Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijene stanova i dalje vrtoglavo rastu. Pogledajte gdje je najskuplje

U narednom razdoblju očekujemo stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje, poručuju iz HGK
11. listopada 2019. u 15:39 9 komentara 5401 prikaza
stanovi u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U drugom kvartalu ove godine cijene stambenih objekata u Hrvatskoj povećane su za 2,6% u odnosu na prethodni kvartal te za visokih 10,4% u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Riječ je o kontinuitetu od četiri razdoblja uzastopnog rasta na kvartalnoj razini te o devet razdoblja kontinuiranog rasta na godišnjoj razini.

Novogradnja Gradnja kuća i stanova Broj novih stanova negdje je manji i do sedam puta, jedino je u ovom gradu na razini 2008. godine

Štoviše, ostvaren porast od 10,4% na godišnjoj razini najviši je od trećeg kvartala 2007. godine. Međugodišnji rast cijena u Hrvatskoj prisutan je od prvog kvartala 2016. godine (s izuzetkom u prvom kvartalu 2017.) pri čemu je od četvrtog kvartala 2017. godine (s izuzetkom drugog kvartala 2018.) on kontinuirano viši od prosječnog rasta u EU. U drugom kvartalu ove godine u Hrvatskoj je na godišnjoj razini zabilježen viši rast cijena postojećih stambenih objekata (10,7%) u odnosu na nove stambene objekte (8,2%), pri čemu cijene postojećih objekata u pravilu bilježe dulji i dinamičniji rast. To upućuje na sve veću važnost lokacije u formiranju cijena nekretnina, kažu iz Hrvatske gospodarske komore.

Rast najveći u Zagrebu i na Jadranu

Regionalno, cijene stambenih objekata u Hrvatskoj snažno rastu u Gradu Zagrebu (u drugom kvartalu ove godine 14,5% na godišnjoj razini) i na Jadranu (9,1%), dok je rast na ostalim područjima i dalje skromniji (3,3%). Riječ je o koncentraciji potražnje prema objektima u gospodarskom, kulturnom i obrazovnom središtu zemlje te o povećanom interesu za primorske lokacije pri kontinuiranom rastu turističke aktivnosti.

Jačanje potražnje za stambenim objektima, a time i porast njihove cijene rezultat je niza čimbenika povezanih sa stabiliziranjem gospodarskog rasta. Uz aktivaciju potencijalne potražnje iz kriznih godina, kada se stanovništvo u neizvjesnim okolnostima i visokoj zaduženosti suzdržavalo od investiranja, sada pri povoljnijoj situaciji na tržištu rada, rastu plaća, jeftinim i dostupnim kreditima te poticajnim državnim mjerama za rješavanje stambenog pitanja raste interes za ulaganja u nekretnine. Uz rješavanje stambenog pitanja, nekretnine ponovno postaju i oblik ulaganja štednje stanovništva jer su kamate na štednju nestimulativne.

APN SUBVENCIJA NEKRETNINA APN primio rekordan broj zahtjeva za subvencije

Uz jačanje inozemne potražnje, pretežito povezane s turističkom atraktivnošću jadranskog područja, trenutan odnos ponude i potražnje za određenim lokacijama i kvalitetom objekata je neuravnotežen, što rezultira rastom cijena. Istodobno su u dijelu Hrvatske, osobito u depopulacijskim područjima, potražnja za nekretninama i njihove cijene potisnute.

Hrvoje Zekanović i Ladislav Ilčić ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA Suverenisti: Umjesto mladim obiteljima, subvencije otišle prodavačima stanova

Prema godišnjem rastu cijena stambenih objekata u drugom kvartalu ove godine u okviru EU Hrvatska se svrstala na visoko treće mjesto iza Mađarske (+14,0%) i Luksemburga (+11,4%). U pravilu je visok rast cijena stambenih objekata indikator ranog upozorenja mogućeg stvaranja makroekonomskih neravnoteža pa se u okviru EU s dodatnom pozornošću prate cijene nekretnina kada one prijeđu granicu rasta od šest posto godišnje prema deflacioniranim podacima. Međutim, u Hrvatskoj zasad nije snažnije izražena opasnost od napuhavanja nekretninskog balona, osobito jer pripada sedam zemalja EU u kojima cijene i dalje nisu dosegnule pretkriznu razinu. Ipak, tendencije kretanja cijena stambenih objekata zahtijevaju pozornost jer trenutno rastu dinamičnije od gospodarskog rasta te od rasta plaća i dohodaka kućanstava, poručuju iz HGK.

Očekuje se stabilizacija

U narednom razdoblju očekujemo stabilizaciju cijena stambenih objekata pri postupnom uravnoteženju ponude i potražnje. Pritom nepovoljna demografska kretanja dugoročnije slabe potražnju, dok istodobno dinamiziranje stambene izgradnje (broj izdanih dozvola za stanove u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5%) povećava ponudu stambenih objekata.

Video: Cijene taksija u Zagrebu

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • Imanasima:

    Tri mjeseca smo tražili stan. Cijene apsolutno neralne, a vrlo zanimljivo da su svi stanovi koje smo pogledali još uvijek u oglasniku. Prodavatelji povampireni dižu cijene po 50 do 60 tisuca eura od danas do sutra. Na oglasniku jedna cijena, ... prikaži još! ispred haustora druga, a u stanu treća. A nakon par sati od gledanja stana na oglasniku osvane još veća cijena. A pricamo i o stanovima koji su u oglasniku i po 3 godine. Dakle, cijene jesu velike jer ih prodavatelji formiraju po uzoru na susjeda koji je lupio cifru i ostao živ. I onda kažu; pratim ja cijene na oglasniku. Ma prati stari moj, ali ako si imalo pametan vidiš da je stan već dugo u oglasniku i da se ne prodaje jer cijena nije realna. Da se prodaje bas i nije istina. I agenti se žale da prodaja nije bas nešto. Tako da ovaj veeeliki rast cijena je otprilike sam na papiru.. trebalo bi izbaciti podatke koliko je točno prodano nekretnina i po kojoj cijeni po kvadratu. Sve drugo je pričam ti priču

  • than:

    Kao što Štromar kaže, sve je to normalno . To kao nema veze sa subvencijama.... I onda smo se svi dobro nasmijali. Oni koji su digli kredite, đaba im i subvencije, jer dođu na isto. Bar dok traje gratis period ... prikaži još! i svi im plaćamo stanove. Kada prođe subvencija biti će plakanja. Ostali koji su malo ostarjeli mogu tek sjesti i zaplakati i zapitati se gdje nam je bila pamet da ostanemo ovdje. Sve je ovo jako bolesno. Ako udari recesija biti će jako puno tužnih sudbina, a, ako udare porez na nekretnine, što je za očekivati, biti će svačega.

  • dvorskaluda:

    Cijena stana od cca 45 kvadrata u centru, 4. ili 5. kat bez lifta ili suteren, viša je od cijena stanova od 75-80 kvadrata na Trešnjevci sjever. Izvan pameti. A cijena stana od 40 m2 u npr. Novigradu ili Umagu ... prikaži još!magu viša od cijene za 4-sobni stan u Zagrebu u starijoj zgradi i malo dalje od centra grada.