Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT WESSMANN Očekujem da će država raspisati natječaj za prodaju svojih dionica

Actavis: Uložili smo milijune eura, ne odustajemo od Plive!

pos-ulozili-txt.jpg
import
11.07.2006.
u 19:00

S predsjednikom uprave Actavisa razgovarali smo u njegovu staklenom uredu u predgrađu Reykjavika, u novoj upravnoj zgradi u koju su se tek uselili, u susjedstvu staroga, skromnog i neuglednog, sjedišta tvrtke. Kako kaže Wessmann, toliko se brzo šire da su bili prisiljeni na preseljenje.

VL: Zašto je došlo do takva nadmetanja, zašto niste dali svoju najbolju ponudu u trenutku kad se to od vas očekivalo?
WESSMANN: Nakon što je uprava odabrala Deutsche Bank da vodi proces, od nas je zatraženo da do petka predamo ponudu, kao i još nekoliko zainteresiranih strana. I predali smo je, no smatrali smo da bi nakon toga tijekom vikenda trebalo doći do nekakvih pregovora. Tako smo već u petak obavijestili DB da imaju na umu da u rukavu možda imamo još neke adute. Nakon toga shvatili smo da će oni ponovno tražiti nove ponude, pa smo uz odobrenje DB u ponedjeljak dali još jednu. A onda smo u utorak ujutro doznali da Barr dobiva preporuku, a da je naša ponuda bila viša. Tada sam g. Armaninija, predsjednika NO-a Plive, izvijestio da imamo višu ponudu koja nije prihvaćena. Rekao je da će biti više nego sretan da vidi nove bolje ponude. Dakle, predstavnik dioničara, koji bi to svakako shvatili pozitivno, ponio se vrlo profesionalno i jasno rekao da u tome neće vidjeti nikakvo neprijateljstvo. Gospodin Čović izjavljivao je da je to neprijateljski, a to je bio njegov pristup od prvoga dana.

VL: Očito smatrate da je zajednička konferencija Barra i uprave Plive bila preuranjena?
WESSMANN: Bila je definitivno preuranjena! Ne održavate konferenciju za medije prije nego što je kompanija službeno prodana. Barr nije kupio Plivu, nije još objavio obvezujuću ponudu dioničarima, pa kako se onda može trošiti novac na PR kampanje i proslave prodaje koja se još nije dogodila?!? Jer, vlasnici Plive su dioničari, ona je izlistana na burzi.

VL: Dakle, jeste li dobili fer priliku?
WESSMANN: Po meni, Nadzorni odbor shvatio je svoju pravnu  obvezu da ne diskriminira ponuđače. No, posve je jasno, dovoljno je pogledati u tisak da shvatite da je g. Čović bio potpuno protiv nas, davao je izjave da bi Actavis u slučaju preuzimanja Plive bio potpuno prezadužen. Nije imao podatke o tome kako ćemo mi financirati preuzimanje, koliko će to biti kombinacija udjela i duga. Kako je onda mogao o tome davati izjave?!? Dakle, on je udario u PR kampanju protiv nas.

VL: Nije istina da biste u slučaju preuzimanja Plive bili dužni oko četiri milijarde dolara?
WESSMANN: Ne! Mi nismo otkrili na koji način ćemo to financirati – to će biti kombinacija duga i equityja (investicijskih udjela). Dakle, svakako nećemo biti dužni četiri milijarde! Financiraju nas tri ponajveće svjetske banke – UBS, HSBC, JP Morgan. Uvijek mora postojati dobra ravnoteža između zaduženosti i profitabilnosti, a te banke to ne bi financirale kad ne bi vjerovale da su financije dobro utemeljene.

VL: Jasno je što donosite dioničarima, no što donosite tvrtki? Jasno ste rekli da će Pliva biti regionalna, no ona se u ovom trenutku hvali da je globalna kompanija?
WESSMANN: Mi smo se još prije nekoliko mjeseci čvrsto obvezali donijeti novu proizvodnju i zaposlenost u Hrvatsku, obvezali smo se nastaviti ulaganje u istraživanje i razvoj, uvrstiti se na hrvatsku burzu i iskoristiti je kao središte za srednju i istočnu Europu. To će pomoći i Actavisu, to je win-win situacija. Hrvatska je dobro mjesto i za razvoj i za proizvodnju. Ima dovoljno dobrih obrazovanih radnika i troškovi su razumni.

VL: No, zašto bi vaša ponuda bila bolja od Barrove?
WESSMANN: Prvo, situacija je već takva da mi kontroliramo više od 20 posto Plive. Drugo, već smo posve pripremili financiranje i spremni smo, u našoj ponudi nema uvjeta da moramo dobiti dozvole u vezi sa zaštitom tržišnog natjecanja u nekim zemljama. Dakle, ako u vezi s tim postoji nekakav rizik, mi ga preuzimamo. Vjerujemo da možemo ispuniti našu ponudu brže nego Barr.

VL: Mnogi su podcijenili Actavis i bili iznenađeni ovako odlučnom akcijom, pa i ponuđenom cijenom. Zašto?
WESSMANN: Vjerujem da nisu bili iznenađeni oni koji poznaju Actavis. Pogledajte našu povijest: mi smo u samo sedam godina tvrtku sa 100 zaposlenih doveli na 10.000 zaposlenih. U sedam godina od male islandske tvrtke postali smo kompanija koja je među svjetskih top-7. Pomaže nam to što smo imali vrlo snažan organski rast, no za to vrijeme imali smo oko 25 akvizicija. Naša ekspertiza i iskustvo je veliko, što je važno, jer mnogo spajanja propadne jer integracija nije bila uspješna. A mi smo kroz to prošli već 25 puta.

VL: No, taj podatak bio je iskorišten i protiv vas. Postavljalo se pitanje kad će doći trenutak za konsolidaciju svih tih kompanija i koliko će to stajati?
WESSMANN: Da, i to je vjerojatno došlo od ljudi koji ne poznaju Actavis. Mi nemamo 25 nezavisnih kompanija. Mi smo već s prvim danom počeli integraciju svake od njih. Integrirali smo sve što je imalo smisla integrirati. Vidite da smo u prvom tromjesečju ostvarili 25-postotni organski rast, dakle, naša profitabilnost je velika.

VL: Koliko je zapravo velik Actavis trenutačno?
WESSMANN: Imamo 1,4 milijarde eura prihoda, vrijednost uloženog u razvoj naših proizvoda je 450 milijuna, rijetke su kompanije koje toliko troše na budućnost. A budućnost je u novim proizvodima.

VL: No čini se da je istina i da je Actavis u svojoj prvoj ponudi doista podcijenio Plivu. Prošli tjedan kupovalo se po 760 kuna , a prva ponuda bila je 570 kuna.
WESSMANN: Moram odmah reći da mi nismo kupovali po 760, nismo kupili nijednu dionicu iznad naše ponude od 723 kune. No, ono što smo zapravo rekli pri 570 kuna jest da smatramo da je to puna vrijednost. No, ako nam se omogući due dilligence, da temeljito razmotrimo poslovanje Plive i uđemo u proces, te ako otkrijemo nešto više, bit ćemo voljni i platiti više. Nismo našli nešto više nego što smo očekivali, no postalo nam je jasno da bi udruživanje donijelo veću dodatnu vrijednost nego što smo smatrali na početku.

VL: U čemu je za vas najveća vrijednost Plive? Imate niz pogona u kojima je proizvodnja jeftinija nego u Hrvatskoj.
WESSMANN: Zapravo, mislim da se u srednjoj i istočnoj Europi baš i ne može naći mnogo jeftinijih pogona. U Indiji su troškovi rada nešto niži, no drukčije je kad imate gotov proizvod koji je već na tržištu. Mi imamo portfelj od 300 proizvoda, Pliva nešto manje od 100. Dakle, zajedno 400! Nećete naći drugu kompaniju koja bi imala tako značajan pipeline, i to je zapravo ono što dugoročno pokreće biznis!

VL: To znači da bi Plivini pogoni bili još jeftiniji?
WESSMANN: Očito, kad podignete iskorištenost, to će se dogoditi. Mi smo obećali da ćemo odmah dio proizvodnje preseliti u Zagreb i iskoristiti iznimne mogućnosti koje su tu već stvorene. Dakle, ako pogledamo sve ključne elemente, to je savršen spoj. Na drugoj strani, kad pogledate Barr, još uvijek bi Pliva ostala sama na svim tim tržištima jer na njima Barr uopće ne djeluje. Moglo bi i potrajati dok Barr svoj američki portfelj ne prilagodi europskim zahtjevima. Oni imaju mnogo manje proizvoda kojima bi popunili kapacitete. Distributeri traže da imate potpunu paletu proizvoda, da ste dovoljno snažni i veliki, u suprotnom, dugoročno neće mariti za vaše usluge!

VL: Dakle, u procesu ostajete do kraja? Pitam to zato što neki ističu da Actavis u njemu nema što izgubiti te da u njemu možete ostati samo iz špekulativnih razloga.
WESSMANN: Takve izjave za mene su razočaravajuće. Mi smo na ovo potrošili 12 mjeseci. Već kontroliramo 20 posto dionica. Puno smo uložili u ovaj proces. Zbog onoga što sam već nabrojio, mi se bolje uklapamo nego Barr, imamo mnogo više sinergije. Dakle, Barr ne bi trebao biti u poziciji da plati više nego mi, osim ako nije potpuno spreman preplatiti, što njegovi dioničari neće tolerirati! Takve izjave netko je ubacio samo da oslabi našu poziciju. Očito, mi trošimo vrijeme i novac samo zato da uspješno dovršimo ovaj proces. Nitko drugi nije potrošio više vremena. Počeo sam ovo još sredinom prošle godine i posve sam se posvetio dovršetku tog procesa!


Očekujem natječaj za državne dionice

VL: Hoćemo li doći u situaciju da paket dionica koji drži hrvatska vlada presuđuje o tome tko će biti sljedeći vlasnik Plive?
WESSMANN: Mislim da će kupnja dionica od hrvatske vlade biti vrlo važna – na kraju. Prema mojem shvaćanju, očekujem da će biti raspisan natječaj, na kojem će država svoje dionice, nadajmo se, prodati onome tko ponudi najviše. Vjerojatno znate, iako se to možda ovdje ne računa, između Islanda i Hrvatske postoji veliko prijateljstvo, Island je bio jedan od prvih koji su priznali Hrvatsku. Poznati smo kao nacija koja ne prihvaća vanjske utjecaje i drži se obećanog. Karte smo na stol stavili još prije mnogo mjeseci, možda je već zaboravljeno, pa ću ponoviti. Dakle, Actavis je vrlo predan obećanju da ćemo u Hrvatsku donijeti veću zaposlenost. Uvjeren sam da nećemo dobiti lošiji tretman nego na Barr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije