Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovarali najniže cijene

Sokol Marić: Ako treba, žalit ćemo se i Bruxellesu

Zlatko Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
08.04.2015.
u 21:10

Agencija je sudionicima zaštitarskog kartela izrekla upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 5,325.000 kuna

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je zaštitarske tvrtke Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska, Klemm Sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić s čak 5,3 milijuna kuna zbog kartelskog udruživanja. AZTN u priopćenju navodi kako su te tvrtke, koje su inače izravni tržišni takmaci, na sastanku 23. listopada 2013. dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.  

– Utvrđeno je da dogovor postignut na tom sastanku ima sve elemente kartelnog sporazuma – tvrde u AZTN-u ističući kako je tim dogovorom narušeno tržišno natjecanje u razdoblju između 23. listopada 2013. i 17. siječnja 2014. Kažnjeni poduzetnici branili su se kako je riječ samo o “usuglašavanju” troškova rada, a ne cijena usluge koja će se nuditi trećima, napominju u AZTN-u. No dogovor o minimalnoj cijeni usluge, zna li se da trošak rada čini najveći dio ukupnog troška usluga tjelesne zaštite, smatra se teškom povredom propisa o tržišnom natjecanju, poručuju.  

– Motiv za takav sastanak bile su cijene koje se nude na tržištu, a koje su debelo ispod troška minimalne plaće u RH. Takve cijene uzrokuju konstantna kašnjenja, odnosno neisplate plaća zaštitarima, od kojih mnogi nikad neće ni vidjeti novac koji im neki poslodavci duguju jer će oni promijeniti pravnu osobnost – kažu u sindikatu zaštitara.  

Kartelu marina – Adriatic Croatia International Clubu, Tehnomontu, marinama Šibenik, Hramina, Betina, Punat, Dalmacija i Borik, Iliriji koji su na sjednici vijeća marina u HGK razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga u 2013., izrečena je kazna od 2,3 milijuna kuna, a HGK upravno-kaznena mjera od 100.000 kuna. Iz HGK poručuju da će iskoristiti pravne mehanizme za odbacivanje te mjere jer smatraju da odgovornost HGK u ovom slučaju ne postoji.

>> USKOK dobio konkurenciju

Komentara 69

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
13:04 08.04.2015.

Čudi li se ovoj vijesti itko? To znaju i ptičice na grani.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:03 08.04.2015.

Nije valjda?

DU
Deleted user
14:45 08.04.2015.

Klemm je primjer hrvatskog domoljuba tj. primjer zasto nam je ovako dobro kao jest. Primjer kako Hrvati znaju prepoznati vodje koji su ih uvijek u povjesti vodili putem blagostanja. Svaki njegov radnik zna koliko on kao domoljub poštuje hrvatskog radnikaka i svi do ti jednog ce to potvrditi u javnosti i naglasiti koliko su sretni sto rade za njega. Vjerojatno ce i zaplakati od srece pred kamerama. Sumljam da bi iti jedan njegov djelatnik ikada rekao drugacije osim ako nije izdajica i cetnik , naravno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije