Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODSJETNIK Što zakon propisuje za razdoblje koje je pred nama

Zimski uvjeti na cestama

02.12.2008.
u 14:06

Uskoro i kalendarski počinje zima, a vremenske prilike posljednjih dana pokazuju da je ona ustvari već ovdje. Kako bi u prometu što lakše preživjeli, treba paziti na neke bitne stvari, a to su i zimski uvjeti na cestama.

Tijekom ove godine Zakon o sigurnosti prometa na cestama doživio je još jedno mijenjanje, ali u ovom segmentu nije se ništa posebno dogodilo. Tako i dalje, prema mnogim europskim zemljama, u nas nije propisano razdoblje za korištenje zimske opreme.

Prema novom zakonu, i dalje su zimski uvjeti na cesti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Nadalje, isti taj zakon propisuje da je za zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu, kao i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

No, bez obzira na to, ministar prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obvezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira jesu li na tim cestama zimski uvjeti. Postupi li vozač suprotno ovim stavkama zakona, mogao bi ostati bez 700 kuna, kolika je kazna za vožnju bez propisane zimske opreme.

Isti taj zakon propisuje novčanu kaznu od 5000 do 15 tisuća kuna, kojom će se kazniti pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Nadalje, sa 1500 do 5000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u tvrtki i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.


Isključenje iz prometa

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u doba kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine vožnju ili vožnju nastavi na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tijek prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo s ugibališta i sličnih mjesta. Novčana kazna od 10 do 30 tisuća kuna propisana je za prekršaj pravnoj ili fizičkoj osobi obrtniku ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Osim toga, novčanom kaznom od 1500 do 5000 tisuća kuna kaznit će se i odgovorna osoba u tvrtki ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?