Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICANJE PODUZETNIŠTVA

Biraju se najbolji gospodarski primjeri u Hrvatskoj u 2020.

Zagreb: Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2019. godine
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/14
30.10.2020.
u 12:31

Večernji list i Poslovni dnevnik početkom prosinca dodijelit će nagrade u sklopu izbora gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

Fokusirati se na uspješne poduzetnike i priče iz gospodarstva u moru negativnosti i trivijalnosti bio je jedan od glavnih razloga zašto su Večernji list i Poslovni dnevnik prije četiri godine pokrenuli izbor gospodarstvenika godine i gospodarskog događaja godine. Sada je to još važnije zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa te se i ove jeseni manifestacija nastavlja s novim, ili ako čitatelji i stručni žiri tako odluče, i starim imenima, tvrtkama i događajima koji su obilježili gospodarstvo u Hrvatskoj ove godine.

Gleda se plasman, kvaliteta...

Večernji list i Poslovni dnevnik su, naime, upravo hrvatske gospodarstvenike prepoznali kao promotore izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju. Stoga se isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj.

– Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je unatrag nekoliko godina posebno bolna tema – poručuju organizatori izbora u sklopu kojega gospodarstvenika i gospodarski događaj godine bira stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti. Također, svoje laureate bira i šira javnost, a dobitnicima će nagrade biti dodijeljene početkom prosinca u četiri kategorije.

Zagreb: Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2019. godine
1/13

– Biranje gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine ima veliki značaj, a pritom je jako važno da se izbor provede prema objektivnim kriterijima te da priznanje ode u prave ruke. Treba se gledati plasman i kvaliteta proizvoda, zaduženost... – kaže nam poznati hrvatski poduzetnik i jedan od najbogatijih Hrvata Branko Roglić.

Stručni će žiri upravo na temelju objektivnih kriterija izabrati gospodarstvenika godine, a to su izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Ukratko, kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu te da pokreće nove ekonomske trendove. Što se pak tiče izbora čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, on će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a više će biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija i poduzetnik uživaju u javnosti.

Usuglašeni čitatelji i žiri

Dosad su mišljenja žirija i čitatelja već dva puta bila jednaka pa je tako u prvom izboru 2016. godine dvostruko priznanje dobio Ante Vlahović iz Adrisa, a lani je to bio Mate Rimac koji je čak dva puta bio laureat. Prije tri godine je, naime, titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar, a stručni je žiri gospodarstvenikom godine proglasio Rimca. U izboru 2018. godine najboljima su proglašeni Ante Vlahović i Marin Pucar, čelnici Adris grupe i Podravke.

Popularizacija poduzetništva u Hrvatskoj je jako bitna i zato je ovo važna manifestacija. Većina poduzetnika u Hrvatskoj su jako vrijedni ljudi koji pokreću gospodarstvo i brinu se za svoje zaposlenike, no često javnost ima krivu sliku što zbog prošlih vremena što zbog toga da uvijek i u svakom poslu postoje iznimke koje ruše ugled. Ja bih volio da se, kada u Hrvatskoj netko spomene poduzetnika, pomisli na ekipu iz Infinuma, Nanobita, Infobipa… – rekao nam je dvostruki pobjednik Mate Rimac.

Što se pak tiče događaja godine, čitatelji su lani odabrali da je to refinanciranje roll-up kredita u Fortenova grupi, a žiri je odabrao najavu inicijalne javne ponude dionica tvrtke Infobip na burzi u SAD-u. U međuvremenu je upravo taj “vodnjanski IT div” postao prva hrvatska tvrtka koja vrijedi više od milijardu dolara.

Predsjednik uprave HEP-a: Želimo i nadalje biti energija koja pokreće Hrvatsku

Drago nam je da je Večernji list nastavio s hvalevrijednim projektom biranja gospodarstvenika godine. Taj projekt posebno dobiva na važnosti i značaju u kriznoj godini, ne samo za nacionalno, nego i globalno gospodarstvo. Stoga nagrade i nominacije za najgospodarstvenika ove godine imaju posebnu težinu. Mi smo sa svoje strane, realizacijom dosad najvećeg investicijskog plana, pružili šansu domaćim tvrtkama da se angažiraju na cijelom nizu naših projekata te da tako zadrže zaposlenost i pozitivan poslovni rezultat. U suradnji s onima koji su kroz taj projekt prepoznati kao lideri hrvatskoga gospodarstva, želimo i nadalje biti energija koja pokreće Hrvatsku.

Komentara 4

LI
linkser2
11:58 01.11.2020.

Nemojte opet Rimca... sacekajmo da vidimo neki auto a i njegov stari je dovoljno olesio Rvacku za 3 generacije!!!

PV
prcko.vita
16:07 01.11.2020.

Rimac, čovjek napravio 2 modela auta, od ta 2 modela u Hrvatskoj trenutno registrirano i u cestovnoj upotrebi ukupno nula. Mislim, dečko je ok, ali brate, stvarnost izgleda dosta drugačije od tih igračaka na baterije. Sa brdo novca lako je pustit maštu na izgradnju svakakvih čuda. Onaj gazda od onog dućana Amazon čovjek ima viška novca, i palo mu na pamet pravit komercijalne letjelice u svemir. Znači, mašta ljudska je ok, i lijepi su novci u igri, ali opet, stvarnost je da mi u npr. bolnicama nemamo ni wc papira, nema ni doktora, ni sestara dovoljno, a to bi trebali biti oni osnovni elementarni stupovi društva. Gospodarstvo jeste važno ali sad nije vrijeme za nagrade uz svako poštovanje svima.

DU
Deleted user
08:12 31.10.2020.

Moj glas ima Roks i politika "Hrvatska pravi raj uz hadezeov poticaj". Jer treba znati jamiti iz vinske, ekološke, plave i svake druge omotnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije