Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
130. obljetnica rođenja

O slikaru Gabrijelu Jurkić u Matici govore znanstvenici, profesori, umjetnici...

Gabrijel Jurkić
Arhiva VL
22.03.2016.
u 21:45

Livanjski slikar rođen 24.3. 1886. svoje je radove oporučno ostavio franjevačkom samostanu na Gorici, u kojemu ima i galerija sa stalnim postavom njegovih slika

U četvrtak, 24.3. navršit će se 130 godina kako je u Livnu rođen hrvatski slikar Gabrijel Jurkić, koji je i svoje posljednje dane proveo u rodnom gradu, povukavši se u franjevački samostan na Gorici. Umro je 25.2. 1974. 

U povodu te obljetnice Matica hrvatska i Franjevački samostan i galerija Gorica Livno priređuju skup na kojemu će o Jurkiću govoriti predsjednik MH akademik Stjepan Damjanović, gvardijan franjevačkog samostana Gorica Livno fra Miroslav Ištuk, akademski slikar Ivica Šiško, ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno Josip Gelo, znanstvenici Vine Mihaljević i Ivanka Reberski te sveučilišni profesor Vinko BrešićModerator će biti Niko Vidović

Skup će se održati večeras u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, u 18 sati.

Jurkić je svoje slike oporučno ostavio franjevačkom samostanu, u kojemu je 1995. otvorena galerija sa stalnim postavom njegovih slika, prema odabiru slikara Šiška i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije