Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Banke žele u Frankfurt, ali tamo nema mjesta za sve

Tek je šest zgrada u Frankfurtu koje imaju više od 10 tisuća četvornih metara prazno, a najbolju nekretninu nedavno je zauzeo Bundesbank
13. svibnja 2017. u 21:50 1 komentara 502 prikaza
Frankfurt
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Financijski sektor namjeravao se iz Londona preseliti u Frankfurt kao odgovor na Brexit, međutim u tome bi ih mogao spriječiti vrlo prozaičan razlog – nedostatak kvalitetnih nekretnina. Stopa neiznajmljenih poslovnih prostora u tom njemačkom gradu relativno je visoka, s 9 posto neuseljenih ureda, ali u financijskom središtu grada malo je modernih i kvalitetnih zgrada koje već nisu našle najmoprimca.

Banka Brexit stvara egzoduse Gasi se 70 tisuća radnih mjesta zbog selidbe bankara u EU

Dodatno je situaciju zakomplicirala i njemačka središnja banka Bundesbank koja je potvrdila da je potpisala ugovor o najmu za dodatnih 7000 četvornih metara na ekskluzivnoj adresi, točnije u tornju Trianon, koji je ujedno i jedna od najvećih nekretnina u frankfurtskom financijskom centru.

Nekoliko velikih međunarodnih banaka traži uredske prostore u Frankfurtu, ali traže ogromne prostore veće i od 10 tisuća četvornih metara, a to je u Frankfurtu gotovo nemoguće pronaći. Frankfurt je najpoželjnija europska destinacija za velike financijske ustanove, ali gradovi poput Dublina i Pariza nastoje se nametnuti kao konkurencija.

Ipak, u prilog Frankfurtu ide činjenica da je najjeftiniji grad za život i poslovanje među financijskim centrima u Europi pa, unatoč ponudama iz drugih zemalja, Goldman Sachs i Citigroup u njemu namjeravaju ustrojiti centar za Europu. U prilog tome ide i informacija da godišnja cijena najma stana za zaposlenike iznosi nešto manje od 33.000 eura, što je za 65 posto manje nego u Londonu.

Trenutačno je u Frankfurtu samo šest zgrada s više od 10 tisuća četvornih metara prostora slobodno, ali Nijemci su se pripremili na veću potražnju pa na tržište iduće godine dolazi još nekoliko objekata ukupne površine 60 tisuća četvornih metara površine. Banke su već najavile da će iz Londona preseliti ukupno 9000 radnih mjesta u iduće dvije godine. Inače, londonski City zapošljava više od 700.000 zaposlenika samo u financijskom sektoru pa ih najavljeni odljev neće previše pogoditi, ali sugerira trend koji u Londonu pomno prate.

EU zastava Gadheim Maleno bavarsko selo nakon Brexita postaje novo središte Europe Theresa May Cijena Brexita London: Ne damo Uniji 100 milijardi eura za razvod Angela Merkel MERKEL LJUTA Procurili detalji s večere: Europski čelnici izvrijeđali Theresu May i Brexit
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • hime12:

    Život je dobar kada imate svoje ljubavi oko sebe, ovo kažem jer kad sam imao problema sa mojim ljubavnikom, nikada nisam video život kao dobru stvar, ali zahvaljujući dr. AGBAZARI iz AGBAZARA TEMPLE, što mi je pomogao da bacim čaroliju ... prikaži još! vratio me je moj ljubavnik u roku od 48 sati. Moj muž me je ostavio za drugu ženu posle sedam godina braka, ali Dr.AGBAZARA mi je pomogao da bacim čarobnjak koji mi ga je vratio u roku od 48 sati. Neću vam ispričati više detalja o sebi, već ću samo savjetovati one koji imaju probleme u vezi s brakom ili brakovima da se putem ovih podataka kontaktiraju Dr.AGBAZARA TEMPLE; ( agbazara@gmail.com ) ili ga nazovite na Whatsapp: +2348104102662