Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

London: Ne damo Uniji 100 milijardi eura za razvod

Za uredno i najmanje bolno povlačenje Velike Britanije iz Europske unije Bruxelles je Londonu postavio četiri zadaće koje moraju riješiti
04. svibnja 2017. u 19:11 7 komentara 13720 prikaza
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Račun koji će Velika Britanija morati platiti na izlasku iz EU bliži je svoti od 100 milijardi eura nego dosad spominjanoj svoti od 60 milijardi eura, pokazuje neslužbena računica lista Financial Times, objavljena istovremeno s jučerašnjom odlukom Europske komisije da usvoji nacrt pregovaračkih smjernica, koje se naslanjaju na političke smjernice usvojene na summitu lidera 27 država članica EU u subotu.

Brexit Čvrsto stoje skupa Zbog Brexita nam ne trebaju svađe, nego jedinstvo 27 zemalja

Sat otkucava

Dok je glavni europski pregovarač za Brexit, Francuz Michel Barnier, u Bruxellesu predstavljao novinarima Komisijin nacrt smjernica i naglašavao da nema pregovora o budućem odnosu Velike Britanije s EU27 dok se ne ispregovaraju četiri najosjetljivija pitanja koja se tiču samog razvoda, britanski ministar zadužen za Brexit David Davis u Londonu je zaprijetio da će njegova zemlja završiti pregovore bez ikakvog sporazuma ako bude isprovocirana zahtjevima poput plaćanja računa od oko 100 milijardi eura.

– Nećemo platiti nikakvih 100 milijardi – rekao je Davis.

Razvod bez ikakvog dogovora o načinu izlaska i o budućem odnosu bivše države članice s ostatkom EU bio bi najkaotičniji scenarij koji obje strane žele izbjeći jer bi svi od njega imali štete. No, retorika se posljednjih dana toliko zaoštrila da je i takav najcrnji scenarij moguć.

Prema nacrtu pregovaračkih smjernica, koje je jučer usvojio kolegij europskih povjerenika u Komisiji, EU27 želi prvo dogovoriti “uredno povlačenje”, a zatim prijeći na razgovore o budućem trgovinskom odnosu. Da bi se takav plan ostvario, potrebno je da pregovori idu brzo, jer moraju biti dovršeni do 29. ožujka 2019., a neće zapravo ni početi dok Velika Britanija ne održi parlamentarne izbore 8. lipnja ove godine.

– Sat otkucava – upozorava Michel Barnier.

Za uredno povlačenje bitne su 4 točke: zaštita prava građana EU27 u Ujedinjenom Kraljevstvu i britanskih građana u EU27, zatim “dogovor o načelima financijskog poravnanja” (tj. račun na izlasku), dogovor o tome da granica između Irske i Sjeverne Irske (UK-a) ostane meka kako se ne bi dogodilo da tvrda granica potakne obnovu neprijateljstava u Sjevernoj Irskoj te određivanje međunarodnog sudišta koje će biti nadležno za rješavanje sporova o Brexitu i za poštivanje sporazuma o povlačenju. Sve su to prilično kontroverzne stvari za zagovornike Brexita u UK-u, koji su na referendumu glasali za izlazak upravo zbog toga da uskrate automatsko pravo na rad građanima EU, da ne plaćaju milijarde u europski proračun, i da izađu iz jurisdikcije Suda EU u Luksemburgu, a sada im se sve to vraća kroz 1., 2. i 4. najvažniju točku iz pregovaračkih smjernica EU27. Treća točka također je kontroverzna za Britance jer EU poručuje građanima Sjeverne Irske da će, nakon Brexita, automatski postati dio EU ako se ikad na referendumu odlučuje pripojiti Irskoj.

Sve opcije otvorene

Britanska vlada bi najviše željela da se u pregovorima odmah počne dogovarati budući trgovinski odnos s ostatkom EU, no glavni europski pregovarač Michel Barnier jučer je ponovio stav EU27 da je to iluzorno očekivati.

– Nećemo o tome raspravljati odmah, prvo moramo uspostaviti čvrste temelje urednog povlačenja – rekao je Barnier. – Neki su stvorili iluziju da Brexit neće imati materijalnog učinka na naše živote i da će pregovori biti okončani brzo i bezbolno. Ne ide to tako. Potrebna su nam zdrava rješenja i pravna preciznost, a za to treba vremena – dodao je bivši francuski šef diplomacije i bivši europski povjerenik.

Tek kad se postigne “značajan napredak” u rješavanju ova četiri pitanja, Britanci mogu početi pregovarati o onome što ih najviše zanima – budućem odnosu s EU i jedinstvenim tržištem. O tome što znači “značajan napredak” ne odlučuju Britanci, već odlučuje 27 država članica EU, i to jednoglasnom odlukom, što znači da bilo tko kome može uložiti veto i tako blokirati britanski napredak u pregovorima. Britanski ministar David Davis rekao je jučer kako UK ne želi da pregovori završe bez postignutog sporazuma, no kako Britanci moraju imati i tu opciju otvorenu.  

Jean-Claude Juncker, Theresa May TOMISLAV KRASNEC Pregovori o Brexitu neće biti teški kao naši Jean-Claude Juncker, Theresa May NA VEČERI S MAY Juncker ponio hrvatski pristupni ugovor: Ovako će vam biti teški pregovori!     EU zastava Gadheim Maleno bavarsko selo nakon Brexita postaje novo središte Europe

Smjernice za pregovore o Brexitu

1. Prava građana – Građani EU u UK-u trebaju, sve do smrti, nastaviti uživati ista prava

2. Račun na izlasku – UK mora podmiriti sve ranije preuzete obveze

3. Irska granica – Ispregovarati meki granični režim između Irske (EU) i Sj. Irske (UK

4. Gdje se sudimo – Sud EU treba biti nadležan za sporove oko Brexita

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • tracy:

  njihov cilj je destabilizirati njemacku, kao i uvjek lopovi najveci na svijetu britanci. fuj

 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Mogli bi opet upotrebiti poljske pametnjakovice da pokrenemo jos jedan rat protiv Njemacke s obzirom da su se opet oporavili, trebalo bi ih opet razoriti i opljackati jos vise nego ih sada pljackamo. Ponestalo nam je love sto smo nekad ... prikaži još! u dobra stara vremena pljackali po kolonijama a u njemaca ima za drpiti.

 • anica.rendulic:

  Tko jos Britance nije upoznao taj ce imati sada prilike.