Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON USPONA HOSTELA

Boom hotela u Zagrebu: U sljedeće dvije godine u centru niču čak četiri nova

25.12.2016.
u 16:28

Do kraja 2018. hrvatska će metropola raspolagati s četiri nova hotela, a Hotel Academia koji je otvoren protekli tjedan već je pun za Novu godinu

Nakon što je doživio boom hostela, Zagreb će uskoro postati grad hotela.

Do kraja 2018. godine hrvatska će metropola raspolagati s četiri nova hotela. I to u užem te širem središtu grada. Ne računajući onaj koji se otvorio ovaj tjedan. Tek je otvoren prije dva dana, a Hotel Academia u nekadašnjem trgovačkom centru Cascade u Tkalčićevoj ulici već je pun za Novu godinu. Hotel s četiri zvjezdice raspolaže s 51 sobom i dva apartmana, a iznajmljivat će i polivalentnu dvoranu predviđenu za konferencije, razne skupove, ali i vjenčanja.

Spavanje za 680 kuna

U petak otvaraju i restoran u sklopu hotela koji su nazvali “St. Michael”, koji će se temeljiti na domaćoj, autohtonoj kuhinji. U prizemlju će otvoriti mini trgovački centar, koji bi do kraja veljače trebao biti ispunjen zakupcima, a u siječnju će otvoriti wellness i fitness-centar.

– Ciljana klijentela poslovni su ljudi, koji na službenim putovanjima uglavnom odsjedaju upravo u hotelima s četiri zvjezdice. U Zagrebu oni provode prosječno dva do tri dana. Hotel je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a potpuno su im namijenjene i dvije sobe – kaže direktor Academije Ivica Prevolšek, dodajući da su pri otvaranju spustili cijene pa se do Nove godine u hotelu može prespavati za 680 kuna. Cijena je to za polupansion za dvije osobe. To je tek dio investicija u hotelski biznis u glavnome gradu, kojih nije bilo od otvaranja Doubletree by Hiltona 2012. godine. U izgradnji je i hotel u Ilici 45, kod nekadašnje javne garaže Zagrebparkinga, iza koje stoji tvrtka Ilica Park. Hotel u blizini križanja s Frankopanskom trebao bi biti dovršen do kraja iduće godine. Plan je da hotel ostvari uvjete za tri zvjezdice, a trebalo bi tamo biti najmanje 45 soba za noćenje. Na uglu Trga žrtava fašizma i Boškovićeve ulice Gojko Ostojić, vlasnik međunarodnog sveučilišta Libertas, investira pak u hotel visoke kategorije “Le Premier *4”. Investicija je vrijedna 10 milijuna eura, a hotel će, osim poslovnim i odmorišnim gostima, poslužiti i kao učilište studenata Libertasa, kako je svojedobno objasnio Ostojić. Zgrada je spomenik kulture pa će vanjsko pročelje ostati isto, samo će se restaurirati. Hotel će imati 62 sobe i predsjednički apartman, restoran i bar otvorenog tipa te spa za goste hotela.

– U krajnjoj smo fazi građevinskih radova i uređujemo interijer, a otvaranje je planirano početkom proljeća – kazala je Nataša Ostojić, voditeljica projekta. Do zadnjeg kvartala 2018. godine trebao bi biti gotov i Crystal Center, u Ilici na broju 212-214. U sklopu kompleksa od 19 katova visokog 70 metara bit će i hotel s četiri zvjezdice sa sedamdesetak soba. Investitor kompleksa Kristali d.o.o., društvo u vlasništvu Stanograda, uložit će 200 milijuna kuna. U sklopu kompleksa bit će i slastičarnica, kafić, restoran na 6. katu s terasom na otvorenom, poliklinika, polivalentna dvorana, wellness s bazenima i fitness-centar te dječji vrtić. Usto, planiraju i podzemnu garažu koja će se kopati ispod zemlje na četiri etaže, ulaz je predviđen iz Ilice, a izlaz u Mandaličinoj.

Uklopit će ga u prostor

Gradit će se i u Maksimirskoj, u blizini parka Maksimir. Na broju 121 tvrtka Papić-gradnja planira hotel od 2800 kvadrata ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna, a početak gradnje, kaže direktor Ivan Papić, planira se za ožujak ili travanj sljedeće godine.

– Bit će to hotel s četiri zvjezdice, imat će pedeset soba, ali i dvoranu za konferencije. Prvo se postojeća zgrada na tom mjestu mora srušiti da bi počela gradnja. Otvorenje se planira za kraj 2018. godine – kaže Ivan Papić. Hotel je projektirao tim arhitekata koji čine Davor Prebeg, Zoran Bajić, Helena Ferkula i Maja Škripelj.

– Na svakom katu bit će po jedan apartman, sveukupno njih sedam, a zadnji će kat biti uvučen kako bi dva penthousea bila što intimnija – kaže Helena Ferkula, dodajući da su na 5. katu predvidjeli i fitness, kao i kafić u prizemlju. Da bi se uklopio u prostor, hotel neće biti viši od susjednih zgrada, a naslanjat će se na zgradu sa zapadne i istočne strane.•

Komentara 16

RA
ravdro
18:40 25.12.2016.

Zagreb lovi do kraja godine dva milijuna turističkih noćenja, Zagreb zadnje tri godine doživljava turistički boom u dolascima turista i noćenjima. 2010. Zagreb je ostvario milijun i sto tisuća noćenja, a evo danas, pred kraj 2016. godine, Zagreb hvata dva milijuna noćenja. Zagreb ima oko 14 tisuća kreveta koji se nude turistima, a pravih hotelskih smještaja koji zadovoljavaju sve kriterije, možda 5 tisuća, tako da nije čudno da mnogi imaju interesa zbog turističkih brojki u Zagrebu ulagati u nove hotele. Potencijal je ogroman, Zagreb vrlo lako može ići i preko tri, četiri milijuna noćenja godišnje. Trenutnih milijun turista godišnje koji posjete Zagreb, boravi tek dvije noć u prosjeku u Zagrebu, treba napraviti nekakve sadržaje u Zagrebu da se turiste zadrži malo dulje i Zagreb će biti broj jedan turistička destinacija u Hrvatskoj. Sa 3,3 milijuna noćenja godišnje, Rovinj i Dubrovnik su broj jedan, odnosno dva u Hrvatskoj, Zagreb je u top 6 destinacija turističkih trenutno u Hrvatskoj i vrlo lako u naredne dvije godine može prestići i Rovinj i Dubrovnik.

OV
Ovozemaljski
18:06 25.12.2016.

Joj lipo, lipo, samo neka grade, pa cemo od turizma zivjeti kao bubreg u loju, kako? Pa tako sta ce se u vladi dosjetit oporezivat hotele sa 50% poreza, pa ce svaki hotel hraniti jednog politicara i njegovu uzu i najsiru rodbinu, bar mi imamo iskustva sa pametnim ministrima financija, a prije toga i sa nacionalizacijom.... Svaka investicija je dobro dosla, jedino mi je zao tih investitora, prvo su papire cekali par godina, a za par godina ce drzava unistiti i tu posljednju uspijesnu granu gospodarstva jer samo ce se sa te kosti jos nesto moci oglodati!

Avatar pendreck
pendreck
00:45 26.12.2016.

Nova radna mjesta. Pozitivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije