Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Broj zaposlenih na mjesečnoj razini 0,1 posto viši, a na godišnjoj za 2,1 posto

Po podacima DZS-a, u kolovozu je u Hrvatskoj bilo 1.588.965 zaposlenih, što je za 2.230 osoba više nego krajem srpnja ove godine
20. rujna 2021. u 12:55 1 komentara 189 prikaza
burza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo ukupno gotovo 1,59 milijuna zaposlenih, što je za 0,1 posto više nego u srpnju te 2,1 posto više u odnosu na lanjski kolovoz, podatci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i da je u kolovozu stopa nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,1 postotni bod, na 7,3 posto.

Po podacima DZS-a, u kolovozu je u Hrvatskoj bilo 1.588.965 zaposlenih, što je za 2.230 osoba ili za 0,1 posto više nego krajem srpnja ove godine. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih je porastao za 2,1 posto. Statistika za razdoblje od siječnja do kraja kolovoza ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuje da je ukupno zaposlenih bilo za 0,1 posto više.

U pravnim osobama u Hrvatskoj je u kolovozu bila zaposlena 1.360.046 osoba, što je za 2.695 osoba ili 0,2 posto više nego u srpnju. U odnosu na kolovoz prošle godine zaposlenih u pravnim osobama je 1,7 posto više. No, od početka ove godine do kraja kolovoza bilo ih je 0,3 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama je krajem kolovoza bilo 210.284, što je za 480 osoba ili 0,2 posto manje nego u srpnju. Na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz lani, broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama je porastao za pet posto. I u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zaposlenih je u obrtu i slobodnim profesijama bilo više, i to za 2,9 posto.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem kolovoza bilo 18.635, je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, dok je na godišnjoj razini manji za 2,8 posto.

Najveći porast zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu

Statistika zaposlenosti u pravnim osobama pokazuje da je najveći porast među svim djelatnosti u kolovozu ove godine zabilježen u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, za 7,3 posto u odnosu na srpanj, a za 6,8 posto u odnosu na kolovoz lani. U toj je djelatnosti na kraju kolovoza ove godine bilo 87,5 tisuća zaposlenih. 

Najveći broj zaposlenih, više od 228 tisuća, i dalje je u prerađivačkoj industriji, što je 0,1 posto više nego u srpnju, ali i 0,1 posto manje nego u kolovozu lani. S 206,87 tisuća zaposlenih u kolovozu slijedi trgovina, u kojoj je u odnosu na srpanj bilo 0,3 posto više radnika, no i 0,5 posto manje nego u kolovozu 2020. godine. 

Podatci DZS-a pokazuju porast zaposlenih u kolovozu ove godine od 0,1 posto u odnosu na srpanj, na 113 tisuća, u javnoj upravi i obrani, što je i 3,1 posto više njih nego u kolovozu 2020. godine. U obrazovanju je u kolovozu bilo 112,8 tisuća zaposlenih, što je šest posto manje nego u srpnju te 2,7 posto više nego u kolovozu lani. Slijedi djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi u kojoj je bilo zaposleno 104 tisuće radnika, što je na mjesečnoj razini pad od 0,2 posto, a na godišnjoj rast od 3,2 posto.

Broj zaposlenih u građevinarstvu porastao je na mjesečnoj i godišnjoj razini - na mjesečnoj za 0,8 posto, a na godišnjoj za 2,8 posto. U građevinarstvu je u kolovozu bilo nešto više od 103 tisuće radnika.

Stopa nezaposlenosti blago pala

Po podatcima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem kolovoza u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 125.501 nezaposlena osoba, što je za 505 osoba ili 0,4 posto manje nego u srpnju. Tako je i stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, u kolovozu iznosila 7,3 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u srpnju ove godine.

Ilustracija 'DOSTA MI JE RADITI ZA KIKIRIKI' Hrvat pokrenuo raspravu na Redditu: Trebam li prihvatiti posao za toliku plaću? Beč Stežu obruč oko necijepljenih Austrija blokira naknadu nezaposlenima ako odbiju posao za koji se moraju cijepiti Ilustracija POSAO.HR Tražite novi posao? Pogledajte ovotjednu ponudu i prijavite se
STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Avatar Največi hrvat u istoriji
    Največi hrvat u istoriji:

    Nije bitan viši broj zaposlenih na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini je najvažniji povečan broj uzhicenih štovatelja na koncertima Marka Perkovića Thompsona i povečan broj ljubitelja negiranja međunarodno važečih presuda EU arbitraža jer tako se pojačavaju plemensko domoljublje, strast ... prikaži još! kopanja po kontejnerima i višina žilet žice na Schengenskoj granici europe, napredka i boljih uslova života.