Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog proračuna

Rodilje, vatrogasci i beskućnici dobit će najmanje novca

proracun
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
Autor
Sandra Golemac
02.12.2014.
u 11:15

Provjerili smo kako će najavljena rezanja utjecati na budžet Zagrepčana

Već smo goli i bosi, a ako nam smanje davanja, ne znam kako ćemo.

Neka nađu drugog zapovjednika, jer moji ljudi neće moći raditi svoj posao bez adekvatne opreme i sredstava za gašenje. Mi spašavamo ljudske živote i nadamo se da će se za nas naći neka sredstva – komentirao je Mladen Malčić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, prijedlog novog proračuna za 2015. prema kojemu se vatrogascima oduzima oko pet milijuna kuna.

Besplatan prijevoz

Nije lako ni umirovljenicima. Za besplatan prijevoz ZET-om sredstva se smanjuju za čak 50 milijuna kuna, što znači da bi i broj korisnika tog prava mogao spasti sa 86 tisuća na oko 40 tisuća građana. Iako će Ured za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom najavljena rezanja najugroženijima pokušati promijeniti amandmanima, pitali smo građane kako će to utjecati na njihov kućni budžet bude li usvojen predloženi proračun.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– Raspolažemo sa 3500 kuna mjesečno. Bit će teško ostanemo li bez besplatnog pokaza, jer ionako sav novac ode na režije i hranu. Neka Grad uštedi na nekim drugim stvarima, a ne uvijek preko leđa umirovljenika – poručili su Mara (64) i Josip (66) Herceg. Njihovo mišljenje dijeli i Tanja Kadić, majka petero djece, koja smatra da se u krizi uvijek uzima onima kojima je najteže. Naime, ona za dvoje od svoje petero djece prima novčanu pomoć Grada za novorođenčad. Prema najavama, i ta bi se pomoć trebala srezati za čak četiri milijuna kuna.

– Dobila sam 9000 kuna za svako dijete, i to ne odjednom, što je odlično, jer mogu rasporediti taj iznos svaki mjesec za kupnju najnužnijih stvari za djecu. Ako mi ukinu to pravo, morat ću se zaposliti, djeca će biti sama kod kuće, a premala su, jedno ima tri godine, a drugo pet mjeseci. Puno mi znači ta pomoć od Grada – istaknula je Tanja Kadić. I voditelj Prihvatilišta za beskućnike u Kosnici ostao je zatečen iznosom od 500 tisuća kuna manje.

Skupo grijanje

– To je mnogo i ne znam hoćemo li izdržati cijelu godinu bez tih sredstava. Više od milijun kuna godišnje samo plaćamo režije, a najskuplje od svega je grijanje – rekao je Zvonko Mlinar, dok su iz ustanove Dobri dom, zadužene za prehranu socijalno ugroženih građana, koja bi trebala ostati bez dva milijuna kuna, istaknuli da se količina i kvaliteta obroka neće mijenjati.

Komentara 6

MB
Marlon Brando
12:39 02.12.2014.

"Neki izvori iz stranke pak smatraju da se novcem u HDZ-u ne upravlja odveć racionalno i da stranka živi na visokoj nozi. To potkrepljuju primjerom da se svi stranački događaji uglavnom odvijaju u hotelima s pet zvjezdica umjesto da se biraju manje luksuzna mjesta. HDZ je lani iz proračuna, u skladu s financiranjem političkih stranaka, dobio oko 34 milijuna kuna". Tu ima love i više nego dovoljno,samo ju treba preusmjeriti onima kojima je potrebno.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:20 02.12.2014.

A manjinskim udrugama 500 miliončića, ne moram vam ni spominjat koja je manjina dobila najviše....

SA
Samopravedno
09:40 03.12.2014.

Roditi petero djece i očekivati da će ih grad othranjivati, po meni neodgovorno, osim toga opće je poznato da kod nas na ništa ne možeš dugoročno računati. Nejasno je i tko će nakon 6. godine djece (tada ističe naknada) nastaviti hraniti, oblačiti i školovati istu, Nemojte molim vas više gradu i državi rađati djecu ako ih ne možete sami financirati :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije