Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Suverenisti: Umjesto mladim obiteljima, subvencije otišle prodavačima stanova

- Mlade obitelji su nam javile da prodavači stanova otvoreno postavljaju dvije cijene za isti stan - višu ako se kupci javljaju na natječaj za subvencije, primjerice u mojoj županiji 1.500 eura po kvadratu i nižu, primjerice 1.300 eura po kvadratu ako kupac nema državnu subvenciju - upozorio je Ladislav Ilčić
04. listopada 2019. u 13:01 11 komentara 1537 prikaza
Hrvoje Zekanović i Ladislav Ilčić
Foto: Patrik Maček/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prodavači stanova i građevinski poduzetnici zloupotrebljavaju Vladinu mjeru državnih subvencija na stambene kredite za mlade, poručili su danas predstavnici stranke HRAST, dijela Hrvatskih suverenista. Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić podsjetio je da je danas posljednji dan natječaja za ove državne subvencije koje, naglašava, neće završiti u rukama mladih obitelji kako je planirano.

Novogradnja Gradnja kuća i stanova Broj novih stanova negdje je manji i do sedam puta, jedino je u ovom gradu na razini 2008. godine

- Mlade obitelji su nam javile da prodavači stanova otvoreno postavljaju dvije cijene za isti stan - višu ako se kupci javljaju na natječaj za subvencije, primjerice u mojoj županiji 1.500 eura po kvadratu i nižu, primjerice 1.300 eura po kvadratu ako kupac nema državnu subvenciju. Načelno, cijena jednog stana bi trebala biti ista za sve potencijalne kupce i prodavač ne bi trebao niti znati odakle kupcu novac za kupovinu nekretnine. Međutim, prodavač, kao založni dužnik treba potpisati ugovor o kreditu i kupac ne može od njega "sakriti" činjenicu da u ugovoru o kreditu stoji državna subvencija – upozorava Ilčić.

Naglašava kako vjeruje da je ovo načelno dobar projekt države, no drži kako se nije dovoljno dobro osmislio pa se zloupotrebljava.

- Lako dolazi do klasične ucjene u kojoj umjesto mladih obitelji subvenciju dobiva prodavač stanova. Kad k tome dodamo rast cijena nekretnina i činjenicu da mogućnost dobivanja subvencija nije stalna već su zbog roka natječaja mlade obitelji prisiljene kupovati nekretninu na brzinu, pitanje je koliko su mlade obitelji stvarno dobile ovom mjerom – kaže Ilčić.

Kao dobar primjer sličnih pronatalitetnih mjera izdvaja Mađarsku koja je, tvrdi, u posljednjih 10 godina zabilježila rast nataliteta od 20 posto.

Hrvoje Zekanović 'Skandalozna izjava' Zekanović pozvao državni vrh da se očituje o Vučičevoj izjavi da je Islam Grčki u Krajini

- Tamo su od ovog ljeta na snazi nove mjere, pa tako, primjerice, dvoje mladih kad sklope brak mogu dobiti kredit od 30 tisuća eura, a kod nas mislim oko 2 tisuće kuna. Ako u roku od pet godina dobiju dijete otpisuju im se kamate na kredit i nakon toga vraćaju samo glavnicu. Ako nakon toga dobiju drugo dijete, otpisuje im se trećina glavnice, a ako dobiju treće dijete, ne samo da im se otpisuje ostatak duga već im se vraća sve što su uplatili. Tu su i dvije druge vrste stambenih kredita sa značajnim subvencijama za svako rođeno dijete. Ubrzano se grade jaslice, obitelji s troje i više djece mogu dobiti do 7.500 eura subvencije za kupovinu automobila, majke s više djece potpuno su oslobođene plaćanja poreza na dohodak, bake i djedovi mogu izostajati s posla kako bi pomogli u čuvanju unuka i kako bi se roditelji što prije mogli vratiti na posao – nabraja Ilčić.

Pozitivno je, nastavlja, i što u skladu s modernom pronatalitetnom politikom sve mjere u Mađarskoj motiviraju roditelje da rade i pronatalitetna politika je okrenuta srednjem sloju od kojeg se može očekivati veći natalitet, za razliku od Hrvatske koja još, dodaje, uvijek ima zastarjeli model pronatalitetne politike koji je isključivo socijalni.

- Hrvatski suverenisti pripremaju program za sljedeće parlamentarne izbore u kojem obiteljska i demografska politika ima vrlo važnu ulogu. Hrvatska treba značajno bolji pristup toj tematici, a to mogu postići samo Hrvatski suverenisti jer mi to znamo, možemo i, što je najvažnije, iskreno želimo – zaključuje Ilčić.

HRAST-ov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović dodaje kako ovo je demografska tema koja je bila ključna točka predizbornog programa Domoljubne koalicije, a danas je, kritizira, ministar financija Zdravko Marić kad govori o proračunu više ni ne spominje.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • san.martino:

    Madjarski model je stvarno pronatalitetni za razliku od ovog naseg.I cesi imaju puno bolji. Kod nas i ne moze bit vise sredstava za to kad svi,od vrha do dna,kradu drzavu na veliko!

  • lill:

    Vidim da je komentatorima bitnije napadati ovu dvojicu nego mafijaške poteze građevinaca i prodavača stanova. Kroz par godina opet ćemo imati prezadužene, blokirane, pod ovrhama i slično. Samo zbog tog jer se nitko u vladi nije sjetio staviti neku točku ... prikaži još!u koja bi onemogućila ovakve prevare.

  • stefj:

    Ne znam što je vlada očekivala. Da će subvencijama nešto napraviti?... Digli su cijene nekretnina, sebi osigurali više novca u proračunu i osigurali više blokiranih za 5 godina...