za ulaganja u nekretnine. Uz rješavanje stambenog pitanja, nekretnine ponovno postaju i oblik ulaganja štednje stanovništva jer su kamate na štednju nestimulativne.

Uz jačanje inozemne potražnje, pretežito povezane s turističkom atraktivnošću jadranskog područja, trenutan odnos ponude i potražnje za određenim lokacijama i kvalitetom objekata je neuravnotežen, što rezultira rastom cijena. Istodobno su u dijelu Hrvatske, osobito u depopulacijskim područjima, potražnja za nekretninama i njihove cijene potisnute.

Prema godišnjem rastu cijena stambenih objekata u drugom kvartalu ove godine u okviru EU Hrvatska se svrstala na visoko treće mjesto iza Mađarske (+14,0%) i Luksemburga (+11,4%). U pravilu je visok rast cijena stambenih objekata indikator ranog upozorenja mogućeg stvaranja makroekonomskih neravnoteža pa se u okviru EU s dodatnom pozornošću prate cijene nekretnina kada one prijeđu granicu rasta od šest posto godišnje prema deflacioniranim podacima. Međutim, u Hrvatskoj zasad nije snažnije izražena opasnost od napuhavanja nekretninskog balona, osobito jer pripada sedam zemalja EU u kojima cijene i dalje nisu dosegnule pretkriznu razinu. Ipak, tendencije kretanja cijena stambenih objekata zahtijevaju pozornost jer trenutno rastu dinamičnije od gospodarskog rasta te od rasta plaća i dohodaka kućanstava, poručuju iz HGK.

Očekuje se stabilizacija

U narednom razdoblju očekujemo stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje. Pritom nepovoljna demografska kretanja dugoročnije slabe potražnju, dok istodobno dinamiziranje stambene izgradnje (broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5%) povećava ponudu stambenih objekata.

Video: Cijene taksija u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 9

DV
dvorskaluda
17:02 11.10.2019.

Cijena stana od cca 45 kvadrata u centru, 4. ili 5. kat bez lifta ili suteren, viša je od cijena stanova od 75-80 kvadrata na Trešnjevci sjever. Izvan pameti. A cijena stana od 40 m2 u npr. Novigradu ili Umagumagu viša od cijene za 4-sobni stan u Zagrebu u starijoj zgradi i malo dalje od centra grada.

IM
Imanasima
20:39 11.10.2019.

Tri mjeseca smo tražili stan. Cijene apsolutno neralne, a vrlo zanimljivo da su svi stanovi koje smo pogledali još uvijek u oglasniku. Prodavatelji povampireni dižu cijene po 50 do 60 tisuca eura od danas do sutra. Na oglasniku jedna cijena, ispred haustora druga, a u stanu treća. A nakon par sati od gledanja stana na oglasniku osvane još veća cijena. A pricamo i o stanovima koji su u oglasniku i po 3 godine. Dakle, cijene jesu velike jer ih prodavatelji formiraju po uzoru na susjeda koji je lupio cifru i ostao živ. I onda kažu; pratim ja cijene na oglasniku. Ma prati stari moj, ali ako si imalo pametan vidiš da je stan već dugo u oglasniku i da se ne prodaje jer cijena nije realna. Da se prodaje bas i nije istina. I agenti se žale da prodaja nije bas nešto. Tako da ovaj veeeliki rast cijena je otprilike sam na papiru.. trebalo bi izbaciti podatke koliko je točno prodano nekretnina i po kojoj cijeni po kvadratu. Sve drugo je pričam ti priču

ZO
zoranos
16:12 11.10.2019.

Teoretski cijena može sutra ići gore 562%, ali pitanje je koliko je % prodaje takvih stanova???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije