Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Američki sud prihvatio tužbu Hrvata i Slovenca protiv Tesle

Lešnik navodi da je došao u SAD s radnom vizom B-1 i da je radio 250 sati mjesečno za manje od 950 dolara
03. listopada 2018. u 14:11 1 komentara 895 prikaza
Tesla Motors
Foto: NOAH BERGER/REUTERS/PIXSELL

Američki sud prihvatio je tužbe Slovenca Gregora Lešnika i Hrvata Stjepana Papeša protiv proizvođača električnih automobila Tesla Motorsa, zasnovane na tvrdnjama o izrabljivanju radnika i prijetnjama deportacijom u slučaju bolesti ili prijave ozljede.

Zagreb je prvi europski grad u kojemu je predstavljen Tesla Model 3 Stiže početkom 2019. Sjeli smo za upravljač Teslina Modela 3 - evo koliko će kod nas koštati

Sutkinja okružnog suda u San Joseu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji Lucy Koh odbacila je u ponedjeljak većinu od ukupno sedam tužbi protiv Tesle, a prihvatila je one Lešnika i Papeša kojima je time omogućeno da traže dokumente i svjedoke kako bi mogli iznijeti svoj predmet pred sudom.

Lešnik navodi da je došao u SAD s radnom vizom B-1 i da je radio 250 sati mjesečno za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plaće. U tužbi se tvrdi i da se stranim radnicima prijetilo deportacijom ili smanjenjem plaće u slučaju da obole ili prijave ozljede.

Sudskom tužbom, koju su Lešnik i Papeš podigli 2016. godine, traži se kolektivna parnica svih stranaca s radnom vizom B-1 zaposlenih u američkim tvornicama automobila.

Sutkinja Koh napominje da se njezina presuda bazira na "pozornom čitanju mjestimice nerazumljive" tužbe, dodajući pritom da su optužbe na račun Tesle "neuobičajeno detaljne".

Elon Musk sporni tvit Je li Musk zbog nje izgubio 20 milijuna dolara?

Odbila je pak zahtjev za odbacivanjem tužbi protiv Teslinih podizvođača Eisenmann Corpa i ISM Vuzema, uz obrazloženje da posluju u istom pogonu.

Odbila je i tvrdnje Tesle i Eisenmanna da ne snose odgovornost za navodno izrabljivanje radnika budući da ih je počinio Vuzem. Koh je takvu odluku objasnila tvrdnjom da stranke koje imaju financijske koristi od tuđeg kršenja propisa također snose pravnu odgovornost za njih.

Iz Tesle su priopćili da su istražili navode iz tužbi i prekinuli poslovne odnose s podizvođačem ISM Vuzemom, budući da nije ispunio njihova očekivanja.

„Također smo u međuvremenu poboljšali naše ugovore s dobavljačima i mjere kako bismo uspješnije prekidali loše ponašanje”, istaknuli su u priopćenju.

Elon Musk jedan je od potpisnika deklaracije kojom se traži od političara da donesu zakon protiv vojne umjetne inteligencije NAJTEŽI UDARAC Tvitanje će mu oduzeti najdražu igračku: Muska tjeraju iz Tesle, više neće smjeti biti direktor u Americi?

U Eisenmannu i Vuzemu nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Tesla je tek jedan od nekoliko proizvođača automobila navedenih u tužbi, ali je sutkinja prihvatila samo tužbu protiv te kompanije jer su tužitelji naveli da im se deportacijom prijetilo samo u Teslinim pogonima u Fremontu u Kaliforniji.

Radnici već dulje vrijeme prigovaraju na nisku razinu sigurnosti u Teslinim pogonima, što u kompaniji negiraju. Radnici također ističu da duge radne smjene i pritisak što brže isporuke uzimaju svoj danak, a neki su zatražili i osnivanje sindikata.

Prihvaćanje tužbe protiv Tesle vremenski se poklopilo s pritiskom na kompaniju da napokon počne ostvarivati dobit, kao i s ostavkom Elona Muska na dužnost izvršnog direktora, motiviranom njegovom željom da otkloni tvrdnje regulatora da je naštetio investitorima.

Pogledajte video predstavljanja Teslinog Modela 3 u Zagrebu:

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • Vito:

    da je radio 250 sati mjesečno ::: Osmosatno radno vrijeme - znači pet radnih dana u tjednu je za mjesec dana (20 X 8) 160 sati -- 250-160 = 90 sati __ Dooobar je to kapitalizam radiš više od duplo ... prikaži još!o - 18 sati dnevno, a dobiš manje od zakonom određenog. __ Sad nek mi netko ovdje napiše da nisumo u USA, nego u Hrvatskoj. __ Iz Hrvatske te barem ne mogu protjerati __ Makar ti ništa i ne platili, doma si, a ratni profiteri slobodno zarađuju na tebi, dok anemičar & co. uživaju u doskoćicama na račun uništavanja hrvatskog gospodarstva i naivnosti besposlenih radnika.