Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije bilo nijedne primjedbe

AZTN ekspresno odobrio koncentraciju HPB-a i Sberbanke

Zagreb: Prvi dan nakon što je HPB preuzela Sberbank prestale su gužve i Nova hrvatska banka posluje normalno
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.03.2022.
u 14:39

U redovnim okolnostima njihovo odobrenje mora prethoditi formaliziranju akvizicije i taj proces obično traje mjesecima, no sad je odrađen rekordnom roku

Nakon što je Sberbanka sanirana u svega nekoliko dana nakon što su klijenti pohrlili iz nje izvlačiti depozite te odlukom HNB-a prodana Hrvatskoj poštanskoj banci, nakon prethodnog odobrenja Jedinstvenog sanacijskog odbora, još je jedan regulatorni korak odrađen ekspresno: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Hrvatske poštanske banke i Sberbanke.

U redovnim okolnostima njihovo odobrenje mora prethoditi formaliziranju akvizicije i taj proces obično traje mjesecima, no sad je odrađen rekordnom roku.  

AZTN je 1. ožujka 2022. godine primio prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije HPB-a i Sberbanke Hrvatska, kako kažu, u izvanrednim okolnostima postupka pred Jedinstvenim sanacijskim odborom – sanacijskim tijelom europske bankovne unije, vezano uz sankcije EU-a uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Na svojoj su web stranici objavili kako su odlukom od 1. ožujka, sukladno članku 19. stavku 6. ZZTN-a, dopustili na zahtjev podnositelja prethodne prijave koncentracije provedbu određenih radnji provedbe prijavljene koncentracije i prije isteka roka iz članka 22. stavka 1. ZZTN-a, odnosno dopustili su sve radnje koje su neophodne u svrhu provedbe odluke Jedinstvenog sanacijskog odbora.

- AZTN je temeljem potpune prijave koncentracije, utvrđene strukture mjerodavnog tržišta, postkoncentracijskog tržišnog udjela sudionika koncentracije, očekivanih učinaka koncentracije u smislu koristi za potrošača i drugih raspoloživih podataka i saznanja, ocijenio da nije riječ o zabranjenoj koncentraciji u smislu odredbe članka 16. ZZTN-a – piše u objavi. 

Sudionici koncentracije su, ističu, primarno prisutni na tržištu depozita stanovništva, tržištu depozita pravnih osoba, kredita stanovništvu i pravnim osobama u RH te će koncentracija ponajprije imati učinak na tržištu bankovnih usluga na teritoriju RH.
AZTN je objavio i Javni poziv svim zainteresiranim osobama za dostavljanje primjedaba i mišljenja o koncentraciji, na koji nije zaprimio niti jednu primjedbu ili mišljenje.

- Slijedom svega navedenog, ne proizlazi da je riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje te se ista smatra dopuštenom na 1. razini – zaključili su u AZTN-u.

>> VIDEO Mariupolj se odbio predati. Kina šalje pomoć Ukrajini

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije