Naslovnica Vijesti Svijet

Tvitanje će mu oduzeti najdražu igračku: Muska tjeraju iz Tesle, više neće smjeti biti direktor u Americi?

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.
28. rujna 2018. u 09:21 2 komentara 737 prikaza
Elon Musk jedan je od potpisnika deklaracije kojom se traži od političara da donesu zakon protiv vojne umjetne inteligencije
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prijevaru zbog niza lažnih tweetova i traži da ga se ukloni sa čela tog proizvođača električnih automobila te mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj kompaniji čije su dionice uvrštene na burzi.

SpaceX Ići će raketom BFR Musk otkrio detalje: poznato ime prvog privatnog putnika na Mjesec

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle poručio je početkom kolovoza i kako investitori podupiru taj plan, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prijevaru u vezi vrijednosnih papira.

Elon Musk privatizacija tvrtke Musk pregovara sa Saudijcima o financiranju otkupa dionica Tesle

Musk je poručio da nije učinio ništa loše.

„Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.

SEC u tužbi traži da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj drugoj kompanija čije se dionice uvrštene na burzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate tvrtke.

SEC također traži građansku novčanu kaznu i druge pravne lijekove protiv Muska.

Elon Musk Direktor Tesle Elona Muska tuže ulagači koji su zbog njegovih najava izgubili milijune

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara.

Naime, nakon Muskove najave, cijena dionice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije 'igrali' na pad cijene dionice Tesle, optužili su Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milijune dolara.

Tesla 80 milijardi dolara Jedna od najvećih transakcija u povijesti? Musk razmišlja o delistiranju Tesle

Među ostalim, optužili su Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za 12 posto.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Prodaje te električne aute po znatno nižoj cijeni nego bi trebalo biti i tako gubi novce. Tvrtka mu posluje tako što se o njoj puno piše i hvali se Muskov poslovni poduhvati što je kod investitora davalo nadu da posluje ... prikaži još! dobro. To je palilo neko vrijeme ali investitori nisu glupi da ih se može zavaravati dovijeka.

  • igorl:

    Napokon. Bilo je i vrijeme. Tko god trguje dionicama ovo vec dulje vremena ocekuje.