Novi pjenušci Klet Brda

U oktetu pjenušaca Klet Brda nemoguće je ne pronaći nešto za sebe

Vilim Patz
25.03.2025.
u 11:18

Najveća slovenska vinarija predstavila je novu bateriju pjenušavih vina koja se rasteže od onih za najširu publiku pa do onih za visoke znalce

Ne jednom pisali smo o slovenskoj vinariji koja godišnje proizvede šest milijuna butelja, izvozi u 26 zemalja a proglašavana je i za 100 najboljih svjetskih vinarija. Riječ je, naravno, o Klet Brdima koju svojim grožđem vinorodne regije Goriška brda opskrbljuje 400 vinogradarskih obitelji koji su i suvlasnici vinarije. Na ovom prezentacijskom gostovanju u Vrtuku koji vinariju zastupa na hrvatskom tržištu riječ je bila o pjenušcima nakon što smo se u dosadašnjim prezentacijama družili s njihovim sjajnim mirnim vinima. Druga je novost bila što nove pjenušce vinarije nije došao predstaviti Darinko Ribolica, glavni enolog vinarije koji bi to obično činio, već je ovoga puta to radio njegov sin Luka koji će ga i naslijediti na čelu vinarije kada za to dođe vrijeme.

Foto: Vilim Patz

Ovo je svakako dobra vijest jer to znači da će se nastaviti tok znanja na kojima su zasnovana vina Klet Brda od kojih su neka osvajala doista najvažnije svjetske nagrade. Zašto su pjenušci važni za najveću slovensku vinariju jasno je kada se pogleda tko im je konkurencija već u samoj Sloveniji. To je vinarija Radgonske gorice koja se bavi pjenušcima već 170 godina te su dominantna etiketa u tom segmentu već desetljećima. Ipak, čujemo na prezentaciji, u Klet Brdima prepoznali su prostor, potrebu za nekim novim pristupom kao i to da se publika vremenom ipak mijenja i traži nešto novo. U dobivanju ovih pjenušaca korištene su i klasična i charmat metoda kojom se nešto brže dobivaju prirodni pjenušci. Kao što smo rekli, ovom paletom pjenušaca Klet Brda nastoje zatvoriti puni krug u zadovoljavanju želja publike. O tome govore i cijene. Startna Peneča Rebula 2023. stoji 9,49 eura a riječ je o vrlo dobrom suhom pjenušcu koji naginje voćnim notama zadržavajući karakteristike sorte, alkohola je dovoljnih 12 posto te je najbolje uživati ga kako bi pjenušce i trebalo inače uživati, kao aperitiv. Uvriježeno je kod nas kao aperitivno piće nuditi rakije ili likere što je već postala navika, no pjenušac je zapravo pravi aperitiv. Ovo bi bio jedan zaista dobar aperitiv, svakako odličan uz neko hladno predjelo poput sireva.

Foto: Vilim Patz

Kada pogledate bocu pjenušca Ice Edition 2023. odmah je jasno kako se radi o pjenušcu namijenjenom najširoj publici, rekli bismo onoj iz mlađih generacija. Polusuhi pjenušac napravljen je od chardonnayja i rebule ima 11 posto alkohola kod kojeg su naglašene voćne arome što se nastavlja u okusu uz lagano slatkoću. Sve to čini ga odličnim kao slatki aperitiv ali i kao baza za koktele a preporuka je vinara da ga se popije i s par kockica leda. Ne sumnjamo da ćemo ovaj pjenušac gledati često u ponudama klubova i barova. Merlot je jedna od dominantnijih sorti regije Goriška brda pa je nekako i logično da se od njega napravi pjenušac Rose. Berba je također 2023. godine, polusuhi pjenušac daje na očekivane note svoje sorte, trešnje, maline, a to u okusu prekriva svježina pa je ovo jedan doista dobar aperitiv prije nekog ribljeg jela kao i bogatijih voćnih salata. I onda smo došli do nečega prilično rijetkog, a to je Penina muškat Selection, pjenušac u cijelosti napravljen od muškata žutog, berba je 2024. Zaista lagani pjenušac s osam posto alkohola je, jasno, sladak, s okusima breskve i marelice koje su nastavak aroma karakterističnih za sortu. Očito je da ga treba sparivati s lakšim desertima ili s sirevima s manje masnoće. Nadamo se da vam često treba pjenušac za proslavu različitih uspjeha, a to bi bio Bagueri Contesse koji dolazi u boci od litre i pol. No, nije samo pakovanje razlog preporuke, pa ona ne ide samo u smjeru slavlja. Riječ je o dobrom šampanjcu napravljenom od rebule i chardonnayja koji daje na breskvu i citruse, ima punije tijelo u kojem su osim nota na koje asociraju arome i nešto bilja, pa i meda. Masniji sirevi mogu mu biti dobar par.

Sada kročimo u kategoriju za ambicioznije. Virgo brut napravljen je od chardonnayja, crnog pinota i rebule. Njihovi vinogradi su na visinama od 80 do 200 metara, a na pjeskovitom tlu. Darinko Ribolica vremenom je osigurao da dobiva najbolje grožđe od članova zadruge, prilično smo sigurni da je ono korišteno i kod dobivanja ovog pjenušca. Kompleksan je i elegantan, bogatog aromatskog profila od kojeg se u okusu koji traje doista dugo zadržavaju voćne note. Ta slojevitost omogućuje da bude ne samo odličan aperitiv nego i pratnja punijim ili jelima intenzivnijih okusa. U vinariji kažu da se može očekivati kvalitetno starenje i do deset godina. Sve je slično i kod Virga Rose osim što je korištena jedna sorta, crni pinot. Teksturom je ovaj pjenušac svijetle roza boje vrlo ugodan, nježni mjehurići perlaju se gotovo stalno, crveno voće je u prvom planu što se aroma tiče, u okusima se među njima odvajaju maline. Zaista lijepo, preporučuje se uz njega sushi ili neki od voćnih kolača upravo bobičastim voćem. Da je odličan kao aperitiv, ne treba valjda ponavljati.

Foto: Vilim Patz

Virgo Zero Dosage vrhunac je ponude. Zero dosage kod pjenušaca i šampanjaca znači da nakon druge fermentacije nije dodavan šećer, često se ovakvi pjenušci nazivaju i Brut Nature, lako ćete pronaći u bilo kojem vinskom priručniku. Ovaj je pjenušac dobiven kupažiranjem vina od sorti chardonnay, crni pinot i rebula koja su vinificirana svako posebno, odvojeno su fermentirana i sazrijevala kroz sedam mjeseci. Konačni je proizvod pjenušac koji se lako nosi i s nizom šampanjaca, kompleksan je, više od 'kolega' iz serije Virgo, bogatog je aromatskog profila gdje ima i agruma, a krušne se note osjete i u okusu, zajedno s citrusima. Ovdje vjerujemo da će svaki kušač pronaći nešto drugo pa bismo i preporučili da ga se pije u dobrom društvu, bez imperativa nekog zalogaja. Iako bi se mogao zamisliti niz jela uz koja bi, naravno, išao odlično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije