Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoželjni

Njemački prljavi dizelaši za istok Europe?

dizel
Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.08.2017.
u 08:37

Njemački vlasnici koji se odluče riješiti dizelaša trebali bi dobiti i do 10.000 eura tzv. ekološke premije

Tvrtka za uvoz rabljenih automobila „Global Imports" iz Gdanjska trenutno u ponudi nema automobila s dizelskim motorima. "U posljednje vrijeme se sve manje bavimo dizelašima, šef ih sve rjeđe naručuje", rekao je za Deutsche Welle jedan prodavač.

No on ne isključuje da bi se to moglo promijeniti ako Njemačka uvede tzv. ekološku premiju za starije dizelaše.

"Mnogo se o tomu unutar braše trenutno govori", kaže on ali dodaje da se nitko trenutno ne usudi prognozirati što bi promjene u susjedstvu mogle značiti za poljsko tržište rabljenih automobila.

Njemački mediji pak pišu da bi većina starih dizela trebala biti poslana na otpad. U zamjenu bi njihovi vlasnici, ako se odluče na kupnju novih, 'čišćih' automobila, trebali dobiti premiju koja bi mogla iznositi i do 10.000 eura. Tako barem obećavaju Volkswagen i Audi. BMW, Mercedes i Toyota najavljuju 2.000 eura premije za dizelaše s ekološkom plaketom broj 4, dakle onom kategorijom čiji je opstanak na njemačkim cestama upitan.

No ove tvrtke ne namjeravaju uništavati ove dizelaše koji više nisu za njemačko tržište. Tako da bi ovi automobili mogli završiti na istoku Europe, između ostalog i u Poljskoj.

"Pitanje je na koji način će se provesti uklanjanje ovih automobila s njemačkih cesta. Hoće li biti uništeni ili jednostavno prodavani dalje, preko granice", kaže Jakub Farys, predsjednik Udruge poljskih trgovaca automobilima.

On doduše ne vjeruje da će njemački političari zbog kratkovidne predizborne računice zabraniti „prljave" dizelaše koji bi onda završili nekoliko kilometara dalje iz poljske granice. 

Komentara 42

DU
Deleted user
09:27 26.08.2017.

Pa najjača je autoindustrija je Njemačka. BMW,Mercedes,Opel,Audi,Volkswagen,Audi.....Treba se riješiti auta sa lagera pa je ovo najjednostavniji način. I opet tu država profitira i rješava se starih auta,auto industrija raste,BDP raste i svi sretni. Jedino Hrvatska ima glupe zakone da nana nove aute imaš silu poreza a što stariji auto to manje nameta. Našim političarima pamet nije jača strana. Kao i porez na nekretnine ako imaš kuću sa fasadom uređenu i ostalo plaćaš veći porez, umjesto da se stimulira za održavane objekte manji porez pa da se što više toga napravi. Kod nas sve obrnuto, čak i kad ugradiš plin u auto plaćaš skuplju registraciju. Zato i je vozni park katastrofa,još su mala primanja a pak uzmeš da na novije auto moraš platiti dodatni porez normalno da se isplati uzimati ove 10 godina starije aute i više, bar ne plaćaš porez na njih.

ŠO
Šokac1
09:04 26.08.2017.

Zemlja je jedan planet i ima jednu, svoju atmosferu. Uklanjanje dizelaša sa njemačkih cesta ne rješava problem zagađenosti, ako će se isti ti dizelaši samo plasirati izvan Njemačke. I dalje će zagađivati atmosferu.

SX
sudbina x
10:51 26.08.2017.

Dajte vi samo meni taj prljavi dizelaš: Nešto najprljavije poput, mercedesa, BMW-a, pasata, audija i da dalje ne nabrajam...Može biti star čak pet godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije